Прочитај ми чланак

Ројтерс: Србији датум, Косову столица у УН

0

taci (1)

(Танјуг)
Наде Србије да ће ове године да отпочне приступне преговоре са Европском унијом данас „висе у ваздуху“ због захтева Косова да добије место у Уједињеним нацијама, оценила је агенција Ројтерс.

Београд понавља да никад неће прихватити услов везан за УН који Приштина сматра нечим о чему није потребно преговарати.

„Влада“ у Приштини је, међутим, саопштила да ће ипак наставити сутра дијалог, наговестивши да би могао да постоји простор за компромис.

ЕУ је саопштила да две стране имају „неколико сати“ да реше своје разлике пре него што владе 27 држава чланица ЕУ у понедељак одлуче да ли да препоруче почетак преговора – што би била прекретница која би помогла Србији да развије потенцијале као неко ко поседује највеће тржиште у бившој Југославији.xc.hu

Пресудни 14-часовни разговори између премијера Србије и косовског премијера прекинути су јуче у Бриселу без договора, подсећа та агенција.

Владајућа коалиција у Србији, којој је преко потребан економски подстицај који би јој донели ближи односи са ЕУ, „понудила је да призна власт Приштине над северним делом Косова, али тражи аутономију за око 50.000 Срба који живе тамо“.

Ројтерс даље наводи став неименованих званичника да постоји широк споразум о овлашћењима које би Срби на северу Косова могли да имају у правосуђу и полицији.

Али, Србија, која не признаје Косово као суверену државу, „спотакла се“ на тачки 14 предложеног споразума, а она се односи на захтев да Београд престане да опструише приступање Косова међународним организацијама, а ту се имплицитно мисли на УН.

„Уклањање те тачке угрозило би читав споразум“, рекао је Ројтерсу саветник косовског „премијера“ Беким Чолаку.

„О каквој врсти нормализације причамо ако ће Србија и после овог споразума наставити да блокира Косово на његовом евроатлантском путу“, упитао је он.

Агенција подсећа на речи премијера Србије Ивице Дачића који је оценио да није све изгубљено, али је при томе оптужио Тачија да покушава да спречи постизање споразума.

Србија је већ одбила једну верзију договора прошле седмице, али је висока представница Кетрин Ештон позвала две стране да се врате у Брисел после вишедневних неформалних контаката који су подстакли спекулације да су две стране „сузиле своје разлике“, закључује Ројтерс.