Прочитај ми чланак

СА ДНА КАЦЕ И Вучићева министарка привреде умешана у извоз оружја Украјини

0

Осим мина из Крушика, преко два посредника, српског Техноремонта, који заступа и функционер СНС-а Миодраг Пушица, и пољског Натана, украјинској државној компанији Укринмаш испоручено је и 50 минобацача, које је фабрика из Трстеника произвела 2016, док је њом руководила Анђелка Атанасковић. Неке од тих минобацача ових дана на украјинском фронту заплениле су руске снаге.

Минобацаче које сада користи украјинска војска у обрачуну са руским снагама извезла је државна фабрика Прва петолетка Наменска из Трстеника (ППТ Наменска) и то док је њоме као директорка руководила Анђелка Атанасковић, још актуелна министарка привреде у Влади Србије. НИН ексклузивно открива да је пут Украјине 6. децембра 2016. из фабрике у Трстенику кренуо камион са 50 минобацача М57 за мине калибра 60 милиметара.

Ове минобацаче на полигону, за вежбе гађања 1. децембра 2017. користиле су најелитније оружане снаге Украјине. О тим активностима 3. децембра 2017. на званичном Јутјуб каналу ТВ и радио студија Министарства одбране Украјине (Ukranian military TV) објављен је видео „АТО. Минобацачи, Снаге за специјалне операције“, у трајању од два минута и 56 секунди.

Пре неколико дана минобацачи М57, произведени у ППТ Наменска, виђени су и на снимцима руских снага, које су их заробиле код украјинске луке Маријупољ.

Према подацима специјализоване онлајн платформе 52WMB (која евидентира увозно-извозне послове за 32 државе, међу којима је Украјина), наводи се да је тих 50 минобацача, у товару тешком 1.200 килограма, стигло у Украјину 13. децембра 2016. и да је за њих државно предузеће Укринмаш платило укупно 266.751 долар. То значи да је цена једног минобацача М57, по којој је пољска фирма Натан продала украјинском Укринмашу 5.335 долара.

НИН сазнаје да је и ово оружје извезено преко приватне фирме Техноремонт, за коју је посредовао високи функционер СНС-а Миодраг Пушица. Уговор између ове српске фирме и пољског Натана потписан је након прве испоруке мина калибра 60 милиметара из Крушика априла 2016.

Документи до којих је НИН дошао указују на сумњу да је и у овом послу било примеса корупције. НИН, наиме, сазнаје да ППТ Наменска не извози минобацаче М57 за мине од 60 милиметара за цену већу од 3.500 долара по комаду.

То значи да су овој фабрици из Трстеника, чија је директорка у то време била садашња министарка привреде, тих 50 минобацача плаћени највише 175.000 долара, док су крајњег купца из Украјине они коштали 266.751 долар, па је за претпоставити да је разлика у цени од 91.751 долар завршила код приватних трговаца оружјем. Тако су практично од свака три долара за минобацаче два уплатили државној фабрици, а један задржали за себе.

НИН је раније предочио документе о извозу мина калибра 60 милиметара из Крушика за Украјину, 2016. и 2018. Испоставило се да то нису биле једине испоруке оружја, а питање је и да ли је ова, трећа испорука минобацача последња, или их је било још.

У сваком случају ова пошиљка је само још једна у низу потврда да председник Србије Александар Вучић новембра 2019. није говорио истину, када је тврдио да је само једна испорука оружја из Србије завршила у Украјини. Он је ту тврдњу изнео након што су мине, које су из Крушика извезене у априлу 2016, три године касније пронађене у Донбасу.

Према расположивој документацији, врло је вероватно да је и минобацаче из Трстеника М57 за мине од 60 милиметара такође наручила кипарска фирма Петралинк (PetraLink). НИН је у броју од 14. априла 2022. објавио записник о посети представника Петралинка Виталија Дементијева ваљевском Крушику -„Посета представника инопартнера из Украјине“ 2. новембра 2015.

У том документу се наводи да је, осим за Крушикове мине од 60 милиметара, Дементијев тада био заинтересован и за набавку „140 минобацача од 120 милиметара и 48 минобацача калибра 82 милиметра“. Добро упућени у трговину оружјем зато сумњају да 50 минобацача од 60 милиметара, за које постоје писани трагови, нису једини који су испоручени из ППТ Наменске, јер се у фабрици у Трстенику израђују и минобацачи од 120 и 82 милиметра.

Иако је седиште Петралинка на Кипру, власник те фирме је украјински држављанин Владимир Петенко, син украјинског генерал-мајора истог имена и презимена, чије име је спомињано на суђењу у Италији 90-их година због извоза оружја Хрватској, док је била под ембаргом, забраном увоза оружја.

Анђелка Атанасковић, „жена змај“, како ју је једном назвао председник Вучић – министарка је привреде у одлазећој влади, а сама је у више наврата истицала да је чланица СНС-а од оснивања 2008. Четири године раније, 2004. била је кандидаткиња Српске радикалне странке за одборницу у Скупштини општине Трстеник, а касније се међу првима прикључила СНС-у.

Њен супруг Герасим Атанасковић такође је члан СНС-и председник Скупштине општине Трстеник. Занимљиво је да су 2018. за почасне грађане Трстеника изабрани председник Вучић и Анђелка Атанасковић, а 2019. и директор БИА Братислав Гашић. Незванично у Министарству одбране говоре да су породице Атанасковић и Гашић „кућни пријатељи“.