Прочитај ми чланак

РАЗОТКРИВЕН: Вучић није ишао на прославу РС због Додиковог ордена Путину!

0

Ко год да је 9. јануара пратио дешавања у Источном Сарајеву, где је прослављен Дан Републике Српске, одмах је могао да запази да међу присутнима није било председника Александра Вучића. Лидера СНС и председника државе није било ни на инаугурацији председника Милорада Додика, а последњи Вучићев потез само је наставак „захлађења“ односа двојица лидера. Овога пута Вучић је имао и јасно утврђен разлог због којег није желео да "пређе Дрину" и присуствује прослави.

Да не „цветају руже“ између Вучића и Додика, већ дуже време „шушка се по чаршији“. Док су једно време практично нераздвојно присуствовали различитим догађајима, у последње време, чак и на церемонијалним скуповима, два лидера никако да се састану.

На прослави Дана Републике Српске, која је одржана 9. јануара, Вучић се из непознатих разлога није појавио, али је послао делегацију на челу са министром спољних послова Ивицом Дачић и председником Народне скупштине Владимиром Орлићем.

Управо је Орлић ишао на инаугурацију Милорада Додика након што је постао председник Републике Српске, а Вучић тада није имао простор у распореду да дође у Бањалуку. Заправо, према прецизно вођеној евиденцији Вучић од 2017. године није био на церемонији која се одржава 9. јануара.

Због чега ове године Вучић није био на прослави?

Како сазнаје наш портал, кључан разлог због којег ни ове године Вучић није био на прослави Дана Републике Српске је додела ордена. Додик је одликовао бројне познате личности, међу којима и постхумно легендарног фудбалера Синишу Михајловића, али и глумца Николу Пејаковића и председника Русије Владимира Путина.

Управо је одликовање првог човека Русије кључан разлог због којег Вучић није отишао у Источно Сарајево. На тај начин Вучић је покушао да се огради и избегне негативне коментаре које би ово одликовање произвело у сенци агресије Русије на Украјину. Према сазнањима Нове, Вучић је проценио да је боље „прескочити“ овај догађај јер би могао да производе бројне негативне последице, најпре по Србију, а онда и његову позицију у међународној заједници.

Осим Вучића, церемонији није присустовао ни патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије, али нису познати разлози због којих он није присустовао прослави.

Кратка историја „захлађења“ односа Вучића и Додика

Први знаци мимоилажења настали су оног момента кад су из Србије стизале поруке како је Вучић „председник свих Срба“. Та идеја, како наводе наши саговорници, протумачена је као намера званичног Београда да у потпуности преузме контролу над дешавањима у РС и да све политичке чиниоце претвори у сателите СНС.

Већ нарушене односе додатно су погоршала дешавања у Украјини, након што је Русија започела агресију на Украјину. Од почетка рата у Украјини председник Србије избегава да се определи, за разлику од Додика који отворено подржава председника Русије Владимира Путина. Управо је Додикова подршка Путину била повод за Вучићеву одлуку да најпре направи отклон од свог сарадника, а да потом и активно подржи његове конкуренте на изборима.

Саговорник Нова.рс из Српске напредне странке наводи да је Вучић у више наврата, током разговора са представницима ЕУ, критиковао Додиково понашање и присност са Путином.

„Он је сматрао да се на тај начин угрожава и позиција Србије“, објашњава наш саговорник.

Да би на неки начин смањио утицај Додик, Вучић је према речима људи из СНС, уступио страначку логистику опозиционим странкама у Републици Српској, па су се тако на, између осталих, нашли и бивши рукометаш Владимир Мандић и Адам Шукало, чланови Главног одбора владајуће партије.

Њих двојицу је полиција РС крајем септембра ухапсила у насељу Борик, а потом их, наводно без објашњења, привела. Они су саслушани у полицији, а потом пуштени, али није јасно да ли су саслушани у својству грађанина или их органи Републике Српске сумњиче за неко кривично дело.

„Током избора у БиХ, предвиђено је да не терену буде и Милан Остојић познатији као Сандокан. Он је, са екипом људи која су учествовала у инциденту на мосту у Шапцу, требао да буде у Зворнику“, навео је раније наш извор.

Са друге стране, Додику се није допало то што је Вучић својим порукама и акцијама подржавао противкандидаткињу Јелену Тривић, која је у више наврата истицала да РС треба да спроводи политику која се креира у Београду. Из нејасних разлога одржала је и конференцију за штампу у Београду након избора, а у више наврата је истицала да подржава и политику председника Александра Вучића.

Подсетимо, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Александар Вучић последњи пут су се састали 24. новембра у Београду, а теме су биле пројекти на којима заједно раде две стране.

Састанку је присуствовала и чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић