Прочитај ми чланак

РУШЕЊЕ У САВАМАЛИ Шта је урадило тужилаштво после Вучићевог признања одговорности?

0

Тврдња председника Србије Александра Вучића да је он одговоран за рушење објеката у Херцеговачкој улици, за сада није имала никакав утицај на ток истраге која покушава да утврди одговорност за поменути догађај.

Предмет се, како је Данасу речено у Првом основном тужилаштву у Београду, и даље налази у фази предистражног поступка, те да и даље није познат идентитет лица која се сумњиче за више кривичних дела.

Како су истакли из тужилаштва, они су упутили захтев за прикупљање потребних обавештења Одељењу за сузбијање привредног криминала УКП-а, како би утврдили идентитет потенцијалних починилаца више кривичних дела.

“До данас је наведеном органу упућено шест ургенција ради поступања по предметном захтеву, при чему је последња ургенција упућена дана 27. 1. 2023. године. Из последњег извештаја достављеног од стране Одељења за сузбијање привредног криминалитета Управе криминалистичке полиције дана 20. 2. 2023. године произлази да идентитет НН лица још увек није утврђен”, речено је из Првог основног тужилаштва.

И док полиција седам година не успева да утврди идентитет лица која су у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године рушила објекте у Херцеговачкој улици и лишавала слободе пролазнике, траг који може да оживи истрагу дошао је из Председништва Србије.

– Ја сам човек који је донео одлуку да се гради Београд на води, да се руше противправне уџерице, у којима су неки правили екстрапрофит за себе, казао је председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије.

Вучић се, такође, осврнуо и на “комплетне идиоте”, термин који је пре неколико година употребио за особе које су наложиле да се објекти руше ноћу.

– А комплетни идиоти су они који ме нису послушали и то све срушили у сред бела дана и мене позвали да возим булдожер да све срушим и направимо град у граду и понос нације, рекао је Вучић.

Овакву изјаву председника, правници са којима је разговарао Данас, различито тумаче.

Адвокат Иван Нинић истиче да је наведеном изјавом Вучић себе означио као шефа организиоване криминалне групе.

Нинић који заступа полицијског службеника Горана Стаменковића, који је једини осуђен због тога што полиција није реаговала те ноћи на позиве грађана, истиче да је парадокс то да су скоро сви учесници у рушењу јавно признали и описали своје учешће, а да се тужилаштво прави да то не види.

Подсетимо, у претходном периоду је више особа говорило о идентитету лица која су наложила, организовала и извела рушење у Савамали.

Сам Вучић је непосредно након инцидента као одговорне означио тадашњи врх градске власти. Градоначелник Београда те 2016. године био је актуелни министар финансија Синиша Мали. О умешаност бившег градоначелника за портал Крик говорила је и његова бивша супруга, рекавши да јој се хвалио да је организовао рушење.

Да је непосредно учествовао у рушењу, недавно је признао и Вељко Беливук, вођа навијача Партизана којем се тренутно суди због сумње да је предводио криминалну групу која је починила седам убистава. Беливук је током свог суђења рекао да је други део људи послао бизнисмен Звонко Веселиновић.

Најзад и сам Стаменковић, којем се суди због изградње нелегалног објекта, је рекао да су надлежни, међу којима је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић и начелник београдске полиције Веселин Милић, на њега вршили притисак да призна кривицу.

И поред свих ових признања, истрага тапка у месту. И ту ће, према Нинићевим речима, остати и поред Вучићеве изјаве.

– Ниједан тужилац неће желети да ризикује каријеру отварајући поново овај предмет, наводи Нинић.

Он додаје да Вучић својом изјавом шаље изузетно опасну поруку, која може да се чита и као регрутација нових снага за сличне акције.

– Савамала представља класично урушавање правне државе, а Вучић поручује да се тиме поноси. Он неће сносити политичку штету због признања да је организовао рушење, јер највећи део његовог бирачког тела ни не зна шта се тамо догодило. Међутим, изјава шаље веома опасну поруку младим људима, која се своди на – ако сте са нама, криминал се исплати, истиче Нинић.

С друге стране, Радован Лазић, председник Управног одбора Удружења тужилаца Србије, истиче да у Вучићевој изјави не види ништа ново.

– Он је и раније говорио да се поноси изградњом Београда на води, као и то да би, да су њега питали, он то извео у сред дана у складу са законом. Мени то више звучи као класична политичка изјава у контексту предизборне кампање, него на признање кривичног дела, наводи Лазић.

Он додаје да сматра мало вероватним да ће Вучић након изјаве бити саслушан у тужилаштву, додајући да га ни он сам, да је којим случајем задужен за тај предмет, не би позвао на саслушање.

– Истрага овог кривичног дела је усмерена ка лицима која су са фантомкама рушили објекте и онемогућавали слободу кретања људима, као и полицијским службеницима који су утицали да полиција не изађе на лице места. Не видим на који начин би Вучић могао да помогне у истрази – нити верујем да има икаква сазнања о томе ко је рушио, нити је имао икакве ингеренције над полицијом, наводи Лазић.

Сам Вучић је у току дана изјавио да медији нису били у стању да пренесу оно што је дан раније рекао о рушењу у Савамали, те да су лагали да је рекао нешто што није.

Да ли ће он поводом ове изјаве бити саслушан у тужилаштву у току дана нисмо успели да сазнамо. Из Првог основног тужилаштва су нас упутили на надређено Више тужилаштво у Београду, а из Вишег тужилаштва на Тужилаштво за организовани криминал које је надлежно у поступцима у којима се појављују изабрана, именована и постављена лица.

Подсетимо, маскирана лица су у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године багерима порушили објекте који су се налазили у Херцеговачкој улици у Београду, на месту на којем је било планирана изградња стамбено-пословног комплекса Београд на води.

Према бројним сведочењима, мушкарци маскирани у фантомке су неко време “приводили” пролазнике, онемогућавајући им да напусте лице места, али и одузимали телефоне како не би контактирали полицију. Одређени број људи је успео да позове полицију, али она није реаговала на њихове позиве, већ их је упућивала на комуналну полицију.

У извештају који је десетак дана касније сачинио Заштитник грађана, утврђено је да полиција није благовремено и ефикасно поступала по пријавама грађана, прекршивши право грађана на законит рад јавне управе. Заштитник је упутио МУП-у низ препорука, између осталог, и да спроведе поступак контроле законитости рада полиције. За непоступање МУП-а једини је одговарао шеф ноћне смене Горан Стаменковић, који је у замену за признање кривице осуђен на условну казну затвора.