Прочитај ми чланак

Рејтинг у каналу:Вучић не зна да ли да у мају оде с чела СНС! И покрет је промашај

0

Александар Вучић, лидер СНС, има проблем јер истраживања јавног мњења, која редовно наручује, показују да делу грађана и његових бирача није најјаснија идеја народног покрета за државу чије формирање најављује месецима уназад, кажу незванично извори Данаса блиски напредњацима.

Зато, како нам је речено, још увек није донета коначна одлука о томе хоће ли Вучић на изборној скупштини СНС 27. маја отићи са чела странке или ће пак неко време тактички бити и лидер СНС и тог покрета како би везао страначки бренд за тај покрет. Друга могућност је да Вучић, крајем маја заиста напусти лидерство у СНС, и да се до наредних избора посвети само грађењу покрета и везивању бирача за ту нову политичку творевину.

foto: printscreen/Pink

Напредњаке крајем маја очекује избор свих страначких органа, али и одлука о формирању народног покрета чији ће део бити, како је Вучић говорио, појединци који нису део партија „који разумеју тежину геополитичке позиције Србије“ и странке који нису ни екстремно лево ни екстремно десно.

Засад, како нам кажу наши извори, лидер напредњака не одустаје од покрета, али је проблем на који начин ће ту нову политичку творевину приближити грађанима, па је кренуо у кампању и обилазак Србије током које говори о потреби његовог оснивања.

Може се приметити и да Вучић још вага хоће ли с тим покретом изаћи на изборе или не. То нам говори и његово последње гостовање на РТС, када је сугерисао и да је могуће да оде са места председника СНС, иако је то више пута обећавао али није испунио.

Он је рекао да СНС има скупштину у мају и да ће, „када га се буду ратосиљали“, одлучивати о изборима. Тада је навео и да ће им ипак свом жестином помоћи на изборима, али да ће се видети да ли ће на изборе излазити као покрет или као политичке странке.

Аналитичари политичке сцене различито тумаче формирање покрета, а према једном тумачењу покрет ће бити само изборна коалиција а не неки нови политички субјекат, док су наша сазнања указивала на то да је та творевина замишљена као савез партија и појединаца којим ће Вучић са функције председника државе председавати, док би лидери партија, које ће бити део те групације, били део неког групног органа који би се састајао да разговара о најважнијим темама.

Подсетимо, након што је Вучић први пут поменуо формирање покрета нормалне Србије, Данас је, између осталог, писао да је идеја да се бренд “Моја Србија” активира оног тренутка када одређени договор са властима у Приштини у вези статуса Косова буде постигнут јер ће у том тренутку бити потребна “борба на два фронта”.

Када је реч о одласку Вучића са места председника СНС, чини се да би то могло сада да се догоди, осим ако не буде процењено да тај потез не иде у прилог добрим резултатима СНС на наредним изборима који би могли да буду организовани на јесен или зиму, или пак на пролеће следеће године.

Треба имати у виду и то да напредњаци на друштвеним мрежама засад не траже од Вучића да остане председник СНС, како су то раније чинили. Могуће да је сада још рано за такве акције јер је 27. мај још далеко, али не треба занемарити ни чињеницу да су све јавне акције напредњака увек брижљиво испланиране и са јасним циљем.

Још од јануара Милош Вучевић, министар одбране, који важи за Вучићевог наследника на челу партије, није на свом Твитер налогу објавио ништа о томе да од Вучића тражи да настави да води странку. Он је један од оних који су јасно и гласно изражавали подршку лидеру напредњака, док се последњих месеци она своди на снажне поруке о Вучићевом раду на функцији председника Србије.

Уз то, Вучевић не бежи да у својом јавним гостовањима, промовише оснивање надстраначког народног покрета.

О наводном брзом Вучићевом одласку писао је и члан Председништва СНС Владимир Ђукановић који је навео да је сигуран да Вучића „неће са власти склонити опозиција, већ ће он сам отићи.

„А познајући га и ту могу слободан да будем и да оценим да ће тај моменат заиста доћи врло брзо, чак можда и пре краја другог мандата“, написао је Ђукановић у свом тексту за Политику.

Према његовим речима, за разлику од Мила Ђукановића, Вучић на време схвата шта је паметно чинити и да нека нова лица морају да поведу политику коју је он до сада протежирао.

„Да ли кроз нови политички покрет или кроз неки нови СНС, небитно је. Битно је унети нову енергију и свежу крв. Можда чак и у неком моменту отићи и неко време у опозицију, јер се кроз квалитетно деловање док си опозиција најбоље школују будући кадрови“, указао је Ђукановић.

Како је навео, „све у свему нова лица на политичкој сцени су неминовност и нико није вечан, озбиљни политичари, посебно државници, увек то имају на уму“.