Прочитај ми чланак

РИБАЊЕ У ВЛАДИ Министри нису веровали да ће их Ана Брнабић контролисати

0

Да премијерка Ана Брнабић није про форме тражила редовне извештаје министрима на шта троше паре из буџета, међу првима је осетио министар екологије Горан Триван, који је и прошао са озбиљним укором, сазнаје „Блиц“.

Брнабићева је недавно увела правило да је министри редовно информишу о потезима у ресору, а посебно на шта троше буџетска средства. Поједини изгледа нису веровали да ће и заиста све преконтролисати. Према сазнањима „Блица“, на прошлонедељној седници Владе уследио је хладан туш када је питала министра екологије зашто је платио пут и боравак делегацији из Америке, а не види да иза тога стоји озбиљан пројекат.

– Брнабићева је приметила да је Министарство заштите животне средине платило целокупне трошкове путовања и боравка у Београду вишечланој делегацији из Америке. Она га је питала где је пројекат и о чему је реч, а Триван је рекао нешто у стилу „да ће бити… да тек треба да се види…“ – каже за „Блиц“ један од чланова Владе.

Како сазнајемо, министар Триван је почастио вишечлану делегацију из Мериленда, а најавио и свој пут у Америку. Брнабићева је на то одговорила да на следећој седници Владе очекује детаљан извештај о целокупном ангажману.

– Она није прихватила Триваново објашњење, а нико од министара се није укључио у расправу. Осим што је тражила све појединости око те делегације, Брнабићева је рекла да прво мора да се имају конкретни пројекти па тек онда да се зову инвеститори. Али и ако их позове, они сами себи треба да плаћају пут у Србију, ако су озбиљни и заинтересовани за инвестиционе прилике овде – каже извор „Блица“.

Горан Триван је на место министра дошао из градске управе Београда где је био задужен за екологију. Он је помињан и приликом формирања прошле Владе, али тада због недостатка времена нису усвојене измене Закона о Влади и министарствима па није формиран ресор екологије. То министарство је једно од, грубо речено, уноснијих јер се знатан новац и из ЕУ издваја за екологију. Садашњи буџет је делом из Министарства пољопривреде.

Дачић први прекорен

Брнабићева је постављена на место премијера одлуком председника Србије Александра Вучића, иако се с тим избором није сложио део напредњака, а социјалисти су очекивали избор свог лидера Ивице Дачића. На буквално првој седници Владе замерку око избора чланова владиних тела имала је министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић. Ипак, министар који је „поклопљен“ на једном од заседања је Дачић. Он је током септембра на седници почео да критикује како се доставља материјал за заседања и да запиткује друге министре. На то му је Јоксимовићева одбрусила да је он „само један од министара“, као и сви остали. Али је заћутао тек после премијеркиног коментара.

– Овде сам у Влади била осам месеци и нисам видела да си се тако или слично понашао. Не сећам се да си смео овако да дискутујеш у време Вучића – кратка је била Брнабићева.