Прочитај ми чланак

РЕАЛНО: Вучић данас на састанку НАТО савета у Бриселу

0

Београд -- Председник Александар Вучић разговараће у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Осим тога, Вучић ће се обратити и амбасадорима земаља чланица на састанку Северноатлантског савета.

Beograd, 20. novembra 2015 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg daju izjave medijima nakon sastanka u Palati Srbija. FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Према најави из кабинета председника Србије, пре разговора у НАТО Вучић ће се састати и са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Столтенберг и Вучић ће се обратити медијима око 17.00, најављено је на сајту НАТО.

Уочи посете Бриселу Вучић се у понедељак у Београду састао са шефом Војне канцеларије НАТО за везу, бригадним генералом Чезареом Маринелијим коме је, како је саопштено, поновио да је Србија војно неутрална и да ће сарађивати са различитим савезима и државама, али да неће улазити ни у какве војне савезе.

У разговору је изражено и очекивање да ће предстојећа посета српског председника седишту НАТО „потврдити напредак у политичком дијалогу и практичној сарадњи Србије и НАТО“, саопштено је из кабинета председника Србије.

Вучић се новембра 2016, тада у својству премијера, састао са Столтенбергом у Бриселу, а теме разговора биле су сарадња Србије и НАТО у оквиру Партнерства за мир и укидање надзора у „доњем слоју ваздушног простора изнад Косова“.

Србија се прикључила програму Партнерство за мир и Савету за евроатлантско партнерство 2006, а 2015. је потписала и Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) са НАТО.