Прочитај ми чланак

Румунски политичар из ЕП о вређању Тепић на Пинку: Ово је срамота за Србију

0

Посланик Европског праламента из Румуније Влад Георге рекао је у интервју за “Нову” да је тужно видети да се политичари у Србији нападају по етничким критеријумима на телевизијама са националним фреквенцијама. Он је напоминуо да увреде, попут оних коју је редитељ Драгослав Бокан на телевизији Пинк упутио опозиционој политичарки Мариники Тепић, представљају напад на демократске вредности, социјални мир и владавину права.

Румунски политичар и посланик ЕП из редова европских либерала (“Обновимо Европу”) у разговору за “Нову” каже да власт са највећом озбиљношћу мора да третира увреде изречене на рачун румунског народа, истичући да се нада да ће Србија, као земља која тежи да буде у ЕУ, судски и јавно осудити изјаву Драгослава Бокана.

“Ако су некад настајали проблеми између Румуније и Србије, било је то зато што су их генерисали недемократски режими на власти, а не поштени грађани који поштују закон и одржавају добре односе са својим суседима”, напомиње он.

Као политичар који прати догађаје у Србији, како тумачите изјаву коју је Драгослав Бокан дао на телевизији Пинк о румунском пореклу опозиционе политичарке Маринике Тепић?

Тужно је видети да је овакав говор мржње по етничким критеријумима још увек присутан у јавној сфери, у Србији или било где у Европи. То нису само увреде политичара, жене или етничке мањине, већ дубоки напад на демократске вредности, социјални мир и владавину права. Видети да се овакав дискурс јавно промивише је срамотно за државу која је имала један од првих модерних устава на континенту, давне 1835. године и који се сматрао једним од најлибералнијих у свету у то време. Могло би се мислити да је главни циљ свих нас и наших земаља еволуција, а не инволуција. Надамо се да ће овај инцидент бити законито и јавно осуђен, као што би требало да буде у земљи која је спремна да буде део Европске уније и да дели њене вредности.

Колико овакве изјаве могу бити опасне?

Видимо да је екстремизам у порасту широм Европе, у ЕУ и ван њених тренутних граница. Говор мржње, дискриминација, насиље у свим јавним манифестацијама су увек опасни, а данас све више забрињавајући. Да не буде забуне: не можемо дозволити да било који инцидент прође некажњено, јер је ризик од друштвених сукоба и ерозије демократских вредности превелик. Посебно у овим кризним временима.

Да ли такве поруке могу да угрозе традиционално добре и пријатељске односе Србије и Румуније?

Румунија и Србија имају дугу историју добрих односа. Српске заједнице у Румунији, као и Румуни у Србији, живе мирно и складно са већинским становништвом. Какви год проблеми да су постојали, увек су их генерисали недемократски режими на власти, а не поштени грађани који поштују закон и одржавају добре односе са својим суседима. Искрено се надам да је ово изолован инцидент, али и даље инсистирам да власти морају да га третирају са највећом озбиљношћу и да одмах интервенишу како би шира јавност схватила да се овакав говор мржње не сме толерисати.

Део сте Одбора ЕП за стаблизацију и придруживање Србије ЕУ. Колико сте упознати са стањем медија у нашој земљи?

Нажалост, добро сам свестан да у Србији, као и другим земљама у региону, великим медијским фондовима и власништвом над институцијама недостаје транспарентност или да су зависни од политике. Наравно, то утиче на функцију новинара као демократских чувара, као и на право на слободу говора и слободу штампе. Ову су аспекти којима би се требало на прави начин позабавити, јер угрожавају пут Србије ка истинској европској будућности.