Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Ђинђић од газда Језде узео 750.000 марака!

0

Кад је Јездимир Васиљевић, власник Југоскандик банке, 1993. побегао из земље, моћни људи из тог времена успели су да извуку новац који су орочили код њега.

seselj-skupstina-4-jutubМеђу њима је био и Зоран Ђинђић, тада председник Извршног одбора ДС, коме је из трезора банке кући донето 715.000 марака, пише у књизи Војислава Шешеља „Четничка сабља над досманлијском главом“.

О догађањима после краха Југоскандика и бега Газда Језде из Србије сведочио је Александар Никодијевић, бивши чувар банке, а његова сазнања објављена су у књизи.

Подела плена
„Кад је Језда отишао из земље, кормило фирме преузима Стева Протић, адвокат из Земуна, његов кум, и почиње подела пара. Сви запослени су директно позвани да подигну свој новац и новац својих ближњих, и да ћуте. Познатим личностима и политичарима новац је вожен кући. Бати Живојиновићу 612.000 долара, Зорану Ђинђићу 750.000 марака, Милан Парошки долази сам по своје и узима из трезора калашњиков и три пригушивача наочиглед свих запослених у том трезору“, навео је Никодијевић, иначе бивши службеник Државне безбедности.

Према његовом сведочењу, датом у средишту СРС, новац на ноге су добили и високи функционери СПС.

„Паре се возе кући (Милораду) Унковићу, (Александру) Бакочевићу, (Милораду) Вучелићу, (Драгутину) Зеленовићу. Аркан је имао своју штедњу и њу су носили његови људи: Љубинко и Јован. Те вечери кад је дељен новац нисам их видео да су дошли по њега, то значи да им је новац однет. За транспорт новца биле су задужене седам екипа са по два или три човека. У неким од тих екипа радили су људи из ДБ, тако да се доста тога може помоћу њих и прикрити, што је и урађено – сведочио је Никодијевић.

Изгубио памћење
„Језда је Скупштини града дао 14 милиона марака, Тиршовој седам милиона, Студентском граду два милиона, БИМ „Славија“ 26 милиона, „Југопетролу“ 10 милиона марака, и због тога добија под закуп пумпе за продају горива: Сечањ, Жабаљ, Земун, Остружница, Карабурма, Пожаревац, Шабац и Врчин. Социјалисти су позајмили 3,2 милиона марака пред изборе 1992. Немам податке да ли су новац вратили“, стоји у овом сведочењу.

Као разлог Васиљевићевог одласка из земље он је навео сукоб с Јовицом Станишићем, шефом РДБ.

– Сукоб је избио због неких дугова које му није вратио Матковић из МК Смедерево, а ради се о куповини оружја и опреме. По мом мишљењу, то је главни разлог што је Језда напустио земљу – наводи Никодијевић.

Шешељ је овим поводом рекао да се не сећа појединости о овом случају.