Прочитај ми чланак

Саветник Томислава Николића: У Србији нема цензуре али би требало да је буде

0

Цензуре у Крушевачком позоришту, као и у Србији, нема. Сматрам да то није добро и да мора да постоји правни институт који одређује лимите понашања, зато што моја слобода престаје тамо где почиње слобода другог човека.

radoslav-pavlovic
 
Ми, међутим, живимо у такозваном невремену или антивремену у коме је срушена ограда између људи и звери – каже за Данас Радослав Павловић, саветник за културу председника Србије Томислава Николића и председник Управног одбора Крушевачког позоришта, поводом недавних навода око забране извођења појединих представа у овом театру.

Да ли је било проблема у овој установи са извођењем представе „Доктор Нушић“, али и других комада чиј је редитељ Кокан Младеновић?

– Одлука да се ради представа „Доктор Нушић“ је одлука Управног одбора Крушевачког позоришта, као и одлука да се ради копродукција са позориштем у Сомбору. Као што је и одлуку да представу режира Кокан Младеновић донео Управни одбор на предлог директора Бранислава Недића. Одржана је премијера којој сам присуствовао и до сада је одиграна 40 пута. Као селектор фестивала „Театар у тврђави“ у Смедереву, одабрао сам представу „Јулије Цезар“, у режији Кокана Младеновића у којој играју браћа Трифуновић. Представа је добила награду публике и награду жирија. Толико о томе да ја цензуришем и не дам Младеновићу и Трифуновићима да раде.

Зашто је пре премијере са репертоара скинута представа музичара Марка Шелића Марчела?

– Што се тиче Марка Шелића Марчела ствари стоје овако: од стране Крушевачког позоришта и Центра за културу Свилајнац предложено је да се направи представа за децу узраста од пет до 12 година. Текстови које је донео господин Шелић се могу изводити тек после 22 сата када деца легну. Лако је доћи у увид тих сонгова и ви их можете ако желите читати својој а не туђој деци. На предлог Центра за културу Свилајнац од пројекта се одустало.

Како је дошло до тога да изложба „Нецензурисане лажи“ буде постављена у Крушевачком позоришту?

– У Крушевачком позоришту постоји галерија већ неколико деценија и у том простору се годишње организује десетак изложби. Неке су на комерцијалној основи док су за неафирмисане уметнике бесплатне. Изложба „Нецензурисане лажи“ отворена је у галерији Прогрес у Београду у Кнез Михаиловој улици и трајала је неколико недеља. Не разумем у чему је проблем да та изложба путује по Србији, између осталог да се изложи и у Крушевцу. То што је изложбу организовала Српска напредна странка не сме бити проблем, јер је реч о парламентарној и легалној странци. За изложбу је закупљен простор и она је рађена на комерцијалној основи.

Како ви коментаришете ову изложбу?

– Погледао сам изложбу у галерији Прогрес, то је поглед једног лидера једне странке на ситуацију у медијима у Србији и то је легитимно. Нека друге странке направе своје изложбе. На шеталишту Кнез Михаилове улице је постављено 50-ак паноа аутора стрипа Марка Сомборца, који црта за Блиц и те карикатуре су прилично драстичније од оних у „Нецензурисаним лажима“. Ни у томе не видим никакав проблем. Грађани Србије су политички одрасли људи и доносиће властите ставове према изложеним садржајима. Друштвено гледано, то се зове демократија.

Као драмски писац, како оцењујете стање у домаћем театру?

– Стање у домаћем театру је јадно.