Прочитај ми чланак

РУСКИ КОМЕРСАНТ: Ево шта стоји иза заоштравања односа Београда и Приштине…

0

Нагло заоштравање односа Србије и Косова чини мало реалним да се у скоријој будућности успешно заврше преговори о нормализацији односа, пише руски Комерсант.

„То значи да се интеграција Србије у ЕУ одлаже, као и добијање безвизног режима Косова са земљама ЕУ“, оцењује дневник.

Лист наводи да је повод за заоштравање односа одлука Приштине да повећа порез на робу из Србије, које је уследило након што је одбијен захтев Косова за пријем у Интерпол, на чему је активно лобирао Београд.

Комерсант додаје да је доносећи одлуку о повећању пореза косовска влада прекршила и регионални споразум о слободној трговини (ЦЕФТА), и Споразум о стабилизацији и прикључењу са ЕУ.

Према оцени дневника, главна негативна последица садашњег заоштравања односа Србије и Косова може да буде заустављање преговора о нормализацији.

Комерсант подсећа да наредни сусрет председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија треба да се одржи у децембру, али је судећи по сигналима из Брисела, тај сусрет дошао у питање.

Неименовани дипломатски извори Комерсанта на Балкану тврде да није јасна ни перспектива почетка преговора о неколико поглавља о интеграцији Србије у ЕУ, што ће неизбежно довести до незадовољства Београда.

„Тиме, долазак Београда и Приштине до споразума о нормализацији узајамних односа до почетка фебруара 2019. године, који је означио Брисел, постаје све проблематичнији. У том случају, процес интеграције Србије у ЕУ ће бити обустављен. Притом ће Косово, са своје стране, морати да причека са добијањем безвизног режима за ЕУ“, оцењује Комерсант, додајући да многи балкански експерти сматрају сасвим вероватним такав развој догађаја.

„Узимајући у обзир односе Србије и Косова, они не могу достићи до фебруара споразум о нормализацији. Након тога следи неизбежна значајна пауза од пола године до годину, због избора за Европски парламент и формирања новог састава Европске комисије“, цитира лист хрватског аналитичара Радована Вукадиновића.

Комерсант наводи да су таквој варијанти све више склони и у Бриселу. „У сваком случају, дипломатски извори Комерсанта на Балкану тврде да се Федерика Могерини, која рачуна да ће српско-косовски споразум бити њено главно достигнуће на месту шефа ервропске дипломатије, све мање нада повољном исходу.“