Прочитај ми чланак

РИК одбацио захтев „Србије против насиља“ за поништење избора

0

Републичка изборна комисија (РИК) одбацила је приговор коалиције "Србија против насиља" за поништавање избора, јер како су рекли, листа ове коалиције за изборе у граду Београду није овлашћена да поднесе захтев РИК-у.

Како је рекао известилац за ову тачку дневног реда, заменик председника РИК Марко Јанковић, овај приговор овлашћена лица београдске листе поднела су Градској изборној комисији, која се прогласила ненадлежном и уступила је РИК-у на одлучивање.

Јанковић је додао да је листа затражила поништење на свим местима који су у надлежности комисије полазећи од чињенице да су избори спроведени у атмосфери грубог кршења правила и да су читави избори били незаконити.

Додао је да је „Србија против насиља“ уложила жалбу Вишем суду у Београду који је одлучио да је одбаци као неосновану, те да ГИК стварно није надлежна за ово питање. Више чланова РИК предложило је да се и РИК огласи ненадлежним јер је приговор упућен ГИК-у, те да је јасно из контекста да се мисли само на градске изборе, односно да ГИК мора да одлучи а не да „се крије иза РИК-а“.

Члан комисије Родољуб Шабић рекао је да овде нама ничег нејасног, да се изборни инжењеринг гледао у дирекнтом телевизијском програму, да постоје докази да је на адресама где живи четворо или петоро људи било пријављено по 50 гласача, те да је обавеза градске комисије да донесе одлуку о поништењу избора.

Ипак, већина чланова РИК изгласала је да се приговоре одбацује јер сматрају да предлагач није овлашћен да поднесе приговор.

У наставку седнице чланови РИК разматрају приговоре о неправилностима на појединим изборним местима.