Прочитај ми чланак

Само широко, јер „Вучић не сме да стане“: СНС на рекламирање дао два милиона евра

0

Листа “Александар Вучић - Србија не сме да стане” је за месец дана предизборне кампање на оглашавање на телевизијама с националном фреквенцијом, потрошила најмање око два милиона евра. Тако кажу процене Транспарентности Србија, и то под условом да је СНС од ТВ кућа добијала количинске попусте. Нешто више од тога, око 2,8 милиона евра, за прошлогодишње предизборно рекламирање потрошиле су све остале странке. То значи, СПС и цела опозиција.

Избори у Србији расписани су 1. новембра. Било је очекивати да ће за ову, релативно кратку кампању, трошкови рекламирања странака бити мањи него претходне године. Међутим, СНС је очигледно у ову кампању кренуо силовито, свим доступним средствима.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да су ти трошкови тренутно, након само месец дана кампање, већ дошли надомак два миллиона евра.

“Већина странака је плаћену политичку промоцију на овим изборима започела касније него у претходним изборним циклусима, а нарочито је било приметно одсуство реклама на телевизијама, које традиционално чине најскупљи део сваке кампање. Током новембра, на националним и главним кабловским телевизијама се рекламирала само листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“. На основу званично објављених ценовника, процењујемо да је вредност тих реклама била 1,95 милиона евра, и то под условом да ова странка оствари право на највеће количинске попусте”, каже Ненадић за “Нову”.

Како даље наводи, на прошлогодишњим изборима је вредност ТВ кампање СНС и Вучића као председничког кандидата била приближно иста, за период који не обухвата последње две недеље кампање, а до почетка изборне тишине је премашила четири милиона евра.

“Иако смо очекивали да ће због значајно мањих буџетских дотација, укупно гледано, кампања 2023. бити нешто јефтинија него прошлогодишња, овај податак указује да ће вредност оглашавања СНС за овогодишње парламентарне изборе бити вероватно на сличном нивоу. Остаје да се види да ли ће СПС и опозиционе листе покушати да парирају СНС-у са ТВ рекламама у последње две недеље. Прошле године су сви други актери, осим СНС, за ове намене укупно потрошили око 2,8 милиона евра”, закључује Ненадић.

Подсетимо, медији су раније писали да је Српска напредна странка у периоду од 2015. до краја 2020. године потрошила на изборне кампање око 2,7 милијарди динара или скоро 23 милиона евра. С друге стране, 22 странке и групе грађана су у истом периоду заједно потрошиле око две милијарде динара.

Све листе које учествују на изборима дужне су најкасније седам дана пре одржавања избора да Агенцији за спречавање корупције поднесу извештај о трошковима кампање. То подразумева све приходе и расходе. То значи да би за неколико дана требало да имамо све податке у вези ове предизборне кампање.