Прочитај ми чланак

Расправа о министрима и(ли) пензионерима: Полемика Кркобабић против Вучића (Видео)

0

poslanici-skupstina-srbije

(rtv.rs/sr)

Досадашњи ток скупштинске расправе о кандидатима за нове министре обележиола је расправа потпредседника Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) и генералног директора ПТТ Србије Милана Кркобабића и првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Кркобабић је поручио свим пензионерима у Србији, „који нас сад гледају јер суботом нема фудбала и серија“, да су њихове пензије сигурне док год је актуелна Влада на власти.

Говорећи о економији, он је похвалио Србијагас и ПТТ Србије као профитабилна предузећа, тврдећи да је ПТТ Србија остварила вишемилионски профит у еврима од када је он директор.

Током говора, Кркобабић је затражио и аплауз од посланика за „успешан рад“ њега и директора Србијагаса Душана Бајатовића, и истакао „велики оптимизам“ његове странке када је реч о будућем раду реконструисане Владе.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Кркобабић је нагласио да ПУПС нема ништа против доласка страних инвеститора, али је питао зашто постоји обавеза да српски радници који раде у страним фабрикама морају да знају енглески језик.

Први потпреседник Владе Александар Вучић је одговорио да „веома цени“ Кркобабићев оптимизам али, како је рекао за себе – он није такав тип.

„Када говоримо о профитабилности јавних предузећа, можда су ПТТ Србија и ЕПС оствариле профит, али није Србијагас, који није зарадио 200 милиона евра већ је дужан 200 милиона евра“, истакао је Вучић, и нагласио:

„Ја сваког дана учим стране језике, а енглески знам одавно.

Како мислите, на пример, да радите да радите у модерној авиокомпанији без знања енглеског? Ако мислите да ћете тако да се додворите људима у Србији који не знају енглески, грешите. У Холандији родитељи доводе кинеске дадиље да би им деца говорила кинески јер размишљају о будућности“.

По Вучићевим речима, Српска напредна странка (СНС) воли пензионере и сигурно има већи број гласача међу пензионерима него ПУПС.

„Брига о пензионерима није у ставу да ћемо сви лагано и сигурно да помремо, него да запошљавамо Србију“, поручио је Вучић.

Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Бојан Ђурић је оценио да је током 20 минута говора Кркобабић извређао и садашње и будуће чланове Владе Србије.

„Ви нисте представник милион и 700.000 пензионера у Србији, већ говорите у име можда њих 100.000“, рекао је Ђурић Кркобабићу.

BORISLAV STEFANOVIC

Стефановић: Реконструисана влада неће донети бољитак
Шеф посланичког клуба ДС Борислав Стефановић критиковао је данас рад кабинета премијера Ивице Дачића, истакавши да не верује да ће његова реконструисана влада донети бољитак Србији.

Стефановић је рекао да влада са оваквим међусобним сукобима и сукобима интереса, не може да опстане.

Он је додао да би лично могао да опрости актуелној власти оно што је радила, јер је важно шта ће се радити убудуће, али да није сигуран да то могу да учине и грађани.

„Демократска странка је вршила власт четири године и изгубили смо на изборима. Ако ће ваш одговор бити поново повратак у прошлост, што сте радили последња два дана…, могу све да вам заборавим шта сте радили у последњих 20 година, јер је важно шта ћемо радити после, чињеница је да ова влада са оваквим међусобним сукобима и сукобима интереса, не може да опстане“, рекао је он.

Стефановић је упитао зашто је влада промењена, ако су њени челници инсистирали да је она најбоља и историји, зашто је смењена Алиса Марић са функције министра спорта, а неки нису, зашто је смењен Милутин Мркоњић, а Милан Бачевић није…

„Ми мислимо да је та влада најгора у 21. веку у Србији и имамо за то конкретне показатеље, волели бисмо да нам се одговори аргументима на оно што говоримо – незапосленост расте, спроводе се погрешне економске мере, 51,2 одсто младих је незапослено, нисте укинули агенције које сте обећали, запослили сте преко 10.000 страначких војника у том периоду“, рекао је Стефановић.

Шеф демократа у Скупштини рекао је и да премијер Дачић и први потпредседник владе Александар Вучић одбијају да преузму одговорност, а да СНС није никада имала економску политику, план и програм, иако без те економске политике нема никаквог напретка.

Он је додао да је дужност опозиције да држи власт за реч и да подсећа грађане на то, између осталог и у вези „афере афлатоксин“ и зашто је смењен министар пољопривреде Горан Кнежевић ако је афера измишљена.

„Вучићу, рекли сте да ће бити ухапшен онај ко је помагао (Душан) Антонићу (Агробанка), да ћете решити аферу прислушкивања вас и Николића, да ће бити процесисурана вама блиска особа, обећали сте да ћете формирати канцеларију за брзе одговоре, да ће ( Цвијан бити смењен ако се покаже да је притискао суд. Само се Вучић у Србији променио, ништа се друго није променило“, рекао је Стефановић.

Он је питао и када ће бити завршена прича о хапшењу Дарка Шарића, било је говора о 120 непреслушаних дискова, када ћ се чути епилог тога, као и питање Луке Бојовића…

Говорећи о будућим министрима, Стефановић је навео да су ту два министра без портфеља – један је испред СПС, а на то је брзо СНС увео другог.

„Они су један другом баланс, квази равнотежа моћи и силе. Ко ће да води Канцеларију за Косово, господине (Александар) Вулин, да ли сте регистровали све који користе социјална давања, који живе у Србији, а са Косова су“, питао је Стефановић.

Он је будућег министра привреде питао да ли је и даље стечајни управник у 14 предузећа и да ли је стигао да поднесе оставку, јер на сајту Агенције за лиценцирање стечајних управника та информација не стоји.

Обраћајући се будућем министру за регионални развој Игору Мировићу, Стефановић је запитао да ли стоје оптужбе за његово лично богаћење, јер он не сумња да је то истина.

DACIC - EKSPOZE

Дачић: Једина политика ДС – да посвађа странке у коалицији
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Скупштини да је једина политика ДС да „кобајаги посвађа странке унутар владајуће коалиције, па да уђе у власт, јер другачије не може“.

Одговарајући на излагање Стефановића, премијер је питао како та најгора влада има највећу већину не само у Скупштини, него и у народу.

„Чиме се мере резултати вашег рада, бројем гласова које имате, немојте се бринути да ли ће да опстане влада“, казао је Дачић.

Према његовим речима, на пропитивању су сви, а када говори о страначким људима СПС и СНС као и експертима, СПС је предложио Бранка Ружића и Александра Антића као страначке личности и Ивана Тасовца и Томислава Јовановића као нестраначке личности, док је заједнички кандидат са СНС Вања Удовичић, такође као нестраначки кандидат.

Одговарајући Стефановићу на примедбу да је посланицима подељен експозе непосредно пре него што га је изложио, Дачић је цитирао и део излагања убијеног премијера Зорана Ђинђића када је изабран за премијера Србије.

Дачић је прочитао да је Ђинђић 24. јануара 2001. за скупштинском говорницом рекао – програм владе је онај са којим је ДОС победио на изборима, ми ћемо га у паузи заједно са експозеом поделити посланицима и све што пише у програму је наша обавеза.

„Толико о експозеу. А, када је реч о кандидатима за потпредседнике, прочитао је имена кандидата и имена будућих министара“, рекао је Дачић и прочитао та имена.

Премијер Дачић је Стефановићу рекао и да неће и да не жели да се спори о питањима симпатија и антипатија, већ око суштинских ствари за Србију – којим путем желимо да идемо, какав је наш спољнополитички положај, какве ћемо проблеме имати, Република Српска и њен положај, притисци који следе у Босни и Херцеговини, положај српског народа на Косову, односи у региону и стабилност у самој Србији.

„Проблеми које имамо на југу Србије, у Рашкој области све су то проблеми са којима смо се сви ми суочавали, свако од нас има део терета, заједничког крста који носимо и не сматрам за зло да неко неког критикује, јер где сви мисле исто – нико не мисли ново“, рекао је Дачић.

Он је позвао да се учини крупан корак напред и то је циљ ове владе, па је зато логично да се каже да ће влада бити добра само ако је успешна.

„Није вајлда улога ваше функције господине Стефановићу улога Калимера и да ли обављате добру функцију политичког директора МИП-а с обзиром на то да сте сваки дан овде“, питао је Дачић.

Премијер је нагласио да Стефановића не тера са те функције, али му није јасно када говори у Скупштини да ли то ради као шеф посланика ДС или као политички директор МИП-а и да ли се тако обраћа и људима из других земаља.


ALEKSANDAR VUCIC

Вучић: Ухапсићемо Шарића, испитаћемо богатство височанства Ђиласа, завршена истрага о АТП Војводина
Вицепремијер Александар Вучић изјавио је данас да гарантује хапшење наркобоса Дарка Шарића, али и истрагу богатства лидера ДС Драгана Ђиласа, којег је назвао једним од најбогатијих тајкуна у Србији.

„Помињете дискове, банане и не знам шта све не, да не наљутите (лидера социјалиста и премијера Ивицу) Дачића да вас остави да пљачкате Београд. Али, морам да вам кажем да ће и то бити истражено. Биће истражено све и о Вучићу и о Дачићу, али и све о једном од најбогатијих тајкуна у овој земљи, његовом височанству Драгану Ђиласу“, рекао је Вучић одговарајући на дискусију Стефановића.

Он је рекао да смета Ђиласу и Стефановићу, јер би они да „нико не сме чак ни да примети“ да су најбогатији и да „имају монополе на ста хоће“.

„Мене ваше богатство не плаши, него ме инспирише да по криминалу и корупцији ударим још јаче. Кажете ‘министарство страха’, ваљда зато што сам једини који се не плаши Ђиласа, његовог богатства и његових медија, и јер сам једини који се не плаши да се обрачуна са криминалцима и из ваших и из наших редова“, рекао је лидер СНС.

„Мислим да је то поштено, да се нико ни иза кога не крије и да се не кријемо иза свог богатства. Знам зашто вам сметам и сметаћу вам увек. Не свима из ваше странке, појединцима, вама, Ђиласу и још некима, има их седам-осам у сали. У ДС има и много добрих, поштених и одговорних људи који могу Србији да помогну на различите начине“, рекао је Вучић.

„Радимо 24 истраге, а међу њима иде и АТП Војводина и чини ми се да је тај предмет завршен. Плашим се да ћете бити изненађени“, рекао је Вучић.

Вучић је Стефановића упитао и зашто Шарића нису ухапсили он или лидер демократа Драган Ђилас, када су за то имали четири године.

„Гарантујем да ћу да га ухапсим и у томе се разликујемо. То је разлика у резултатима. Четири године сте га јурили и нисте ухватили, а ми га јуримо годину дана. Много мање ће да се чека, а резултат ће бити неупоредиво другачији“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је циљ владе да Србија буде нормална, пристојна и уређена земља.

На питање зашто је дошло до реконструкције владе, Вучић је Стефановићу одговорио: „За разлику од ДС која је реконструкцију покушала да прави када је дотерала цара до дувара, ми то радимо на врхунцу политичке снаге и моћи, јер хоћемо да урадимо много боље и више ствари за Србију, може да буде и много боље и то је наш циљ“.

Он је оценио да је Стефановићев говор био најамбициознији који је неко у одржао у парламенту и шефу посланика демократа поручио да „не мора да виче и јауче, ма колико му лидер ДС Драган Ђилас на то указивао на страначким седницама, јер га не може стићи по малициозности и богатству“.

„Мене ваше богатство не плаши, већ инспирише на још јачу борбу против корупције и криминала и у томе ме нећете зауставити“, рекао је Вучић.

Он је казао да је једини који се не плаши богатства Ђиласа и свих његових медија, једини коме ДС не може да стане на пут, јер сме да се обрачунава са криминалцима из свачијих редова.

„Зато вам сметам. Сметам вам зато што вам нећу дати да говорите о Игору Мировићу као криминалцу, а ваше тужилаштво је 2006. године зауставило истрагу против њега. Што га нисте ухапсили? Значи да није криминалац, а ко је криминалац има времена да утврдимо“, рекао је Вучић.

Он је казао да је Стефановић обмануо грађане када је рекао да је у свим сегментима друштвеног живота лошије, јер „готово ни у једном сегменту није лошије“.

„Рекли сте вртоглав раст незапослености. Зашто обмањујете народ? Године 2008.био је 14,8 проценат незапослености, за четири године он је порастао на 25,9 одсто. Данас је ниво незапослености 24,3 одсто и ако је 24,3 у односу на 25,9 вртоглави раст у праву сте“, поручио је Вучић Стефановићу.

Вучић је одбацио и Стефановићеву изјаву да није подигнута ниједна оптужба за организовани криминал и навео да их има 180, као и да никада није био већи проценат решених најтежих кривичних дела који износи 87,5.

„Решавамо оно што је из вашег периода остало. Трудимо се да похватамо све из највеће нарко мреже на југу и југоистоку Србије. Оставили нам најтеже облике криминалитета да се боримо са њима и боримо се и победићемо“, поручио је вицепремијер.

Стефановић је такође рекао да СНС не преузима одговорност у кључним темама, на шта је Вучић одговорио да напредњаци преузимају одговорност и ни од кога се не крију.

„Не кријемо се од вас, немамо проблем да на гомилу бесмислица увек одговоримо. Нисам уплашен, јер знам шта би сте радили и шта сте радили, а срећом и грађани то знају“, истакао је Вучић.

Говорећи о ефектима Закона о јавним набавкама који је Стефановић критиковао, Вучић је навео да ће тек у априлу моћи да се знају ефекти тог акта, да се очекују уштеде од 300 до 500 милиона и да је Стефановић све време критиковао закон који је добио највеће оцене од ЕУ, ЕК и Венецијанске комисије.

Вучић је одбацио и примедбу да није угашена ниједна агенција, наводећи да их је укинуто 19, након чега је ЕУ прво тражила да се врате две, а онда још једна.

Говорећи о „афери афлатоксин“, Вучић је истакао да бивши министар пољопривреде Горан Кнежевић из ње није изашао као победник, као и да су тај случај изазвали неодговорни људи који су желели штету Србије, међу којима су Горан Јешић и ДС.

„Када је требало нанети штету пољопривредницима и нашим сељацима, ту сте предњачили“, рекао је Вучић, додајући да ће се влада постарати да буде отпуштено што је могуће мање људи.

Он је казао и да су четири особе које су покушале да прислушкују председника Србије Томислава Николића и премијера Ивицу Дачића приведене правди, као и да ће посланик СНС Владимир Цвијан бити процесуиран ако буду постојали докази да је учинио неко кривично дело.

Вучић је одбацио и примедбе да је штитио Душана Антонића (Агробанка), наводећи: „Вероватно сам штитио Антонића и зато је против њега и 29 лица подигнута оптужница и води се поступак“.

IGOR MIROVIC

„Јел мислите да ваша мржња може да победи аргументе? Веома сам забринут због плаката који су осванули у Новом Саду, јер знам да их је штампала ДС, али не против мене, него против (Игора) Мировића, јер је почео да ме угрожава у вашој опсесивној мржњи према мени. Љубоморан сам на Мировића“, рекао је Вучић.

Скупштина Србије наставила је данас нешто пре 11.00 сати расправу о избору нових чланова кабинета Дачића.

Дебата је јуче трајала око шест и по сати, а данас ће у наставку седнице говорити шефови посланичких група који то јуче нису учинили, а након тога следи петочасовна расправа.

После завршетка расправе, Скупштина ће гласати о кандидатима за министре, који ће потом положити заклетву.

Текст заклетве гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

У здању на Тргу Николе Пашића заклетву ће положити Александар Антић као министар саобраћаја и Бранко Ружић као министар без портфеља задужен за евроинтеграције, министар просвете Томислав Јовановић, културе Иван Тасовац, као и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Саша Радуловић полаже заклетву као министар привреде, финансија Лазар Крстић, пољопривреде Драган Гламочић, регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировића и одбране Небојша Родић.

Нова влада имаће 18 министарстава.