Прочитај ми чланак

Шапић и Николић (ДС) о помацима након округлог стола, различито о Мекалистеру

0

Говорећи о резултатима округлог стола на ФПН, председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић каже да ствари сада изгледају боље него пре месец дана, али да треба видети шта ће од договореног бити имплементирано, док Дејан Николић из ДС сматра да је та промена недовољно добра. Различит став имају по питању посредовања ЕП, односно Дејвида Мекалистера, у дијалогу власти и опозиције.

Дејан Николић, потпредседник и посланик ДС, каже да су ишли на округли сто на ФПН из поштовања према организаторима који су се потрудили да организују дијалог између власти и опозиције за који су се, како каже, и саме демократе залагале, али и зато што су хтели да разговарају да се дође до фер и демократских услова. На прва три састанка смо присуствовали и видели смо да то не води решењу, каже Николић. Представници СНС су, тврди, негирали разоге због којих су дошли на те округле столове.

„Да конкретно одговорим. Док су разговарали о томе да су спремни да унапреде и среде бирачки списак, у том тренутку су њихови активисти држали у рукама те исте бирачке спискове у Медвеђи, што је противзаконито, упадали у куће и заокруживали људе – ко је гласао и ко није – оне које нису стављали у џипове без регистарских таблица и возили на гласање… То је један лицемеран приступ. Лицемерством реално не можемо да дођемо до нормализације друштва у ком живимо и због тога смо одустали од разговора“, каже Николић.

Шапић наводи да су СПАС прво заборавили да позову на округли сто, па су их трећи пут позвали, а да је Милану Антонијевићу рекао да из поштовања према организацији на чијем је челу и према људима који их подржавају – не може да дође. Данас смо дошли до нечега што нисмо имали пре месец дана, оцењује гост Дана уживо, мада додаје да ће се тек видети да ли ће ствари које се појављују у медијима, пошто још нема документа, бити и имплементиране.

„Али чињеница је да је владајућа странка прихватила да говори о неким стварима о којима до јуче није хтела да говори, чињеница је да су признали неке грешке које су правили, па и у парламенту су напустили оне бесмислене амандмане, још и пре ове приче о бојкоту“, додао је.

Шапић каже да је више пута до сада и сам говорио да ствари могу да промене само они који су на власти, да опозиција може да инсистира, али да одлуке могу да донесу само они који имају већину. Видећемо да ли ће то имплементирати, да ли ће то утицати да се неке ствари промене у јавном и политичком животу, да ли ће се неке ствари упристојити и да ли ће бити приллике да се представе и остали политички субјекти, додао је гост председник СПАС-а.

Чињеница је, наводи Шапић, да су се неке ствари промениле. „Сада се говори о РЕМ-у, о телу које треба да контролише РЕМ, сад се говори о чињеници да има притисака у јавним предузећеим, сада се говори о томе да у Скупштини треба да постоје тела која ће да воде рачуна о трошењу новца, сада се говори о изборној комисији, о бирачким списковима“, каже, оцењујући да сада ситуација изгледа боље.

Николић каже, с друге стране, да све то говори да су бојкот и протести успели. Јер да се то није десило, не би се данас причало о дијалогу или промени услова, каже. СНС самостално то не би урадила, „њој не одговара бистра вода јер у њој не зна да плива“, додаје. Николић оцењује да „имамо неку промену али недовољну добру“. „Добра промена је апсолутно и потпуно поштовање закона“, истиче. Каже да је СНС опозицији понудила „корпу“ са мало од овог, мало од оног закона и мало од трећег закона.

„Када читате између редова, видите да ће те ствари бити и имплементиране у наредних 60 дана… Онда долазимо до Нове године. Избори морају да се одрже 30 дана пре истека мандата, а могу да се распишу 60 дана раније. Дакле ми улазимо, по имплементацији овога, у расписивање избора и у изборну кампању. А ми не говоримо само о изборној кампањи, није проблем само изборна кампања, него комплетан период“, каже Николић.

Не можете седам година да машете куглом за разбијање по институцијама, друштву и грађанима, а онда два месеца пред изборе да кажете – ево изволите, сакрићемо ову куглу и „мајке ми“ нећемо то после избора да понављамо, наглашава посланик ДС.

Он наводи да у ДС нема промена што се бојкота тиче. Оно што може да се деси, што је одлучила ДС, је да разговарамо са међународном заједницом, са цивилним сектором, да дођемо до услова – то је кампања која би требало да иде упоредо са кампањом активног бојкота, и уколико дође до договора, потребно је да прође девет месеци до избора, наглашава Николић. Сматра да су и грађани донели одлуку о бојкоту.

Шапић, говорећи о томе да ли ће СПАС изаћи на изборе, каже да ће зависити то од свих ствари о којима је било речи на округлом столу, али и од могућности да организација на чијем је челу буде представљена и од присутности у медијима. „Од тога ће вероватно зависити и неки потенцијални изборни резултат… Ми на изборе нећемо изаћи да будемо нечија кулиса или врећа за ударање“, каже Шапић који додаје да два, три или чак четири посто не значи за СПАС пуно, ако не могу да уђу у парламент и да у њему бране и представе своје политичке ставове. „Нећемо изаћи за изборе и ако у наредна три месеца постанемо Швајцарска што се тиче изборних услова, ако се испостави да је недовољно времена да себе представимо“, истиче.

Николић каже да је разлика у односу на Шапићево размишљање „само у томе што ДС не калкулише са процентима“. Овде се ради о врхунској друштвеној теми, већи је ризик за ДС, али није време да бринемо о ДС и посланичким мандатима, није време да бринемо о странци и ово је друштвена тема пар екселанс, наглашава Николић. Каже да сада треба да покажу став, кичму, а онда озбиљном кампањом да пониште легитимитет Владе и парламента.

Шапић сматра да та прича добро звучи, али да не зна колико пије воду, јер странке морају некако да се финансирају и да је важно због тога али и из разлога да би се чули њихови ставови – да буду у парламенту.

О посредовању Мекалистера

Говорећи о посредовању Дејвида Мекалистера, Шапић наводи да му је драго да се људи из ЕУ интересују, али наводи да: „Док ми не дођемо у ситуацију да сами међу собом спроводимо неке ствари бојим се да то с Мекалистером неће да нам помогне“. Имам малу аверзију према томе кад неко са стране треба да буде интегративни фактор, додаје, оцењујући да је то наш вишедеценијјски проблем у Србији. Мени не треба ниједан странац да бих стао иза своје речи, навео је Шапић. Каже и да не верује да нам странац може бити гарант да бисмо једни другима веровали.

Николић, с друге ствари, каже да је Мекалистеров долазак велика ствар. То значи да се Србија налази у дубокој политичкој кризи, да је порука коју шаљу заправо да не постоје елементарне слободе и владавина права. „Тиме што СНС пристаје да разговара то значи да они признају кривицу за све оно што сам рекао“.

Сматра да понуда из ЕП о медијацији значи да не постоји капацитет да сами решимо проблем јер је подељеност друштва велика. Зато је посредовање ЕП доброа, а и зато што је Србија кандидат за чланство у Унији, додаје.

ДС није још донела одлуку да ли ће учествовати на тим преговорима, морамо да видимо формат, каже Николић додајући да су свакако ближи одлуци да треба да разговарају, али да то неће, подвлачи, одложити неучестовање на следећим изборима.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!