Прочитај ми чланак

РУСКА ВЕЗА Путинов човек за Србију?

0
Фото: Емил Чонкић

Фото: Расфото/ Емил Чонкић

У периоду када нас притискају и с Истока и са Запада, посебно важну улогу има Александар Бабаков (52), главни човек руског председника Владимира Путина у Србији.

Енергетика и Украјина, две најактуелније међународне теме, биле би кључне речи у биографији овог руског олигарха.

Званично Бабаков има неколико функција: специјални представник за сарадњу с организацијама сународника у иностранству, депутат Државне думе, члан Комитета за међународна питања, председавајући Комисије за подршку војном и одбрамбеном индустријском комплексу Руске Федерације.

Али у Србији је он директни представник руског председника Владмира Путина. Без његовог аминовања ниједан посао са Русима практично не може бити склопљен. Упућени кажу да у разговорима са српским званичницима често користи реченицу: „Рекао је Путин да ово мора…“ А ко може, нека провери.

– Бабаков је бар три пута месечно у Србији. Ту прилику обавезно користи да обиђе своје сународнике који имају послове у Србији, а доста времена проводи са директором „Србијагаса“ Душаном Бајатовићевм, јер је и највише времена проводио на пословима у вези са градњом Јужног тока – кажу добри познаваоци Бабакова, одбијајући из разумљивих разлога да говоре под именом.

Бабаков на црној листи ЕУ и Америке

Санкције које су ЕУ и САД увеле Русији због рата у Украјини погодиле су и Александра Бабакова, који се нашао на њиховој црној листи. Овај дипломац Ломоносова био је председник ФК ЦСК Москва, а од 2003. улази у политику и бизнис. Власник је низа фирми из области енергетике од којих је већина у Украјини, попут „Житомиробленерго” и „Севастопољенерго“, али и хотела „Премијер палас”, „Дњепар” и комплекса на Криму и Јалти. У Украјини су га означили финансијером „наранџасте револуције“ јер је брат Виктора Јануковича радио у његовој банци. Био је близак са и са садашњим председником Петром Порошенком. Има фирме у Холандији и Швајцарској, као и огроман број некретнина у Француској и важи за богатог човека чак и за руске прилике.

Бабаков има одличне односе са свима у државном врху, али се издвајају челници СПС и њихов лидер Ивица Дачић.

– Јако је добар и са председником Томиславом Николићем, који га је 2013. одликовао Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге. Није тајна да је Бабаков 2012. године имао запажену улогу у формирању владе СНС и СПС. А у марту 2014, када су напредњаци однели убедљиву победу на парламентарним изборима, Бабаков се у страначкој СНС централи на Новом Београду појавио са председником Николићем и његовом супругом Драгицом – кажу добро упућени саговорници „Блица“. 

Бабаков се и у октобру прошле године приликом војне параде у Београду налазио у 18-чланој делегацији са којом је руски председник Путин стигао у Србију.

Последњег дана 2014. „Њујорк тајмс” је посветио велику пажњу Бабакову, наводећи да је нудио мито бугарском министру за енергетику како би „помогао” у изградњи Јужног тока у овој земљи.

Сви Путинови људи у Србији

СЕРГЕЈ ШОЈГУ: Кључни руски човек у време владе Војислава Коштунице, најзаслужнији за продају НИС руском Гаспрому. Сада министар одбране Русије

ГЕОРГИЈЕ ПОЛТАВЧЕНКО: У време Бориса Тадића главна веза са Путином. Сада је губернатор области Санкт Петербург.

(Блиц)