Прочитај ми чланак

Руси се питају: Шта ће Србији НАТО?

0

564731_tan2016-2-19-142237490-3_f

Формални повод за посету Томислава Николића Москви је уручење награде Фонда јединства православних народа, али постоји и прави разлог: Николић и Путин имају о чему да разговарају поводом евроатлантског пута Србије, тврди руски аналитичар Геворг Мирзајан.

– Председник Путин разуме шта смо и када смо потписали – рекао је Томислав Николић, мислећи на споразум са НАТО-ом. Али, у Кремљу схватају и то да сарадња са војним блоком у једном тренутку може да постане тако тесна да се неће разликовати од учлањења, сматра Мирзајан.

– Зато се, по свему судећи, на сусрету Путина и Николића разговарало о неком компромису који ће, са једне стране, узети у обзир интересе српске елите, а са друге – Русије и српског народа, сматра овај аналитичар, а преносе руски медији.

– Једна од могућности је да се истовремено са процесима повезаним са НАТО-ом одвија и војно-политичка интеграција Србије и Русије. Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин је тим поводом предложио да руски сарадници хуманитарног центра у Нишу добију исти дипломатски статус као НАТО војници – рекао је Мирзајан.

– Што се тиче европских интеграција Србије, мислим да када питање Косова остане последња техничка препрека на путу за ЕУ, Београд ће прекорачити праг националног поноса и признати независност Приштине. Москва се неће посебно бунити због тога. Кремљ је већ искористио косовски преседан у случају Крима и руски чиновници су више пута говорили да ће признати независно Косово само ако на то пристане Србија – закључује Геворг Мирзајан, а преносе руски медији.

 

Вести онлајн