Прочитај ми чланак

РАСПЛАМСАО СЕ СУКОБ: Напредњаци и социјалисти у сукобу због новог премијера

0

Вучић још није ни одлучио да ли ће се кандидовати за шефа државе, а социјалисти и напредњаци жестоко ратују око тога ко треба да буде нови премијер!

aleksandar-vucic-stefanovic-mihajlovic-rasim-ljajic-03-n-s

Вучић још није ни одлучио да ли ће се кандидовати за шефа државе, а социјалисти и напредњаци жестоко ратују око тога ко треба да буде нови премијер!

Након што је високи функционер СПС-а и челник “Србијагас“ Душан Бајатовић отворено рекао да ће лидер СПС-а Ивица Дачић бити кандидат за премијера у случају да се председник Владе Александар Вучић кандидује на председничким изборима, функционерка СНС-а и министарка Зорана Михајловић поручила му је да се најискреније нада да СПС неће у наредном периоду уцењивати СНС својом подршком.

– Верујем да СПС и господин Душан Бајатовић добро знају ону народну “прво скочи, па онда реци хоп”. Мало је рано разговарати о томе ко ће бити нови премијер кад СНС још није донела одлуку да Александар Вучић буде кандидат за председника и када нису одржани избори за председника – каже Зорана Михајловић за “Ало!“ па додаје:

– С друге стране желим да верујем да је подршка коју је СПС понудила Александру Вучићу као заједничком кандидату владајуће коалиције дата из разлога очувања политичке стабилности Србије, наставку политике Владе Србије и просперитету грађана, а не да је реч о покушају условљавања СНС да би СПС добио место премијера. Уверена сам да је СПС у протеклих пет година научио да Вучић не прихвата условљавања и уцењивања и да на такву политику неће пристајати- навела је министарка за наш лист.

Подсећања ради, Бајатовић је претходно изјавио да је вероватно да ће Дачић бити један од кандидата за премијера, уколико Вучић буде кандидат за председника.

– Када постане актуелно, то питање ћемо свакако решити безболно. Дакле, у случају да Вучић буде кандидат, ми смо ту, договарамо се и разговарамо… Нисам адвокат ни СНС-а ни Вучића, али сам за политичку и сваку другу стабилност- додао је Бајатовић.

Новица Тончев с друге стране има супротно мишљење од Душана Бајатовића, он за “Ало!“ каже да је СПС често због једне фотеље жртвовао целу странку.

– Дачић је политички мађионичар и могуће је да ће аванзовати, али то зависи много фактора. А пре свега од тога како се показе у кампањи и колико гласова стварно обезбеди Вучићу. Ако је судити по броју позива које добијем дневно из локалних одбора, сви су очајни што СПС неће имати свог кандидата. Не би био први пут да због једне фотеље жртвујемо целу странку и све пустимо низ воду – наводи Тончев.

Анђелковић: СНС нема гаранције за гласове СПС

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да би о премијерском месту, уколико евентуално буде ослобођено напредњаци и социјалисти морали да причају иза затворених врата.- Сада видимо појединце који се ако не директно кандидују онда нечим скрећу пажњу на себе. То јесте нормално у парламентарним односима и коалицијама, али оно што није нормално је да се такве ствари пуштају у јавност. О томе треба да се договара иза кулиса. Најрационалније онима који имају такве претензије је да што пре схвате да је Вучић главни фактор, да само он одлучује јер је довео коалицију на власт- наводи Анђелковић. Он напомиње и да је интерес социјалсита да владајућа коалиција победи на председничким изборима, али да је за СНС проблем што немају гаранције да ће СПС гласачи у пуној мери подржати заједничког кандидата.