Прочитај ми чланак

„Рекао сам Вучићу: Ти и Андреј ћете одговарати за Јовањицу“

0

Коментаришући данашњу изјаву председника Србије Александра Вучића, који је појављивање чланова Народне странке у Председништву описао као политички перформанс с којим он нема проблем, потпредседник те партије, Мирослав Алексић за Нова.рс каже како је очигледно да је неко објаснио шефу српске државе да је његов јучерашњи поступак био погрешан. Он је рекао да је током расправе поручио председнику да ће он и његов брат одговарати за аферу “Јовањица”.

“Очигледно да му је неко рекао да то што је јуче урадио не би урадио ниједан председник на свету – да позове представнике опозиције на тучу и да онда сиђе и да се псовкама, вулгарностима и простаклуком обрати члановима Народне странке”, каже Алексић и додаје да председник Србије врло добро зна шта је јуче изговорио.

“То знају и припадници његовог обезбеђења који су били присутни, као што знамо и ми. Очигледно да је данас, схвативши шта је урадио и пошто је показао своје право, хулиганско лице, жели да затвори ту тему. Ми нисмо тамо отишли да бисмо правили било какав политички перформанс, већ смо се појавили на његов позив са жељом да му покажемо да га се не плашимо, односно да не може на тај начин да таргетира и прозива људе на конференцијама. Први пут се догодило да је неко отишао да му одговори. Вероватно су му рекли да је било паметније да нас је позвао на кафу и да разговарамо цивилизовано, али он је показао своје право лице”, сматра он.

Алексић напомиње да је Вучић био изненађен њиховим доласком у Председништво и да његова реакција показује да је у души хулиган и насилник.

“Он је хулиган којем је далеко ближе да се разрачунава физички са политичким представницима, уместо да смогне храбрости и снаге да са нама изађе у телевизијски дуел. Вучић је са псовкама, увредама и својим хистеричним нападом показао како изгледа Србија коју он представља. Припадници обезбеђења су морали да га опимињу на понашање. Скандалозно је да је један председник државе себи то дозволио”, наглашава наш саговорник да би затим описао како је текао његов разговор са шефом српске државе.

“У једном моменту се обратио мени, а ја сам му рекао да смогне храбрости и да коначно изађе са мном на телевизијски дуел, пошто ме је већ на њега позивао. Позвао сам га да разговарамо о Јовањици и да одговара на питања која бих му ја постављао на РТС-у. Поручио сам му да је кукавица и да не сме да изађе на телевизијски дуел, јер је генератор криминала у држави, те да ће он и његов брат, заједно са свим други учесницима те афере, одговарати”, рекао је Алексић.

“Поданици се утркивали ко ће више да се додвори Вучићу”

Алексић се осврнуо и на натписе у прорежимским медијима и реакцијама људи из власти, након јучерашњег догађаја, за које каже да представљају утркивање Вучићевих поданика за то ко ће боље да му се додвори.

“Они се понашају као да су били тамо, а нико од њих није присуствовао унутар Председништва док се све дешавало. То говори о њиховој паници и покушају да се тезе замене како би се прикрила чињеница да је председник државе насилник и хулиган који не уме да размењује аргументе и мишљења са опозицијом, већ искључиво разуме навијачки језик и трибинске туче”, закључује Алексић.

Вучић је данас, на конференцији за медије у фабрици Јумко у Рудној Глави, рекао да не жели да препричава догађаје у Председништву од претходног дана, јер је са таквим стварима, како је рекао, завршио у осмом разреду. Он је рекао да би опет сишао и суочио се са представницима Народне странке, јер је морао да покаже да их се не плаши.

„Нисам хтео да објашњавам било шта. Не сматрам да је било нешто важно. За мене је проблем кад премијерки Србије кажете да је глупача покварена и кад најгоре могуће изразе користите. Нема смисла да говорите људима да ћете да их трпате у затвор и да их пребијате зато што другачије мисле. Ја сам рекао да дођу да то мени ураде, јер нећу да се кријем, јер је мој посао да будем испред нападнутог народа. Ја у тим причама нећу да учествујем. Њих је било петорица, ја сам био сам, они су викали и вређали… Ја не мислим да је то нешто страшно. Нису ме ни мало угрозили, то што су викали је политички перформанс и немам шта да им замерим. Замерам им што угрожавају будућност Србије”, рекао је Вучић, додајући да неће да препричава догађај од јуче зато што са тим “завршио у осмом разреду основне школе”.

“Питао сам се да ли сам погрешио што сам сишао доле. И опет бих исто урадио. Зато што сам морао да им покажем да се нормална и пристојна Србија не плаши батинаша и да постоји неко ко ће да им стане на пут. Рекао сам им да претуку мене, а не народ. Немам ништа лоше да кажем о њиховом понашању, политички перформанс, радили људи свој посао. Да кукам и да плачем не пада ми на памет. Следећи пут бих опет сишао, само бих вероватно био мање узбуђен и позвао бих и да дођу на кафу”, казао је Вучић.

Подсетимо, он је је у четвртак, на конференцији за медије у Палати Србија, упутио позив члановима Народне странке, Вуку Јеремићу, Мирославу Алексићу, Боривоју Боровићу, Бориславу Новаковићу и Владимиру Гајићу да дођу да линчију њега, уколико, како је навео, смеју то да учине.

“Ево ја их молим, комплетно руководство те странке, пошто су много снажни, немојте друге, на мене једног вас петорица се скупите. Овај црногорски националиста, следбеник Секуле Дрљевића, Боривоје Боровић, онај из Трстеника, па онај Гајић, Вук Јеремић и Бора Новаковић. Ево вас петорица мене личнујте, немојте неког другог, да видим како ћете вас петорица заједно то да урадите. Немојте друге, што да гоните ове недужне, обичне људе. Вас петорица дођите”, рекао је Вучић.

На његов позив одазвали су се јуче представници Народне странке, који су у обраћању медијима испред Председништва навели да су дошли како би питали Вучића да ли је нормално да јавно позива грађане Србије да се туку са њим.

“Дошли смо сви ми које је рекао да ће туче. Боривоје Боровић тренутно није у земљи. Наш четворица смо дошли како би смо рекли председнику да га се не бојимо. Позвао нас и дошли смо да тражимо пријем како бисмо видели шта је хтео тиме да каже”, рекао је пре уласка у Председништво, лидер Народне странке, Вук Јеремић.

Након неколико минута боравка у згради Председништва, представници Народне странке су се поново обратили медијима. Јеремић је тада рекао да је Вућић сишао у приземље и да је био видно бесан.

“Сишао је председник и сав се тресао. Људима из обезбеђења је било непријатно. Почео је да виче и да се уноси нама у лице и да говори: ‘Хајде ме туци’. Око њега у том тренутку било обезбеђење. Ја сам га позвао да изађе напоље, али он није смео. Псовао је, вређао и претио нам. Мени се уносио лице и говорио ми да сам лопужа. Ја сам га питао да ли сме да то каже на РТС-у и да разговарамо, он је експлицитно рекао да не сме”, описао је Јеремић сусрет са Вучићем.