Прочитај ми чланак

РЕЖИМ СЕ БОЈИ ГЛАСА НАРОДА: Власт прелази на цензурисање грађана на улицама?

0

Све је било у реду до телефонског позива интервентној јединици, након што су нас легитимисали полицајци јер смо лепили плакате ‘Један од пет милиона’ у уторак увече у Земуну.

После тог позива, ствари су се уозбиљиле и због тога су доведени касније инспектори кривичне полиције који су се у начелу са нама сложили да лепљење налепница по стаклу није кривично дело. Међутим, они су нагласили да то ништа не зависи од њих већ од дежурног тужиоца, препричава за Данас Срђан Марковић, активиста и организатор „Један од пет милиона“. Њега је полиција, заједно са Миодрагом Симовићем, такође, активистом протеста, привела у Земуну, у уторак увече, док су лепили налепнице на просторије Српске напредне странке.

Ово што се десило није ништа ново у Србији, према оцени саговорника Данаса, на локалу се свакодневно активисти и људи који шетају налазе под притисцима са разних страна, а неретко је ту умешана и полиција.

– Међутим, до сада још није виђено да се грађани хапсе због исказивања грађанске непослушности и да се органи реда и правде инструишу са стране како би се нешто што није кривично дело већ политички активизам тако окарактерисало. Очигледно инструисање полиције и тужилаштва од стране непознатих лица доводи нас до тога да се запитамо докле је овај режим спреман да иде како би угушио сваки облик исказивања другачијег мишљења. Да ли ово значи да власт која у Србији већ контролише и цензурише већину медија планира да почне да цензурише и грађане на улици? Да ли то значи да они планирају да уведу као кривично дело лепљење налепница и да почну да цензуришу садржај истих? – сматра Миодраг Симовић.

Он додаје да му чини да се одговори сами намећу, а нажалост, како каже, и аналогије са одређеним аутократским и диктаторским режимима.

– И зато вас позивам да сви заједно израдимо налепнице и када већ у медијима не можемо да искажемо наше мишљење, то радимо на улицама путем налепница. Поред свега, сматрам да је ово још један од начина, покушаја да нас заплаше и натерају да се повучемо из наше борбе. Хапшење, забрана коришћења телефона, стављање лисица на руке, као да смо окорели криминалци, а не активисти који користе све легалне и легитимне начине да искажу грађанску непослушност није ништа до зачетак једне пузајуће државне репресије која над неистомишљеницима ескалира из дана у дан. Ми колико год да се непријатно осећали због тога, колико год да се свакодневно плашили за нашу безбедност и безбедност најближих што због репресије што због етикетирања и вређања од стране власти, имамо само једно да им поручимо. Можете да нам претите, да нас вређате и хапсите, ми нећемо стати и нећемо дозволити да ваша политика ширења страха и страховладе победи и спречи нас у борби за једно слободније и праведније друштво. Докле год се сви заједно будемо држали, ова власт нам неће моћи ништа ма ко све стајао иза њих. И зато сви заједно храбро на улице да им шетамо и сметамо – поручује Симовић.

Он оцењује да то што је приведен због лепљења налепница на просторије СНС у Земуну, представља увод у још јаче насиље и репресију режима над политичким неистомишљеницима. Додаје да се неће повући и да наставља са активностима и даље.

Саговорници Данаса тврде да се тражи начин да им се уместо прекршајне припише кривична одговорност, са образложењем да су уништавали туђу имовину. То, међутим, не може да буде случај, настављају они, с обзиром на то да лепљење налепница не може да буде сврстано у дело – уништавање имовине.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!