Прочитај ми чланак

Сеоба бирача пред изборе

0

У тренутку када је проевропска опозиција озваничила заједнички наступ на изборима, напредњаци су обележавали страначку славу. Медији преносе да је постигнут договор да њихова листа понесе назив "Александар Вучић - Србија не сме да стане". А да ли ће ту листу у градовима где се очекује неизвестан исход подржати и становници оних места у којима избора неће бити?

Шта је премијерка видела: светлу будућност или мрачну прошлост док је на Свету Петку слушала предвиђања председника напредњака у вези са 17. децембром?

– Од вас очекујем да учините све оно што можете да објасните грађанима какав је избор пред њима, да се гласа о будућности или се одлучује да се вратимо у прошлост – казао је председник СНС Милош Вучевић.

И није само славска трпеза била разлог да се напредњаци окупе у оволиком броју и оваквом саставу. У госте је дошао и председник државе, а медији преносе да је одлучено да СНС на изборе изађе са листом под називом „Александар Вучић – Србија не сме да стане“. А на тој листи биће и председник општине Чајетина који је признао да је на партнерство са СНС-ом пристао јер би га у супротном прогутао политички инжењеринг, пише Н1.

– СНС може да пребаци добар део бирача овде у Чајетину и да на тај начин победи, што је легитимно, да ви сигурне гласаче из Ужица или негде друго пребаците у Чајетину, и да тако уз добру подршку својих грађана ипак изгубите од људи који су дошли са стране – казао је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије.

Вучић и Стаматовић, Фото: Принтскрин

Е та сеоба народа, прецизније изборна сеоба народа, која се кажу уз тачно утврђене квоте шири Србијом, захватила је и Ниш. Власт и Нишлије фиктивно сели, тј. пријављује на адресе у другим градовима, да би напредњаци могли да рачунају на подршку и тамо где лошије стоје.

– Таквим начином пријављивања где власници станова нису присутни, а то се дешавало и прошле године, знам из личног искуства, крши се закон и крше га директно припадници полицијске управе који на томе раде – наводи Весна Стојановић из Србија центар Ниш.

Из нишког Србија центра најављују да ће прикупљене доказе предати Тужилаштву, а у Београду у коме је сеоба гласача најактивнија, опозиција је већ тражила тачне податке од полиције, али их није добила.

– Имам информацију да се одређени број људи, а то се на дневном нивоу броји са 300 до 500 људи, пријављује фиктивно у Београд, чак смо сведочили и да су полицајци у једној згради у Београду дошли да верификују неких 20, 30 људи – каже Мирослав Алексић, председник Народног покрета Србије.

У Центру за локалну самоуправу тврде да је од прошлогодишњих избора, број уписаних бирача у Београду увећан за скоро 10.000, уз упадљиво појачано насељавање Земуна, Палилуле, Звездаре и Врачара.