Прочитај ми чланак

САСТАНАК ОПОЗИЦИЈЕ – ко је дошао, a ко није позван

0

Одржан је састанак дела опозиционих странака, на позив лидера Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, о стварању услова за поштене изборе, у седишту те странке.

pokret-za-preokret_660x330Позиву су се одазвали представници Демократске странке, Нове Србије, Социјалдемократске странке, СДA Санџака, Заједно за Србију, Левице Србије, бивши чланови посланичког клуба ДСС Санда Рашквић Ивић и Ђорђе Вукадиновић…

Састанку нису присуствовали представници покрета Двери и „Доста је било“, иако су позвани, а Либералнодемократска партија и Демократска странка Србије нису ни позване.

Председник странке Левица Србије, Борко Стефановић изјавио је данас да на састанку неколико опозиционих лидера није било речи о конкретним именима заједничког председничког кандидата опозиције, али да је то била тема.

„Било је говора, али не о именима. Разговарали смо о томе да разговори о председничком кандидату добију одређену форму“, рекао је Стефановић новинарима у паузи састанка неколико опозиционих странака који је организовао Покрет за преокрет, Јанка Веселиновића.

„Нама је потребан један заједнички кандидат који може да нанесе озбиљан политички ударац режиму Александра Вучића“, рекао је Стефановић и додао да то не било могуће са „шест, седам, 10, 12 кандидата без обзира колико су добри“.

Стефановић је рекао да је на састанку било речи и о непостојању фер изборних услова и „потпуној контроли медија“, као и о томе шта опозиција по том питању може да уради.

„Сви на састанку су се сложили да су Србији потребни фер и демократски избори, тако да питање да ли ћемо једни друге да подржимо није тема“, рекао је Стефановић.

Он је рекао да опозиција треба да заједно направи договор а не свака странка спсприча сао нм ско јој се свиђа.

Председник Покрета за преокрет, Јанко Веселиновић изјавио је да ће наредни састанак лидера опозиционих странака бити одржан за 20 дана у просторијама Социјалдемократске странке (СДС) и да ће тема бити заједнички кандидат за предстојеће председничке изборе.

„Један од закључака овог састанка је да се видимо за 20 дана, домаћин ће бити СДС Бориса Тадића. На том састанку ћемо разговарати о наставку реализације закључака са данашњег састанка“, рекао је Веселиновић новинарима у просторијама Покрета за преокрет после састанка представника неколико опозиционих странака и покрета.

Веселиновић је рекао да ће опозиција тражити да се обезбеде услови за поштене председничке изборе у Србији, за локалне уколико их буде, као и да се од тужилаштва тражи да испитају све досадашње случајеве кршења изборног законодавства.

Он је додао да ће од Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине тражити да представници опозиције учествују у дебатним емисијама на јавним сервисима.

„У реализацији наших закључака имамо укључене и протесте“, рекао је Веселиновић.