Прочитај ми чланак

Шешељ на сведочењу Караџићу: У БиХ одувек живе само Срби

0

Vojislav-Seselj-1

(Бета)
ХАГ – Сведочећи у одбрану Радована Караџића, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас пред Хашким трибуналом да у БиХ „одувек живе само Срби“, односно „Срби-католици, Срби-муслимани и Срби-православци“, и да СРС заступа политику „општесрпског националног јединства“.

Шешељ је посведочио да Караџић „није имао непријатељски однос према Муслиманима и Хрватима“.

Оптужбу да су он и Караџић били учесници у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био прогон Муслимана и Хрвата са великих делова територија БиХ и Хрватске који би затим били укључени у уједињену српску државу, Шешељ је одбацио као „лажну“.

Назначио је да је био у сукобу са другим наводним учесницима у том подухвату, попут председника Србије Слободана Милошевића, који га је „хапсио“.

Шешељу – који је у судском притвору од фебруара 2003, када се добровољно предао – Трибунал ће 30. октобра изрећи пресуду по оптужници за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце „плавих шлемова“ УН, 1992-95.

Шешељ је Караџића означио као „пријатеља Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице“, напомињући да га је он подржавао „по неким питањима“.

У писаној изјави уведеној у спис, Шешељ је потврдио да је у априлу 1992. „100 добровољаца СРС“ учествовало у сукобима у Зворнику, али „у саставу ЈНА“. Када се ЈНА повукла, после 15 дана, повукли су се и они. Ти добровољци, по сведоку, нису злостављали цивиле.

Шешељ није негирао контакте са Василијем Видовићем, Браниславом Гавриловићем и Славком Алексићем, вођама српских формација око Сарајева, али је тврдио да су они били мештани, а њихове јединице у саставу Војске РС. Такође, за сву тројицу је изјавио да „нема сазнања“ да су починили било какве злочине.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер (Тиегер), Шешељ је потврдио да је у мају 1991. подржавао Караџића и политику његове Српске демократске странке, истовремено формирајући „четничке јединице на Романији“.

Из једног интервјуа који је у то време Шешељ дао, тужилац је цитирао његове речи да ће ако Срби буду нападнути и „ако ЈНА не разоружа усташе“ „бити крви“, да ће четници-диверзанти „ударити на Загреб“ и да ће „освета бити слепа“ уз страдање невиних.

„Овај став не само да одражава моје мишљење из 1991, него одражава и моје данасње мишљење. Ја и данас мислим да – ако неко негде угрози српски народ – Срби треба да узврате истом мером. Доста је било понижавања српског народа. Доста је било уништавања српског националног бића, доста је било разарања српских градова и села“, одговорио је Шешељ.

Називајући претњу четничким нападима на Загреб „блефом“, изреченим у време када су у Хрватској били подвргавани „тортури“ и „убијани“, Шешељ је изразио жаљење „што није имао моћи да ту претњу оствари“.

Потврдио је да је СРС тада слала „велики број добровољаца у славонска села, који су помагали у одбрани“, зато што се ЈНА држала као „неутрална“.

Заступник оптужбе питао је затим Шешеља да ли остаје и при ставу, изреченом такође у пролеће 1991, да је „Босна несумњиво српска“ и да „ако се муслиманским фундаменталистима не свиђа то, могу да спакују кофере и оду“, као и већина становништва, уколико не „постану лојални грађани Србије“.

„Што се тиче мојих претњи исламским фундаменталистима, сматрајте да оне вреде и данас, на свим просторима… А што се тиче БиХ и њене етничке структуре, тамо одувек живе само Срби, преко 90 одсто Срба… То су Срби-православци, Срби-муслимани и Срби-католици, а политика моје странке је политика општесрпског националног јединства“, одговорио је Шешељ.

Сведок је казао и да је још 1990. упутио Муслиманима да не понове грешку из Другог светског рата када су били „инструмент у рукама Хрвата… наравно, не сви“.

Шешељ је рекао и да „босански језик не постоји, џабе сте то измишљали“ и да је хрватска нација „вештачки створена под директним патронатом Римокатоличке цркве“.

Унаркрсно испитивање Шешеља тужилац ће наставити у понедељак, 10. јуна.