Прочитај ми чланак

Раскол у СПС око формирања нове владе: Бајатовић и Ружић против шефа Дачића

0

450877_dacic_ff

Високи функционери СПС Бранко Ружић и Душан Бајатовић најжешћи су заговорници струје да ова странка не улази у нову владу, сазнаје „Блиц”.

У ишчекивању позива лидера напредњака и будућег мандатара Александра Вучића о формирању владе, у СПС је дошло до размимоилажења ставова о будућем деловању странке. Извор “Блица” наводи да председник ИО Бранко Ружић и потпредседник СПС и директор “Србијагаса” Душан Бајатовић сматрају да СПС не треба по сваку цену да уђе у Владу. Они своје ставове још нису јавно супротставили лидеру странке Ивици Дачићу који сматра да СПС мора бити у власти.

– Струја која заговара опозицију сматра да СПС треба да уђе у владу само уколико добије озбиљне ресоре и управљачке позиције. Како је све изгледније да је то мало могуће, ако се овако настави, у СПС би могло да дође до озбиљног раскола на релацији Дачић и, с друге стране, Ружић и Бајатовић – каже извор “Блица”.
Како додаје наш саговорник, став да је опозиција боље решење од прихватања “милостиње” засада се шири међу чланством и ниједан од високих функционера није пред страначке органе изашао са јасним ставом.

Ни Бајатовић ни Ружић јуче се нису јављали на телефон. Једини функционер који гласно подржава Дачића у идеји да се буде у влади по сваку цену је потпредседник странке Жарко Обрадовић.

Осим унутарстраначког трвења, СПС има и можда непремостив проблем – већина у СНС сматра да сарадњу са социјалистима треба избећи.

Због тог сазнања последњих дана у СПС-у воде рачуна да нико “не таласа”. Према сазнањима “Блица”, Дачић је, како се не би направио ни најмањи погрешан корак који би напредњацима био аргумент против сарадње, свим функционерима забранио да дају изјаве и поручио им да ни на који начин не смеју да се замерају СНС. Жарко Обрадовић, који је био и шеф изборног штаба, има задужење да обезбеди да партијски задатак сви поштују.

Прва жртва овакве стратегије је председник општине Сурдулица и члан Председништва Новица Тончев, иначе једини који је победио СНС на локалу. Он је честитао СНС, али и изјавио да за СПС није проблем ни да буде опозиција. Њему је јуче одговорио потпредседник СНС Небојша Стефановић и навео да ће предложити Вучићу и Председништву СНС да се формира влада без СПС.

Тончеву се јуче усијао телефон од позива и критика из централе СПС. Он није желео да говори о томе, али је зато реаговао СПС саопштењем да изјава било ког појединца не доводи у питање став Председништва СПС и председника Дачића. СПС је истакао да је изјава Тончева, иако је емитована 24. марта, дата неколико дана пре седнице Председништва СПС, на којој је одлучено да се иде у владу.

Разлози за опозицију

Душан Бајатовић

Душан Бајатовић ће највероватније у новој подели карата остати без функције генералног директора „Србијагаса“, због чега се и залаже да социјалисти оду у опозицију. Врх СНС је Бајатовића у протеклом периоду највише и критиковао због лошег стања у „Србијагасу“.

Бранко Ружић

И да се догоди да СПС уђе у нови владу, у њој не би било места за Бранка Ружића, што је разлог за његов став да СПС треба да буде опозиција. СНС је оштро реаговао на Ружићеве изјаве поводом хапшења бизнисмена Драгана Ђурића.

(Блиц)