Прочитај ми чланак

САРАЈЕВО ПОД ОПСАДОМ УОЧИ МИТИНГА: Ердоган стигао, присталице стижу аутобусима

0

Председник Турске Тајип Ердоган, како је и најављивано ранијих дана, стигао је авионом у главни град Босне и Херцеговине.

Председник Турске Тајип Ердоган, како је и најављивано ранијих дана, стигао је авионом у главни град Босне и Херцеговине.

Ердоган је свечано дочекан на Међународном аеродрому Сарајево, где су стигла два авиона из Анкаре, а одакле ће се упутити ка центру града, где га чека целодневни програм, од састанака са бх. званичницима, преко политичког митинга, до коначно шетње градом.

Цео његов пут осигуравају јаке снаге сигурности, које прате сва дешавања у граду, посебно након незваничних најава да постоје планови за атентат на Ердогана током његове посете Балкану.

Подећамо, већ неколико седмица посета турског председника Сарајеву најављивана је у бројни турским, али и босанскохерцеговачким медијима. Његова посета дубоко је подиелила јавност, али ипак ће бити одржана, уз изузетно велику подршку Ердоганових присталица који су из целе Европе стигли у срце БиХ.

Подсећамо, према најавама, турски председник ће одржати данас састанак са Бакиром Изетбеговићем, а с њим би требало стићи и неколико министара који ће с бх. колегама разговарати о наставку сарадње две земље. Такође, Ердоган ће током дана посетити и мезарје Ковачи, како би одао почаст првом председнику БиХ Алији Изетбеговићу.

Крајем дана Ердоган ће у друштву Изетбеговића прошетати Башчаршијом па ће клањати акшам намаз у Беговој џамији.

ПРИСТАЛИЦЕ СТИЖУ У САРАЈЕВО

Први аутобуси с турским држављанима стигли су у Сарајево уочи данашњег митинга Реџепа Тајипа Ердогана, јављају сарајевски медији.

Реч је о Турцима из западне Европе, углавном из Немачке и Холандије. Они су први гости Сарајева од очекиваних 15.000 који ће присуствовати митингу председника Републике Турске, наводи портал „Кликс“.

Њихов долазак обезбеђују јаке полицијске снаге Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, укључујући и специјалне јединице.

На сарајевским улицама од јутарњих сати је присутан појачан број полицијских службеника који су распоређени широм града због доласка делегације Републике Турске коју предводи председник Ердоган.

Полицајци се налазе на раскрсницама, дуж главних градских саобраћајница и аутобуским и трамвајским стајалиштима и око државних институција.

Из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево речено је да ће на терену бити ангажован довољан број полицајаца, а да организатори јавног скупа у Зетри предузимају све наложене мере од стране МУП-а КС како би догађај прошао у најбољем реду.

Мере безбедности у Сарајеву су подигнуте на највиши ниво, а посебно након информације да се појавила претња о потенцијалном атентату на Ердогана.

Подсетимо, Ердоган треба да допутује у Сарајеве где ће одржати предизборни скуп уочи ванредних избора у Турској заказаних за 24. јун.

Ердоган ће радну посету започети у згради Председништва БиХ, где ће га дочекатии бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић, потом ће бити одржан предизборни скуп у олимпијској дворани Зетра, а након тога је планирано обраћање новинарима.

Потом ће бити одржан пријем, предвиђена је шетња Башчаршијом и церемонија уручивања почашног доктората турском председнику на Интернационалном универзитету.

Плакати добродошлице полепљени су широм града, а унутрашњост дворане прекривена турским заставама. Добродошлица ће Ердогану бити упућена и са зграда институција и угоститељских објекат.

Велико платно са његовим ликом налази се на згради Интернационалног универзитета, где ће одржати и предавање студентима.

На скупу у Зетри се очекује присуство између 15.000 и 20.000 следбеника Ердогана из БиХ, земаља региона и европских земаља – Аустрије, Немачке, Холандије, а, према најавама, скуп ће трајати осам сати.