Прочитај ми чланак

САСТАНАК У ПАРИЗУ: Вучић, Трамп и Макрон траже решење за Косово

0

Председник 11. новембра на скупу у Паризу поводом стогодишњице победе у Великом рату. Шеф државе ће се, пре одласка у Француску, састати и са Путином и Си Ђинпингом

ИСКОРАК у решавању косовског чвора могао би да буде направљен у новембру када ће председник Александар Вучић имати прилику да се у Паризу сретне са лидерима Француске и Америке, Емануелом Макроном и Доналдом Трампом.

Фото: Прес служба Председника Србије

Они ће 11. новембра заједно присустовати великој војној паради у престоници Француске поводом стогодишњице победе у Првом светском рату. Вучић ће ту прилику искористити да са некима од највећих светских лидера размени ставове о КиМ и покуша да добије њихову подршку за компромисно решење за Косово.

Сусрети у Паризу могли би да буду врхунац Вучићеве дипломатске офанзиве у вези са КиМ, јер ће само неколико дана раније о косовском проблему разговарати и са председником Русије Владимиром Путином. Он долази у Београд на војну параду коју Србија организује, такође поводом века од завршетка Великог рата. Дефиле у Београду, иначе, био је планиран за исти дан, али ће, уместо тога, бити одржан почетком новембра.

Пре тога председник Србије ће своје виђење косовског проблема изнети светским лидерима на заседању Генералне скупштине Уједињених нација које почиње 25. септембра у Њујорку, а боравиће и у Кини где ће се састати са председником Си Ђинпингом.

Скуп у Француској посебно је важан за Србију, јер би наши аргументи могли да добију на значају због подсећања на улогу и жртве наше земље у Првом светском рату. Макрон, као један од најмоћнијих људи у ЕУ, приликом прошлог сусрета са Вучићем, први пут је показао спремност да Француска одступи од тврдог става према косовској независности. Он је тада пружио подршку компромисном решењу за Косово, што је формулација коју у последње време све чешће користи и Трампова администрација.

ПРИХВАТИО ПОЗИВ

ПОЗИВ да буде на паради поводом стогодишњице победе у Великом рату, Вучић је добио у јулу, када је боравио у посети Француској. Макрон је тада прихватио позив да посети Србију.

Значајно је и то што ће парада у Паризу, после Генералне скупштине УН, бити друга прилика у свега три месеца, за сусрет са Трампом. Амерички званичници су последњих месеци значајно ублажили реторику о Косову и, уместо на прихватање реалности, почели да позивају Београд и Приштину да потраже „креативно решење“. Такав став многи су протумачили као подршку предлозима попут оног о разграничењу за шта се залаже Вучић. На чврстим позицијама, међутим, остала је Немачка, а канцеларка Ангела Меркел у неколико наврата поновила је став да неће бити никакве промене граница на Балкану. 

ЧЕКА СЕ ЗСО

ДО застоја у преговорима са Приштином могло би да дође због одбијања албанских представника да спроведу договор о Заједници српских општина. Следећа рунда дијалога у Бриселу заказана је за септембар, али Београд захтева да се, пре наставка договора, почне са формирањем заједнице. Управљачки тим, који чине представници Срба, завршио је нацрт ЗСО, а сада се чека позив да он буде представљен у Бриселу. То би могло да се догоди почетком септембра, по повратку администрације са летње паузе.