Прочитај ми чланак

РУСКИ КОМЕРСАНТ: Вучићева патетика, „удавио“ је Путина, заборавио на аферу шпијун

0

За председнике Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина „шијунски скандал“ очигледно је остао у прошлости, пише данас московски дневник Комерсант у тексту посвећеном јучерашњем сусрету двојице председника у Сочију.

„Тако причљивог, тако просветљеног и тако пуног обожавања Путин Вучића још није видео. Очигледно да је за обојицу политичара шпијунски скандал остао у прошлости, при том (за неке) веома давној“, пише извештач из Кремља Андреј Колесњиков.

У тексту под насловом „Србин наш насушни“ лист додаје да је Вучић „удавио руског председника лавом љубави, говорио искључиво на руском, мада протокол у таквим случајевима то не подразумева“, али је говорио и о пословима.

Комерсант пише да је сусрет, заједно са ручком трајао око три сата, и да је Вучић, излазећи пред новинаре „изгледао као срећан човек“ који, како се показало, „није имао намеру да то крије“.

Лист пише и да су „одабрани српски новинари“, који су са председником долетели истим авионом, били чини се мало (мада ипак не баш много) разочарани што ће на прес-конференцији бити постављено само по једно питање са сваке стране.

Извештач наводи да је у разговору са српским новинарима речено да ће поставити питање о шпијунском скандалу, али да изгледа, после разговора „такво питање српска страна није могла ни да постави“.

„Такво питање после Вучићеве патетике без преседана изгледало би не само дрско већ и неприродно“, пише Комерсант.

Дневник подсећа да је цела српска делегација аплаудирала када је Путин изјавио да ће Србија бити обезбеђена гасом, у сваком случају, и оцењује да ће те речи постати „кошмар за ТВ гледаоце у Србији“, пошто ће их РТС неуморно вртети без паузе.

„С једне стране, Вучић је буквално гурао разговоре о наставку транзита гаса, играјући на страни са руским председником, а са друге стране, ставио до знања да му је Путин дозволио да купује гас на другим местима, ако затреба, то јест осигурао се ако преговори са Украјином дођу у ћорсокак“, оцењује Комерсант.