Прочитај ми чланак

Руски Итар-тас: Србија у ЕУ тек кад призна Косово

0

eu rampa

(Итар-тас/Бета)

Руска новинска агенција Итар-тас данас оцењује да је Брисел, после полугодишњих преговора, дефинитивно притиснуо Београд да пристане на компромис о нормализацији односа с Приштином, а ЕУ ће примити Србију у своје редове тек када призна независност Косова.

Агенција у коментару наводи да „не чуди што су и у Приштини и у многим земљама тај догађај (постизање споразума) оценили као фактичко признање независности Косова“.

У суштини, Београд се сложио да у замену за добијање ограничене аутономије за српске општине, не блокира покушаје албанске власти Косова да уђе у ЕУ и друге међународне организације, пише Итар-тас.

Агенција оцењује да се „догодило управо то што је рекао Хашим Тачи“ – документ де јуре представља признање независности Косова од стране Србије.

Постављајући питање о томе „шта је натерало Србију да потпише толико очегледно неповољан споразум“, агенција наводи да се чини да су ту улогу имала три фактора.

Први је међународни притисак без преседана на Београд, други су економски интереси и крајња нужда Београда да дође од страних инвестиција, наводи агенција.

Трећи фактор због којег је, по оцени руске агенције, Београд пристао на споразум, јесте „онај који се обично прећуткује“, а то је да је „Србија кренула у преговоре као држава која је изгубила рат са НАТО 1999. године“.

Полазећи од тога, много шта постаје јасно: победницима не суде, а губитници, у овом случају Србија, „плаћа делом своје територије за неразумну политику Слободана Милошевића“. Притом је она успела да исцењка не најгоре услове од свих могућих – и за себе и за косовске Србе, оцењује Итар-тас.

Агенција наводи да Србија сада треба да доста брзо добије обећани датум почетак преговора о пријему у ЕУ.

Али, указује Итар-тас, иако званично у Бриселу о томе не говоре, дипломатски извори не крију да Србија може да заврши преговоре и да ступи у ЕУ само ако званично призна Косово.

Разлог за то је, по Итар-тасу, једноставан: без признања Косова од стране Београда, он не може бити примљен у ЕУ, пошто се у ЕУ не могу истовремено налазити две државе са нерешениум територијалним питањима, пише у коментару.

Итар-тас закључује да ће почевши преговоре с Београдом, ЕУ наставити да врши оштар притисак да Србија призна независност Косова.