Прочитај ми чланак

Руски медији: Мило „гура“ ЦГ у грађански рат; верници непоколебљиви у одбрани СПЦ

0

„Овдје је ријеч о опасној кризи. Па само прије пола године ништа није најављивало овакав сценарио. Наравно постојали су некакви знакови незадовољства радом владе, али до тачке кључања црногорско друштво је довео низ суманутих потеза режима. Граница је пређена доношењем дискриминаторског закона и покушаја да се он на силу спроведе у дјело."

Актуелним дешавањима у Црној Гори бавила се и руска Независимая газета.

FOTO: In4s

У тексту „Ултиматум предсједника Црне Горе СПЦ-у“ истичу да се Ђукановић, по ко зна који пут, ставио насупрот једине канонски признате православне цркве у земљи.

Они преносе Ђукановићеве оцјене да „Српска православна црква не може бити изнад закона, избјегавати плаћање пореза, те да ће морати да врати све што је украла од Црне Горе“.

Са посебном пажњом, уз осврт на све примјере бруталне репресије над свештенством и вјерницима СПЦ, дотакли су се питања литија и Ђукановићеве намјере да створи „цркву“ етничких Црногораца.

У разговору са „НГ“ научни сарадник института за славистику, Георгиј Енгељхарт, оцијенио је да црногорски режим покушава искористити мјере уведене због вируса короне како би крајње назахвалну ситуацију, у којој су се нашли након изгласавања Закона о слободи вјероисповијести, преломили у своју корист.

„Надали су се да ће ток актуелних догађаја црквено питање у Црној Гори ставити у други план. По свему судећи ништа се није промијенило. Вјерници ће наставити да се супростављају Ђукановићевим намјерама.“, оцијенио је Енгељхарт.

Независимая газета подсјећа и да је руски митрополит Иларион (Алфејев) позвао на преговоре и црногорске власти и свештенство, истакавши да само дијалог може допринијети изграђивању складних односа у црногорском друштву, који су нарушени читавим низом непријатељских поступака према Српској православној цркви.

Овај медиј апострофира чињеницу да забринутост Москве због ситуације у Црној Гори актуелно црногорско руководство дефинише као покушај мијешања. Енгељхарт истиче да се и најбезазленије интервенције Москве тумаче као покушаји очувања руског утицаја на Балкану. Ипак, он тврди да не може бити ни говора о некаквим „руским траговима“ у дешавањима у Црној Гори.

„Да би дошло до тако масовних протеста са каквим се суочио црногорски режим неопходно је постојање снажних унутрашњих разлога. До почетка епидемије најмање 20% грађана Црне Горе било је на улици. Људи су протестовали због акумулираног незадовољства усљед вишедеценијске владавине Ђукановића, али и због континуиране политике прогона и притиска на Цркву од стране владе“, сматра експерт.

Анализирајући могућност грађанског рата у Црној Гори, Георгиј Енгељхарт истиче да је овај сценарио потпуно могућ „уколико се власт не повуче“.

„Овдје је ријеч о опасној кризи. Па само прије пола године ништа није најављивало овакав сценарио. Наравно постојали су некакви знакови незадовољства радом владе, али до тачке кључања црногорско друштво је довео низ суманутих потеза режима. Граница је пређена доношењем дискриминаторског закона и покушаја да се он на силу спроведе у дјело.“, закључио је Енгељхарт.