Прочитај ми чланак

Сценарио на који је Вучић припремао јавност се полако обистињује

0

Рио Тинто жели да поново отвори преговоре о пројекту Јадар литијум, изјавио је на годишњем скупу акционара извршни директор и председник компаније Симон Томпсон. Додао је да је пројекат “вредан 2,4 милијарде долара био блокиран уочи недавних избора у земљи”, али да компанија није одустала од њега.

“Надамо се да ћемо моћи да разговарамо о свим опцијама са Владом Србије сада када избори нису на путу“, рекао је он сугеришући да је до заустављања пројекта дошло из политичких разлога, а не због бриге за здравље грађана и заштиту животне средине.

Истина, иако је премијерка Ана Брнабић пред изборе тврдила да је на пројекат “Јадар” стављена тачка, свега неколико дана након гласања председник Александар Вучић изјавом “Одлука о забрани Рио Тинта била је погрешна”, почео је да полако припрема јавност на другачији исход. И еколошке организације упозоравале су да иако је повучен просторни план којим је предвиђено отварање рудника литијума, није било сигнала да се огранак англо-аустралијске компаније, Рио Сава Експлоратион, повлачи са терена. Напротив, настављена су укњижавања откупљене имовине, а мештанима су стизале и нове понуде.

– Та изјава из седишта компаније на неки начин даје за право онима који су сумњали да је одлука Владе била коначна. Ипак, о томе ће и ресорно министарство и Влада морати да одлуче, они су ти који дају дозволе. Моје очекивање је да неће бити никаквих званичних реакција из Владе док је она у техничком статусу, већ ће се то одложити за неки каснији тренутак. У сваком случају, грађани би морали да добију детаљне информације о томе шта је до сада преузето од обавеза, уколико је тога било, и шта ће се узети у обзир приликом доношења коначне одлуке о том питању – каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Драган Добрашиновић из покрета Усправна Србија напомиње да Рио Тинто не може да се врати у Србију јер никада из ње није ни отиишао и да је одлука Владе, донета под притиском протеста због отварања рудника у Јадру, била је само параван.

– Нико није ни разумео да је реч о озбиљној одлуци нити трајном опредељењу, јер да се заиста хтело, био би донет закон о забрани експлоатације литијума и бора на неки временски период. Брзина којом су тада укинули просторни план, показује да исто тако, можда и брже, он може да буде враћен. Тим пре што услед ратних збивања не треба очекивати значајнији долазак инвеститора и Вучић ће се због тога брзо ухватити за Рио Тинто или неки другу компанију. А суштина протеста и није била у фирми, него у небезбедности експлоатације литијума. Уколико држава промени став према отварању рудника, протести који су се показали као ефикасна метода, биће још радикалнији и снажнији. Уз то, сада имамо и институционалну могућност да се аргументи јасније чују преко парламентарних странака које су учествовале у протестима и изјашњавале се против овог пројекта – наглашава Добрашиновић.

Према речима Саве Манојловића из покрета Крени-промени који је био и један од значајнијих организатора протеста против отварања рудника, апсурд је да Рио Тинто најављује како ће отпочети преговоре о кршењу закона са Владом Србије коју ми плаћамо да штити исте те законе.

– Србија се налази пред два пута. Један је владавине права и очигледно је да се грађани боре за тај пут. Ми смо користили правни механизам народне иницијативе, предложили правно релевантно решење. Желимо стручну расправу и да се уважи реч експерата који кажу да нема рудника. Преко 60 академика, професора и научника је стало иза научних аргумената. Ако нам власт и Рио Тинто укидају елементарна уставна права у институцијама, онда ћемо се борити за њих на улици. Одговорни за било какву тензију и инциденте биће представници власти који не поштују сопствену реч и законе сопствене земље. Тамо “где не буде било правде за народ, неће бити ни мира за власт”. И то није питање претње, већ друштвених закона – каже Манојловић.