Прочитај ми чланак

САНДА: Независно Косово је пропали пројекат САД

0

„Независно Косово је пропали пројекат САД, јер је америчком подршком отворена пандорина кутија и до сада је изникло неколико врло опасних жаришта од Абхазије и Јужне Осетије до проблема са острвима у Јужном кинеском мору“, рекла је председница посланичке групе Демократске странке Србије др Санда Рашковић Ивић на радној вечери са др Чарлсом Капчаном, специјалним саветником председника САД и вишим директором за европске послове Савету за националну безбедност.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Поред става о питању Косова и Метохије др Санда Рашковић Ивић истакла је и следеће:

  1. У Србији постоји антиамеричко расположење, како због бомбардовања и постављања САД током 90-их, али и због великог разочарења. САД су у Првом и Другом светском рату биле савезнице Србије, а крајем двадесетог века су, уместо Србије и Срба, изабрале Албанце, тачније албанску мафију да им буде парнтер на Балкану. САД се, по признању Викторије Нуланд, за независност Косова залажу већ 20 година.
  2. Др Рашковић Ивић изнела је став да Русија никако не сме да буде третирана као непријатељ од стране САД и да нема Европе без Русије, ни у културном, технолошком, енергетском нити одбрамбеном смислу. То се најбоље види на пољу енергетике и на пољу борбе против тероризма и Исламске државе.
  3. Демократска странка Србије није антиевропска странка нити је против Европске уније, али је против прикључења Србије ЕУ због низа понижавајућих услова који се пред Србију постављају као што је признавање Косова, промена Устава, распродаја ресурса и уништавање домаће пољопривреде…
  4. Рашковић Ивић је рекла да се готово 90% грађана Србије одлучно противи прикључењу Србије НАТО, јер су ране од бомбардовања још живе и болне. Уласком у НАТО оштро би се замерили пријатељској Русији, а Србију учинили метом исламских терориста.
  5. ДСС сматра да је слобода медија у Србији јако угрожена и да се институције озбиљно урушавају што говори о слабости демократских процеса. Таблоидизација друштва и поплава таблоидних вести даје лажну слику демократије, а дезинформације у јавност, по правилу, пласирају таблиди под утицајем режима.
  6. ДСС се у односу према ЕУ, НАТО, Косову, економији, демократији и низу других питања, изричито противи потезима Вучићеве владе, али је власт, током мигрантске кризе, показала разумност и добро контролисање токова миграната. Србија нажалост има дугу, али и свежу традицију дочекивања и збрињавања избеглица. Тако је Србија урадила и овај пут са тим да мигранти не желе да остану у нашој земљи, јер им је она само успутна станица. Србија није, за разлику од својих суседа, изгубила образ подизањем зидова, бодкљиваких жица и малтретирањем људи. Мигрантска криза удружена са слепим инсистирањем на признавању независности Косова може да доведе до дестабилизације Србије што би се сигурно прелило на цео регион. На Косову и Метохији постоје ћелије спавачи Ал каиде и одатле лако може да се регрутује „Бела Ал Каида“, што је онда опасност за цео свет.

Састанку су, на позив америчког амбасадора Кајла Скота, присуствовали народни посланици владајућих и опозиционих странака, јер др Капчан у оквиру своје европске туре разговара са представницима различитих политичких странака желећи да добије реалну слику о односу према Европској унији, НАТО, Русији, медијима, демократизацији.