Прочитај ми чланак

СЕРВЕР ОТКРИО ВУЧИЋЕВУ ТАКТИКУ Одлука Српске листе иницира наставак дијалога

0

Одлука Српске листе о учешћу на изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова 19. маја могла би да утиче на наставак блокираног дијалога Београда и Приштине, изјавио је професор вашингтонског универзитета "Џонс Хопкинс" Данијел Сервер.

„Наравно, уколико Приштина сада одговори суспендовањем такси, или нечим сличним. Могао би то бити корак у том смеру и ја се изразито надам томе. Додаћу и да се надам да ће идеја о размени територија такође бити у потпуности искључена до момента када се две стране врате за преговарачки сто“, рекао је Сервер за Глас Америке.

Он је указао да делује да Срби са севера Косова схватају да уколико бојкотујете изборе – нећете бити заступљени.

„То вам умањује шансе за било шта. Широм Балкана већ дуго постоји та идеја да се бојкотом делегитимизују институције чији је састав одређен гласањем. То једноставно не иде тако. Полако уче ту лекцију – понекад на тежи начин“, оценио је Сервер.

Према његовим речима, одлука Срба са севера Косова, окупљених око Српске листе, да изађу на локалне изборе донета је јер не желе да сносе кривицу за евентуални неуспех дијалога Београда и Приштине.

Сервер, познавалац прилика на Балкану, указује да су представници Срба увидели да се на тај начин део одговорности за актуелни застој преговора може пренети на косовске Албанце и Приштину.

Наводећи да не може са сигурношћу да тврди да је одлука Срба са севера Косова о учешћу на изборима последица интерног компромиса званичника Београда и Приштине, Сервер је рекао да је некакав договор био је могућ – али је питање да ли је за тако нешто било потребе.

„Надам се да би овакав потез Срба са севера Косова могао да изазове укидање такси, које су косовске власти увеле на производе из Србије. Од њих није било никаквих користи, јер се роба кријмумчари преко илегалних граничних прелаза. Никакву добит нису дале. Косовски премијер Рамуш Харадинај је рекао шта је имао и сада је скоро у потпуности искључен из дискусије. Дошло је време да се поново седне за преговарачки сто“, сматра Сервер.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!