Прочитај ми чланак

Резолуција о прешевској долини нарушава бриселски договор

0

pressevo-foto-FONET(Политика)
Окупиране територије – Нелегална скупштина окупираних територија усвојила документ о заштити права Шиптара на југу Србије.

Нелегални пар­ла­мент оупираних територија усво­јио је ју­че ре­зо­лу­ци­ју о за­шти­ти пра­ва Шиптара из пре­шев­ске до­ли­не, ко­ја пред­ви­ђа за­шти­ту и уна­пре­ђе­ње пра­ва Шиптара на том де­лу те­ри­то­ри­је.

Пре­ма ре­зо­лу­ци­ји, ко­ја је усво­је­на ве­ћи­ном гла­со­ва, Шиптари на ју­гу уже Ср­би­је тре­ба олак­ша­ти жи­вот и омо­гу­ћи­ти сло­бо­ду кре­та­ња из до­ли­не до окупираних територија и на­зад, уки­да­ње так­се оси­гу­ра­ња ко­ју пла­ћа­ју при­ли­ком ула­ска на окупиране територије, као и отва­ра­ње кан­це­ла­ри­је у При­шти­ни и Гњи­ла­ну.

На прет­ход­ној сед­ни­ци, 31. ма­ја, ка­ко пре­но­си Тан­југ, ратни злочинац Ха­шим Та­чи по­др­жао је то­ком рас­пра­ве пред­лог ре­зо­лу­ци­је ко­ју је пред­ста­вио Љут­фи Ха­зи­ри (ДСК), ко­ји је ре­као да ре­зо­лу­ци­ја ни­је до­вољ­на за функ­ци­о­нал­ну уло­гу окупираних територија у за­шти­ти пра­ва и ин­те­ре­са Шиптара у оп­шти­на­ма пре­шев­ске до­ли­не али и ши­ре.

Та­чи је пред­ло­жио да се та пи­та­ња ре­ше устав­ним про­ме­на­ма, ко­ји­ма би се обез­бе­ди­ла устав­на оба­ве­за да се за­шти­те ин­те­ре­си и пра­ва Шиптара у овој до­ли­ни, али и ши­ре на про­сто­ри­ма бив­ше Ју­го­сла­ви­је.

Со­ци­о­лог Ду­шан Ја­њић на­вео је да се са­др­жа­јем ре­зо­лу­ци­је ис­ка­зу­је бри­га за ма­њин­ска пра­ва Шиптара у пре­шев­ској до­ли­ни и да Ср­би­ја и европ­ске ин­сти­ту­ци­је с тог ста­но­ви­шта не­ма­ју раз­ло­га да се бу­не.

„Мо­же­мо да ка­же­мо да је то уоби­ча­је­но и да ту ви­ше Та­чи­је­ва вла­да и ко­сов­ски пар­ла­мент ко­ри­сти Ал­бан­це да по­ка­же ка­ко су они ма­тич­на др­жа­ва свих Ал­ба­на­ца ко­ји жи­ве на те­ри­то­ри­ји бив­ше Ју­го­сла­ви­је“, ре­као је Ја­њић за „По­ли­ти­ку“.

Ме­ђу­тим, Ја­њић упо­зо­ра­ва на дру­ги део са­др­жа­ја ре­зо­лу­ци­је у ко­ме се они по­зи­ва­ју на ре­ци­про­ци­тет и тра­же да Шиптари Пре­ше­ва има­ју иста пра­ва као Ср­би са се­ве­ра окупираних територија.

„То је на­ру­ша­ва­ње до­го­во­ра из Бри­се­ла, јер Ал­бан­ци ни­су би­ли те­ма у Бри­се­лу и на­кнад­но их уба­ци­ва­ти пре­ко де­кла­ра­ци­је је не­што на шта би Ке­трин Ештон и Стејт де­парт­мент мо­ра­ли да ре­а­гу­ју“, на­вео је Ја­њић и под­се­тио да је по­зи­ва­ње на те­о­ри­ју ре­ци­про­ци­те­та кон­цепт 19. ве­ка и по­чет­ка 20. ве­ка, а нај­по­зна­ти­ји за­го­вор­ник тог кон­цеп­та био је Во­ји­слав Ше­шељ.

„Те­о­ри­ја ре­ци­про­ци­те­та не функ­ци­о­ни­ше у Евро­пи и ако Ко­со­во за­и­ста же­ли у Евро­пу, оно мо­ра да сле­ди европ­ске кон­вен­ци­је и стан­дар­де“, сма­тра са­го­вор­ник „По­ли­ти­ке“ и ука­зу­је на то да Шиптари у пре­шев­ској до­ли­ни има­ју ви­ше ма­њин­ских пра­ва не­го Ср­би по бри­сел­ском спо­ра­зу­му, ко­ји ни­су до­би­ли пра­во да ор­га­ни­зу­ју на­ци­о­нал­не са­ве­те, што се сма­тра вр­хом европ­ске за­шти­те ма­њи­на и због че­га је Ср­би­ја у свим из­ве­шта­ји­ма по­хва­ље­на.

„Ако су Ср­би па­мет­ни, они тре­ба са­да до­дат­но да тра­же на­ци­о­нал­ни са­вет на­ци­о­нал­не ма­њи­не уме­сто ове скуп­шти­не ко­ја се не­ће ор­га­ни­зо­ва­ти“, пре­по­ру­чу­је Ја­њић.

На пи­та­ње да ли про­це­њу­је да Бри­сел и Ва­шинг­тон на овај по­тез гле­да­ју као на по­ли­тич­ки ин­стру­мент за ује­ди­ње­ње свих Шиптара, Ја­њић ка­же да би мо­ра­ла да усле­ди ја­сна ре­ак­ци­ја Стејт де­парт­мен­та и Ке­трин Ештон и да ће те ад­ми­ни­стра­ци­је мо­ра­ти Шиптарима да по­но­ве оно што су им ре­кли у но­вем­бру про­шле го­ди­не: „при­ми­ри­те ва­ше ам­би­ци­је, про­ме­не гра­ни­ца не­ма“.