Прочитај ми чланак

САНДА: Брисел ће тражити од нас удаљавање од Русије, а то би за Србију било самоубиство

0

sanda-raskovic-dss-protest-patriotskog-bloka-protiv-vucica

„ПОСЕТОМ Криму желимо да дамо подршку његовом повратку у своју историјску отаџбину, a повратак Крима у састав Русије је нада и да ће Косово и Метохија бити враћено у састав Србије. Демократска странка Србије и Српски покрет Двери подржавају спроведени демократски референдум на Криму и прве су српске странке које су јасно рекле „Косово је Србија, а Крим је Русија“, рекла је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић на конференцији за новинаре у РИА Новостима у Симферопољу.

Председница ДСС одговорила је на саопштење Украјинске амбасаде у ком се наводи да се „посете Криму ради званичних састанака сматрају претњом националној целовитости, безбедности и интегритету Украјине које може изазвати предузимање одговарајућих мера“.

„Српски народ је крштен на Косову, а руски на Криму. А где су крштени људи, ту је њихова домовина, која се не може одузети. Крим је прошле године враћен где је одувек припадао“, рекла је она.

Рашковић Ивић је рекла да се Демократска странка Србије залаже за промену стратешког усмерења Србије и одустајање од уласка у Европску унију.

„Преговори са ЕУ биће нови инструмент притиска на Србију, јер ЕУ преко поглавља 35 тражи признавање независности Косова. Европска унија третира Косово као независну државу о чему сведочи и данашње потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Косовом. Нажалост, овоме је допринела и Влада Србије која се потписивањем Бриселског споразума сагласила са европским интеграцијама Косова. ДСС се залаже за расписивање референдума у Србији на коме би народ мога да се изјасни да ли је за наставак европских интеграција под условом губитка јужне покрајине Косово и Метохија“, рекла је Рашковић Ивић.

Она се захвалила на руској подршци у борби да Косово не постане чланица Унеска и упозорила да отварање преговора са ЕУ предвиђа замке и у односу према Руској Федерацији.

„ЕУ ће, преко поглавља 31, од Србије захтевати удаљавање од Русије, што би било политичко, економско и морално самоубиство Србије. Србија има шансу да са Русијом оствари стратешку сарадњу у области одбрамбене технологије, енергетике и пољопривреде. Сарадња у овим областима значи више инвестиција и посла за наше грађане и то је развојна шанса Србије која не сме бити пропуштена због чланства у ЕУ“, закључила је председница ДСС.

Делегација Демократске странке Србије, коју чине председница Санда Рашковић Ивић, потпредседник Милан Лапчевић и чланица Председништва Драгана Трифковића, и Српског покрета Двери, коју чине председник Бошко Обрадовић, члан Председништва Зоран Радојичић, шеф Инфорамтивне службе Југослав Кипријановић и Стефан Свракота налази се у вишедневној званичној посети Руској Федерацији, која је почела радним састанцима на Криму. Током првог дана боравка на Криму делегација је посетила Јалту, и тамо се састала са руководством града.

У наставку посете делегација ће имати састанке са опуномоћеним представником Руске Федерације у Кримском федералном округу Олегом Белавенцевом, председником Савета министра Републике Крим Сергејом Аксјеновим, састанке са руководством Симферопоља и Севастопоља.

После Крима делегација ДСС и Двери ће наставити своју посету у Москви, где ће се састати са високим функционерима Министарства иностраних послова Руске Федерације и Државне Думе.

(саопштење Демократске странке Србије)