Прочитај ми чланак

РАСИМ ЉАЈИЋ: Само Србија гаси ватру

0

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић говори за "Новости" о односима у региону, референдуму у Српској, тензијама у Санџаку, промету ГМО хране...

Фото: Бета

Фото: Бета

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић говори за „Новости“ о односима у региону, референдуму у Српској, тензијама у Санџаку, промету ГМО хране…

Претерано је рећи да политичка криза у региону личи на 1991. годину и почетак рата, али мени изгледа као да смо негде у 1996. Као да је рат тек завршен, топови заћутали, а политичари наставили вербално да се бију. Чини ми се као да је од водећих актера једино премијер Србије Александар Вучић свестан колико такво понашање свима наноси штету.

Ово је у разговору за „Новости“ поручио Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, који у новој „балканској реторици“ види потпуно штетно враћање на теме из деведесетих.

РОКАДЕ НИСУ ТЕМА

* Јесте ли већ разговарали унутар власти о реконструкцији Владе, о чему спекулишу медији?

– Нисам чуо да се спремају некакве кадровске рокаде. Али знам да се ради на променама закона о влади и министарствима како би се неке ствари поправиле.

* До каквих конкретно последица може да доведе све опасније препуцавање између суседа?

– Што је дубља политичка криза у региону, то ће бити мање инвестиција. Штета није само политичка већ се може мерити директним финансијским ефектима. Многи се понашају као да поуке из деведесетих нису извукли. Зато је битно да ми користимо ону логику да „паметнији попушта“.

* Не видите кривицу и у понашању Београда?

– Србија се поставила одговорно. Одлична је одлука премијера Вучића да се не одговара на провокације и на изјаве хрватских званичника. Не треба ни кап горива да долијемо националистичкој ватри у Хрватској која је изазвана и њиховом предизборном кампањом.

* Како ће одлука Србије да се не меша у питање референдума у РС утицати на политичку кризу у БиХ?

– Србија је повукла једини могућ потез. Наравно, Београд не може да доноси одлуке у име других, али позиција немешања и неподржавања референдума крајње је коректна и стабилизирајућа.

* Сарајево опет није задовољно, па тражи да се Београд конфронтира са Додиком и да се директно супротстави референдуму?

– Хипотетички, и кад би се Србија директно успротивила референдуму, он би у РС, судећи по изјавама, вероватно био одржан. И шта онда? Какав би резултат био? Пронађено је решење које је наоптималније у датим околностима.

* Да ли је Србија, на неки начин, талац избора у Хрватској и БиХ?

– Било би добро да је све ово само последица предизборних кампања. Плашим се да постоје неки дубљи разлози јер не би могло оволико страсти да се распламса.

ХОЋУ У ПРЕДСЕДНИЧКУ ТРКУ

* Остајете ли при намери да се кандидујете на председничким изборима?

– Да, имам намеру да будем председнички кандидат. Али још је рано да се доноси коначна одлука. Пре него што „пресечем“, разговараћу и са коалиционим партнерима и сигурно ћу уважити и њихов став.

* Зашто се и Сулејман Угљанин враћа на референдум о аутономији Санџака из 1991, па чак тражи и међународну помоћ?

– Санџаку, као и целој Србији, требају стране инвестиције, а не странци који ће да нам држе лекције о људским правима и да нас тобоже мире. Угљанин већ 20 година призива стране трупе, које никако да му дођу.

Нису му помогле ни деведесетих, кад је постојала репресија у Санџаку, па наравно да неће ни сада, када имамо демократску власт у земљи која поправља инфраструктуру и покушава да доводи улагаче.

* Али Угљанин и тврди да је он аутентичан представник Бошњака, а да ви „браните фотељу“ у Београду…

– Моја странка, СДП, добила је највише гласова у Санџаку. Имали смо изборе и свако је могао да се „измери“. Гласове сам добио на политици да су у Санџаку потребне школе, амбуланте, путеви, фабрике, а не стране трупе. Грађани виде шта су резултати, а шта дводеценијска испразна обећања.

* Пошто сте критиковали идеју о споменику Милошевићу, Дачић вас је „подсетио“ на Алију Изетбеговића. Може ли то да наруши односе у Влади?

– Не може, али може да наруши личне односе између Дачића и мене, који су до сада били коректни. Поражавајуће је да 2016. разговарамо о споменику Милошевићу. Сви смо у Владу ушли са различитим политичким прошлошћу и разликама. Да смо на њима инсистирали, одмах бисмо се разишли. У невреме је отворена ова тема и рекао сам само оно што сам одувек говорио. Спор не може да пољуља Владу јер њу не водимо ни Дачић ни ја већ СНС.

* Двери траже вашу оставку јер сте наводно спремни да „уведете“ у Србију ГМ храну…

– То је потпуна политизација озбиљне теме. Наш циљ је да Србија постане чланица Светске трговинске организације и зато морамо да мењамо законе. Да избацимо „де јуре“ забрану промета производа, али да истовремено у пракси уведемо још строжу контролу. Гарантујем да неће бити промета ГМО ни када променимо закон. Учинићемо све што је, на пример, учинила Русија као чланица СТО. Ни више ни мање.