Прочитај ми чланак

Руси на напредњачком слављу

0

vucic

(Глас Русије)

Протекли парламентарни избори у Србији на којима је Српска напредна странка однела најубедљивију победу још од увођења вишестраначја у земљи, несумњиво сведоче у прилог чињеници да су више него икада раније економија, и са њом повезани животни стандард, постале доминантне теме које интересују домаће бираче, с обзиром да су управо то били главни адути са којима је лидер најјаче странке Александар Вучић задобио поверење чак половине свих изашлих на бирачка места.

Још један од најважнијих резултата овог изјашњавања грађана о томе ко ће их представљати у следеће четири године у скупштинским клупама, састоји се у евидентном смањењу броја странака које су прешле цензус, јер су посланичке мандате добиле само четири партије, уз неколико странака националних мањина, а то значи да су поједностављено речено на српској политичкој сцени остала само четири играча – Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Демократска странка и Нова демократска странка.

Али да се вратимо поново на економију, на коју ће очигледно у наредним годинама бити највише фокусирана пажња будуће владе. Наиме, из изјаве будућег премијера Александра Вучића јасно се види да ће приоритет њеног рада представљати привлачење страних инвестиција и отварање нових радних места још у току ове године, а главни проблем ће по његовим сопственим речима представљати фискална консолидација.

Иначе, након проглашења изборних резултата у страначким просторијама Напредњака су се појавили и разни дипломатски представници, а међу њима је био и амбасадор Русије Александар Чепурин, који је у изборној ноћи рекао агенцији Танјуг да очекује да нова српска влада реализује оно што је потребно Србији, а то пре свега подразумева економски развој. Он је још казао и ово -„Србија је веома блиска Русији. На путу смо на којем нам је потребан брзи економски развој, борба против корупције, напредак, побољшање стандарда обичних људи, али и добри односи Србије и Русије“, а на крају је изразио наду да ће на власт доћи снаге и партије пријатељски расположене према Русији, што је закључио речима „Оно што је добро за Србију добро је и за Русију. Надамо се да ће влада деловати у интересу Србије, а Русија ће настојати да помогне тамо где за то постоји интерес обе стране и да се очува пријатељство“.

Такође, у страначкој централи Напредњака на Новом Београду где су се у слављеничкој атмосфери сумирали резултати и утисци са протеклих избора, појавио се и Александар Бабаков, специјални изасланик руског председника Владимира Путина, који је у седиште Српске напредне странке стигао са председником Србије Томиславом Николићем и његовом супругом.

Напослетку, као резиме управо одржаног народног изјашњавања, могло би се само констатовати да је на изборима за нови сазив парламента Србије заправо победила прича о економији, а приближно 50 процената свих изашлих гласача су проценили да је Вучић са својим тимом био најуверљивији када је реч о путевима развоја српске привреде. Међутим, велико поверење које је добио, свакако представља и велику одговорност у предстојећим годинама, када ће бити видљиво у којој мери ће се нова српска влада успешно изборити са једним од основних проблема ког је будући премијер дефинисао као „решавање броја незапослених“.