Прочитај ми чланак

РЕАКЦИЈЕ СТРАНАКА и удружења на први састанак власти и опозиције

0

Удружење "Један од пет милиона" саопштило је да је дијалог власти и опозиције, који се одржао на Факултету политичких наука у Београду, пожељан, али да је дошао касно.

„Још једном јасно кажемо да без испуњења свих тачака произашлих из препорука стручне комисије нема слободних избора. Нећемо шаргарепе, хоћемо испуњење захтева у противном позивамо на активан бојкот“, навело је то удружење.

Удружење наводи да дијалог мора бити транспарентан, јер се тиче свих грађана Србије а не само политичких опција који учествују у изборној трци.

„Опозиција је учествовањем на овим сесијама показала да је отворена за дијалог и разговор на тему имплементације препорука стручног тима… Одступања од било које тачке препорука стручног тима значило би смањити већ минималне границе за нормално функционисање изборног процеса и медија. Све тачке препорука прихваћене од стране политичких опција, синдиката и других потписника Споразума са народом, морају бити испуњене“, додаје се.

Удружење је оценило да само сређивање бирачког списка, администрације и изборног процеса, без довољног присуства у медијима даје минималан, или никакав ефекат на изборе.

„Напомињемо да медији који су контролисани седам година, укључујући све медије и националне фреквенције које су у приватном власништву, кроз кратко време и дијалог од неколико сесија није могуће отворити за све стране мишљења у овом друштву, стога је бојкот једина тренутна опција“, наводи се у саопштењу.

Чанак: Били смо позвани на састанак, али смо одбили јер се тако маргинализује Скупштина

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је да су и он и његова странка били позвани на данашњи састанак власти и опозиције на Факултету политичких наука (ФПН) у Београду, али су одбили да на њему учествују, јер „и власт и делови опозиције начином на који је састанак сазван урушавају институције и маргинализују Скупштину Србије“.

„Начином на који је састанак сазван и где је организован, он неће донети ништа добро. Ако власт већ урушава институције и маргинализује Скупштину Србије, питам због чега сада у томе учествује и опозиција. Скупштина као највише представничко тело грађана Србије је једино место где се овакав дијалог може водити, чиме се ојачавају капацитети те институције“, навео је Чанак.

Оценио је да је оваквим својим гестом, „самопрокламована права опозиција“ још једном показала да „није никаква алтернатива напредњачкој власти, јер су јој координате размишљања идентичне“.

„Да не помињем да је узгред и урушена институција ФПН-а, који као угледна академска институција не би требало да буде сведен на улогу хостесе политичких партија“, поручио је Чанак.

Према његовим речима, и у земљама региона, тамо где се одвијају дијалози власти и опозиције о изборним условима, „свугде је скупштина место дијалога“.

„То не мора бити ни велика сала, ни пленарана седница, али се мора знати да је скупштина као институција место за дијалог различитих политичких опција, а не учионице ФПН-а“, рекао је Чанак.

ДЈБ: Једини форум за расправу је Скупштина

Покрет Доста је било оценио је да састанак власти и опозиције „илуструје сав распад демократског парламентарног система у Србији“, те да је једини форум за расправу о начину испуњења опозиционих услова Народна скупштина.

„Састанак бивше и садашње власти Драгана Ђиласа и Небојше Стефановића у организацији и под покровитељством ‘одабраних’ невладиних организација показује пуну дубину колонијалног статуса Србије“, навео је ДЈБ у саопштењу.

Наводи се да се питање услова за фер и слободне изборе „не сме и не може“ решавати унутар „кружока невладиног сектора коме је заједничка одредница мантра да ‘ЕУ нема алтернативу'“.

ДЈБ је поручио да Савез за Србију „није једина опозиција у Србији“, као и да један од оснивача СзС-а Драган Ђилас „није лидер опозиције“.

СМС: Надамо се да ће се дијалог проширити и на остале представнике власти и опозиције

Странка модерне Србије (СМС) поздравила је дијалог представника власти и дела опозиције, уз посредство цивилног сектора и изразила наду да ће бити настављен јавно у парламенту.

„Ускоро нас очекује почетак јесењег заседања Народне скупштине, те се надамо да ће се дијалог проширити и на све остале представнике власти и опозиције, да ће се одигравати јавно, транспарентно и у институцији која је за то предвиђена“, навели су из СМС.

Како су у саопштењу истакли, СМС од првог дана заговара дијалог о фер изборним условима и једнаком приступу медијима са националном фреквенцијом између представника владајуће већине и опозиције.

„Драго нам је што је дијалог отворен, па макар и ван институција и тек након шест дугих месеци“, наводе из СМС.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!