Прочитај ми чланак

„САНКЦИЈЕ РУСИЈИ биће заборављене док Србија стигне до ЕУ“

0

Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике каже да државе Западног Балкана у наредном периоду имају прилику да се легитимишу као озбиљни кандидати за ЕУ, тиме што ће решити међусобне несугласице, док политиколог Филип Балуновић сматра да та шанса неће бити искоришћена јер је конфликт политичким елитама у региону као ваздух.

„Са оваквом влашћу немамо шансе“

Регион Западног Балкана, упркос политичким, економским и друштвеним изазовима са којима се суочава, мора да се посвети изградњи добрих односа, стабилности и напретку, закључак је разговора председника Влада Србије и Албаније, Ане Брнабић и Едија Раме на конференцији у Мароку.

Срђан Мајсторовић каже за Н1 да питање односа Србије и Албаније дефинише будућност региона, јер је реч о две најраспрострањеније нације које живе у различитим државама и истиче да су на делу први кораци у конструктивном дијалогу, и да више нема монолога „где вичемо једни на друге“.

Цео регион има заједнички интерес, а то је чланство у ЕУ, сматра Мајсторовић и поручује да ће у наредном периоду Унија бити фокусирана на своје проблеме и питање живота после Брегзита што је, како каже, шанса да Западни Балкан „прода успех“, односно да се покаже као способан да решава сопствене проблеме.

Зато је, како каже, важно да Београд и Приштина успеју у дијалогу, да Македонија и Грчка реше спор око имена, као и да Албанија и БиХ реше своје унутрашње проблеме.

– У наредних годину и по до две много тога ће се дешавати. Следи серија балканских председавања, прво Бугарска, па Аустрија, па Румунија у периоду када се завршава Брегзит. На крају румунског председавања ЕУ ће бити другачија – истиче Мајсторовић.

Политиколог Филип Балуновић, с друге стране, сматра да регион неће искористити ту шансу, узимајући у обзир ко су политичке елите на Балкану. Оне, према његовим речима, владају управо зато што су односи у региону такви какви јесу.

– Потребно је у региону имати људе који желе да интегришу народе који имају заједничке проблеме, али елитама је то ваздух . оне остављају простор за конфликт који је увек потребан кад загусти -упозорио је он.

Балуновић сматра да не треба очекивати да Србија преко ноћи уведе санкције Русији.

– Након тих санкција сви су изгубили и питање је времена када ће се ти односи одмрзнути. Када Србија буде приступала ЕУ то ће бити давно заборављено питање – очекује Балуновић.