Прочитај ми чланак

Референдум у РС ће постати прекретница за цео српски народ

0

Заменик секретара Генералног савета владајуће руске партије Јединствена Русија Сергеј Железњак поздравио је предстојећи референдум у Републици Српској, оцењујући да ће он постати прекретница за цели српски народ.

zeleznjak
Он је у изјави, објављеној на сајту Једиствене Русије, странке руског председника Владимира Путина, напоменуо да први пут у 20 година постојања Републике Српске као ентитета, грађани имају могућност да директно учествују у доношењу одлуке о значајном питању, које их се непосредно тиче.

Железњак, који је и заменик председника руске Думе, истакао је да предстојећи референдум у Српској има за циљ да покаже уважавање културних, историјских и духовних традиција, који су за српски народ основа националног идентитета.

– За БиХ, као уосталом за било коју другу мултиетничку и мултиконфесионалну државу, узајамно поштовање националног идентитета и традиције различитих народа темељ је стабилности државе и успешног демократског развоја цивилног друштва – изјавио је Железњак, а преноси Срна.

Због тога, додао је, противљење предстојећем референдуму како унутар БиХ, тако и западних дипломата, ни на који начин није у складу са демократским традицијама, које чине европско изборно наслеђе.

– Наравно да потпуно неприхватљиво и провокативно изгледају у овој ситуацији претње упућене Србима – нагласио је Железњак.

Он је уверен да ће грађани Републике Српске направити свестан избор, а та одлука ће бити још један корак у развоју традиције директне демократије у региону Балкана и Европе у целини.

На сајту Јединствене Русије се напомиње да ће у недељу, 25. септембра, у Републици Српској бити одржан референдум, на којем ће грађани одлучивати да ли 9. јануар треба обележавати као Дан Републике Српске.

Додаје се да се референдум бави питањем које је од огромног значаја за грађане РС, те да ће резултате референдума примити к знању скупштина Републике Српске, током разматрања начина извршавања одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра о Дану Републике.