Прочитај ми чланак

Багзи, прислушкивање, Дијана… О чему се заправо ради? Дијана у карантину 14 дана

0

Бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић негирала је у тужилаштву да је вршила утицај на полицајца Дејана Миленковића Багзија да изврши одређене службене радње, пише КРИК. Ни тужилаштво ни Хркаловићкин бранилац нису желели да прецизирају шта је тачно она тражила од Миленковића нити о ком је случају реч.

– Поднета је кривична пријава против некадашње државне секретарке Дијане Хркаловић за трговину утицајем и некадашњег начелника Службе за специјалне истражне методе Дејана Миленковића, због злоупотребе службеног положаја – саопштили су из Тужилаштва за организовани криминал.

Бивша државна секретарка према писању медија након саслушања спроведена је у Централни затвор у Бачванској улици, где ће бити у карантину две недеље.

Она се сумњичи се да је извршила утицај на Миленковића да изврши одређене службене радње, негирала је дело које јој се ставља на терет, каже за КРИК њен адвокат Ненад Тасић.

– Она ја саслушана по кривичној пријави МУП-а, дала је одбрану и негирала кривично дело које јој се ставља на терет. Морам да нагласим да је ово за шта је ухапшена ништа у односу на оно у чему је у јавности оптуживана – прислушкивање председника, „Јовањица“… – рекао је Тасић.

Тасић, међутим, није желео да прецизира шта је тачно Хркаловић тражила од Миленковића нити о ком је случају реч.

Подсетимо, Дејан Миленковић, звани Багзи, бивши начелник Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције МУП Србије, био је један од најближих сарадника озлоглашене државне секретарке МУП. Он је зимус више пута давао изјаву у вези са прислушкивањем Александра Вучића и његове породице. Он је, такође, јуче саслушан у полицији.

Дијана Хркаловић ухапшена је у петак по подне, а обављено је и претресање њеног стана.

Хркаловић се доводи у везу са бруталном криминалном групом Вељка Беливука која је оптужена за пет убистава и друга кривична дела, али због ових веза никада није званично била под истрагом. Контакте са криминалцима одржавала је преко припадника Жандармерије Ненада Вучковића Вучка са којим је била у емотивној вези.

Никада није испитана ни у вези са случајем „Јовањица“, иако је током истраге откривено да је оптужени нарко-бос Предраг Колувија добио специјалне полицијске таблице од њених сарадника.

У марту ове године испитивана је у вези са прислушкивањем председника, али не као осумњичена, већ у својству грађанина. Пре шест дана поново је била на испитивању, али јавности није званично предочено о чему.

Хркаловић је из БИА прешла у МУП где је провела пет година на различитим позицијама. Имала је широка овлашћења и велики утицај у МУП-у. Као државна секретарка радила је од јула 2017. до маја 2019. када је дала оставку. Период њеног рада у МУП-у обележио је велики број криминалних убистава и блиске везе полиције и организованог криминала.

Виши суд у Београду саопштио је јутрос да је бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, одређен притвор до 30 дана због околности да би на слободи могла да омета поступак утицањем на сведоке, а да јој се ставља на терет да је извршила продужено кривично дело трговина утицајем.

У саопштењу Вишег суда у Београду се каже: „Судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду је у петак, након саслушања окривљене Д.Х, донео решење којим је према окривљеној одредио притвор који може трајати најдуже 30 дана и то због постојања особитих околности које указују да би окривљена боравком на слободи ометала поступак утицањем на сведоке на основу члана 211 став 1 тачка 2 ЗКП.“