Прочитај ми чланак

С ким се све Стефановић састајао у САД

0

У време када су се председник Александар Вучић и министар полиције Александар Вулин хвалили хапшењима и истрагом против чланова криминалне групе Вељка Беливука, министар одбране Небојша Стефановић открио је да се кључни сегмент у тој истрази догодио још 2019. када се у целу причу умешао ФБИ и помогао да се прикупе докази. Баш у то време Стефановић је као министар полиције боравио у Вашингтону где се састао са директором ФБИ Кристофером Врејом. Тада се сусрео и са државним секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом. Главна тема разговора била је унапређење полицијске сарадње, а посебно у борби против организованог криминала.

Хапшење, истрага и на крају подизање оптужнице против Вељка Беливука и чланова његове криминалне групе долази баш у време када је власт ушла дубоко у кампању за изборе, који ће бити одржани почетком следеће године. И док председник Александар Вучић и министар полиције Александар Вучић тврде да је истрага почела крајем 2020. и да главне заслуге припадају овдашњим безбедносним и полицијским службама, Небојша Стефановић наводи да је истрага у овом случају почела још кад је он био министар полиције и када је информације доставио ФБИ.

“Очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију. Информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе, на чему посебно желим да честитам и нашим истражним органима и свима који су помогли да ова мафијашка организација заврши иза решетака“, рекао је Стефановић, кога су потом демантовали и МУП и Вучић.

Министар одбране је навео да се са директором ФБИ Кристофером Врејом срео 2019. године, јер су интензивно сарађивали са САД у борби против мафије и организованих криминалних група, посебно у сегменту супротстављања нарко-мафији, као и злоупотребама сајбер технологија од стране криминалаца.

Сусрети у Вашингтону

И заиста, у мају 2019, Стефановић је боравио у Вашингтону где се састао са више тамошњих званичника. Један од њих био је и Кристофер Вреј, који је, како је писало у званичном саопштењу, похвалио сарадњу са полицијом Србије. Како је пренео РСЕ, он се захвалио на брзим реакцијама и бројним заједничким успешним активностима и нагласио да има простора са даље унапређење, посебно у борби против високотехнолошког криминала.

И Стефановић је тада оценио да је сарадња српске полиције и ФБИ интензивна и добра, као и да постоји намера да се она унапреди, посебно у борби против организованог и високотехнолошког криминала и тероризма.

Актуелни министар одбране тада се у САД-у срео и са државним секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом. Они су потписали су Меморандум о разумевању између влада САД и Србије о унапређењу сарадње у цилју спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

Разрешење Хркаловић након састанка са директором ФБИ

Свега две недеље након тих састанака, напрасно је разрешена тадашња државна секретарка Дијана Хркаловић, блиска сарадница Стефановића, која је довођена у везу члановима клана Вељка Беливука. У званичном саопштењу МУП-а тада је кратко наведено да она више неће обављати ту функцију „због других обавеза, које ће преузети у наредном периоду“.

О правим разлозима смене, међутим, само се спекулисало. Како је писао БИРН, као највероватнији разлог за разрешење извори су наводили Стефановићев боравак у Вашингтону, где се састао са директором ФБИ. Том приликом је, наводно, министру поручено да мора да се реши људи који криминализују српску полицију, и да се то, наводно, односило и на Хркаловићеву.

О сарадњи ФБИ и српске полиције огласила се у јуну ове године и америчка амбасада у Београду. У саопштењу је наведено да ФБИ ради са Србијом на спречавању организованих криминалних активности, посебно оних у којима се користи шифрована комуникација за прикривање кривичних дела, и то у операцији “Тројански штит/Зелени сигнал”.

“Почевши од 7. јуна изведен је читав низ изузетно обимних полицијских акција на територији више земаља света које су резултирале стотинама хапшења”, саопштила је Амбасада САД.