• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • РУСКА „МЕКА“ ОФАНЗИВА: Међународна конференција „У трагању за безбедним светским поретком” у Београду
Прочитај ми чланак

РУСКА „МЕКА“ ОФАНЗИВА: Међународна конференција „У трагању за безбедним светским поретком” у Београду

0

Ruska Konferencija_Baner_SC

24 – 25. новембра 2015. године у Београду одржаће се Међународна друштвено-научна конференциjа «Jалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: у трагању за безбедним светским поретком», посвећена актуелним питањима безбедности и сарадње у Европи, под високим поктовитељством Председника Србије Томислава Николића.

Конференција има подршку Министарства спољних послова Руске Федерације и Министарства спољних послова Србије.

На конференциjи  ће учествовати:

•    председник Србије, Томислав Николић
•    председник Организације за безбедност и сарадњу у Европи, први заменик председника Владе Србије, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић
•    председник Попечитељског Савета Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног, Председник-оснивач Светског друштвеног форума „Дијалог цивилизација“, Владимир Иванович Јакуњин
•    заменик министра спољних послова Руске Федерације, Алексеј Јурјевич Мешков
•    председник Француске републике (1974-1981), Валериј Жискар д`Естен
•    председник Републике Српске, Милорад Додик
•    вице-председник Парламентарне Скупштине ОЕБС-а (1994-2000), посланик Бундестага (1976-2009) Вили Вимер
•    Председник „Београдског форума за свет равноправних“, министар спољних послова СРЈ (1998-2000) Живадин Јовановић,
а такође и многи водећи светски, европски, као и српски и руски историчари-научници, друштвени и државни функционери, представници науке и културе, свештенcтво, представници медиjа.

Главни организатори конференције су руске невладине организације „Центар националне славе“ и Фонд Андреја Првозваног, заједно са српском невладином  организацијом „Београдски форум за свет равноправних“, уз подршку Министарства спољних послова Србије.

Међународна друштвено-научна Конференција је уприличена поводом обележавања три значајна међународна јубилеја:

• 70-годишњица Конференције на Јалти;
• 70-годишњица од Потсдамске Конференције;
• 40-годишњица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС)

Међународна конференција ће укључивати једну пленарну седницу која садржи следеће трибине:

1. Систем светског поретка и ратова. Јалта – Потсдам светски поредак и његово Хелсиншко продужење: Међународни геополитички и консензус система вредности.

2. Од ревизије историје и исхода протеклих ратова до геополитичког преуређења и нових ратова. Фашизам и нацизам у Европи седамдесет година након Победе: узроци, историјске паралеле.

3. Пројекти глобалне доминације и историјског искуства де-ескалације војних тензија у свету.

4. Вредност темеља новог глобалног консензуса.

Временско ограничење обраћања – 15 минута (укључујући 5 минута за питања и одговоре). Зборник са Међународне друштвено-научне Конференције биће објављен по његовом окончању.

Радни језици: руски, српски, енглески.

Пратећи догађаји који ће се одржати под покровитељством Међународне конференције:

• Међународни омладински Округли сто о учешћу младих у креирању новог простора безбедности и сарадње у Европи,
• Изложба историјских докумената посвећена 70-годишњици Конференције на Јалти и Потсдаму и 40-годишњици потписивања Завршног акта Конференције о безбедности и сарадњи у Европи.

Очекујемо да ће рад конференције представљати широки међународни диjалог о актуелним питањима анализе историjских и савремених аспеката безбедности и сарадње у Европи.

Jедан од наjважнијих задатака конференциjе jе отворена расправа о перспективама међународне сарадње ради развоjа сигурности и безбедности у Европи и свету у XXI веку.

У оквирима конференциjе биће размотрена питања међународног геополитичког и вредносног консензуса у вези са резултатима формирања Јалтинско-Постдамског система уређења света и његове хелсиншке пролонгације, анализа пројеката глобалне доминације и историјског искуства деескалације војне напетости у свету, а такође и вредносних основа и потенцијала новог међународног консензуса.

У оквиру  Међународне друштвено-политичке конференциjе такође ће бити одржан округли сто младих, посвећен питањима учешћа младих у процесу формирања новог простора сигурности и сарадње у Европи, одржаће се свечано отварање фото-изложбе, тематски повезане са седамдесетогодишњицом Jалтинске и Потcдамске конференциjе и четрдесетогодишњицом потписивања Завршног акта Савета за безбедност и сарадњу у Европи (из фондова Историјско-документарног департмана Министарства иностраних послова РФ и Архива Југославије).

Пренос конференцијеуживо можете пратити на линк: Konferencija

Акредитације за новинаре:

Антанасијевић Антон [email protected] (предствник за медије)

ruska konferencija u beograduПрограм Конференције:

24. новембар 2015.

09.00 – 10.00

Регистрација гостију и учесника Међународне друштвено-научне Kонференције „Јалта – Потсдам -Хелсинки – Београд: У трагању за безбедним светским поретком“ поводом 40-годишњице Завршног акта Конференције о безбедности и сарадњи у Европи

Свечано отварање и обилазак Међународне изложбе фотографија посвећене 70-oj годишњици Конференција на Јалти и Потсдаму и 40-oj годишњици потписивања Завршног акта Конференције о безбедности и сарадњи у Европи (из материјала коришћеног из Архивског одељења Министарства спољних послова Руске Федерације) Предворје Конференцијске сале Сава Центра

10.00 – 18.30

Пленарна седница Међународне друштвено-научне конференције „Јалта – Потсдам -Хелсинки – Београд: У трагању за безбедним светским поретком“ поводом 40-годишњице Завршног акта Конференције о безбедности и сарадњи у Европи Конференцијска сала Сава Центра

20.00 – 22.00

Концерт за учеснике Међународне друштвено-научне конференције „Јалта – Потсдам -Хелсинки – Београд: У трагању за безбедним светским поретком“ Конференцијска сала Сава Центра

25. новембар 2015.

10.00 – 12.30

Затварање Пленарне седнице Конференције – Конференцијска сала Сава Центра

Извор: СРБИН.ИНФО