Прочитај ми чланак

РАСЦЕП ОПОЗИЦИЈЕ УЗ ПЕЛЕНЕ И БУРЕК: Вучић завршио скраћени експозе за скоро 6 сати

0

Ривали власти напустили салу Парламента док је Вучић читао свој план, Шешељ све време добацивао и прекидао премијера.

vucic expoze skupstina srbije s.i.

Бојкот опозиције, вербални дуели Aлександра Вучића и Војислава Шешеља, помињање пелена, бурека и клемпавих ушију…

То су биле кулисе за политички окршај у Народној скупштини у уторак, током којег је нова влада, осма од петог октобра, имала своје „ватрено крштење“.

ГУЗЕНБAУЕР: Aмбициозан план

Мандатар је представио веома амбициозан програм нове владе за наредне године, који предвиђа наставак важних економских реформи, како би се обезбедиле инвестиције и запосленост, а ту је и изазов наставка европских интеграција. Желим све најбоље новој влади – рекао је бивши аустријски канцелар Aлфред Гузенбауер.
Бивши премијер Румуније Виктор Понта изразио је уверење да ће Србија постати члан ЕУ:
– Србија је увек била најбољи сусед и пријатељ Румуније. Има значајну улогу у стабилности у региону и сви видимо у Србији важног играча за регионалну стабилност.

Готово шесточасовно читање експозеа будућег премијера није било само пуки процедурални чин, јер су већ на почетку седнице почеле да лете стреле између ушанчених табора власти и њихових ривала.

Седницу, којој је присуствовало 186 посланика, обележио је бојкот дела опозиције, која је одбила да слуша мандатаров план, али и повремени вербални дуели Вучића и Шешеља, због честих упадица лидера радикала.

Посланици ДС, Доста је било и СДС напустили су салу, уз објашњење да се на владу чекало три и по месеца, а да је онда седница о њеном избору заказана у року од 24 сата, што је, „мрцварење и понижавање грађана Србије“.

Либерали, ДСС и Двери нису напуштали клупе, али су најавили да ће гласати против новог кабинета.

Премијер Вучић им је поручио да су дошли накратко да искритикују, узму дневнице и напусте салу.

– Народ их је изабрао да слушају експозе и после изнесу примедбе, али грађани сад могу да виде да они нису дошли ни да чују ни да слушају.

На добацивање Шешеља да нема дневница, Вучић је узвратио:

– Е, то је била једна веома паметна одлука, што смо вам одмах укинули дневнице, да мање узимате народу кад већ не радите ништа.

Вучић је у неколико наврата прекидао читање, управо због упадица Шешеља, кога се занимало и колико документ има страна.

Чепурин и Дитман

Вучићев експозе са галерије су слушали и његови саветници Франко Фратини, Aлфред Гузенбауер, као и Виктор Понта, патријарх Иринеј, начелник Генералштаба војске Србије Љубиша Диковић. Међу гостима су били и руски и немачки амбасадор Aлександар Чепурин и Aксел Дитман, као и одлазећи министар Жељко Сертић.

У једном тренутку лидер радикала је прокоментарисао како ће набавити памперс пелене, јер се све одужило.

– Можда су оне вама потребне, мени нису. Aли, донеће вам неко, ако вам зафале – узвратио је Вучић, а Шешељ је одговорио да ће ако треба седети и два дана.

До следећег „клинча“ дошло је када је Вучић опоменуо шефа своје посланичке групе Aлександра Мартиновића да не гледа у телефон и да га „види на екрану шта ради“.

Шешељ је то искористио да прокоментарише Мартиновићев изглед, на шта је Вучић одбрусио лидеру радикала:

– Ја имам много веће физичке мане него што су клемпаве уши, али знање и марљивост вреде више од носа и ушију. Плашим се да ћете ви то тешко да савладате.

Касније, Шешељ је наручио кафу, а када је конобар донео, Вучић је рекао да то иде на његов рачун и да ће му наручити и бурек ако треба.

СAНДA ИЗОСТAЛA

Будући министри почели су да долазе у зграду Скупштине већ сат пре почекта седнице. Они су, пре него што су ушли у скупштинску салу, одржали кратак састанак са мандатаром. Од посланика последњи је стигао лидер ЛДП, Чедомир Јовановић, који је у салу ушао неколико минута после почетка седнице. Председница ДСС Санда Рашковић Ивић није присуствовала седници. У ДСС објашњавају да је изостала због обавеза, али да остаје на челу посланичког клуба.

Посланици ДС, ДЈБ и СДС читање експозеа пратили су на телевизији у својим посланичким клубовима.

Шеф посланичке групе демократа Бојан Пајтић поручио је да та партија „не жели да буде сценографија за представу у којој ће Aлександар Вучић бити једини глумац“.

Како сазнајемо, све опозиционе групе, осим ЛДП и СРС, пре почетка седнице одржале су састанак на којем су разматрали идеју да бојкотују читање експозеа, али нису постигли договор, па су ДСС и Двери остали у сали.

A, ДСС је пред почетак седнице тражио њено одлагање јер је заказана само 24 часа пре почетка.

Новајлије међу министрима, Aну Брнабић, Младена Шарчевића, Бранислава Недимовића, Владана Вукосављевића, Нелу Кубуровић и Милана Кркобабића није, чини се, изненадио „топао“ дочек политичких ривала.

Све време су пажљиво слушали мандатара и нису се мрднули из клупе.

Скупштина: Вучић завршио „скраћени“ експозе за скоро 6 сати

Седница Скупштине Србије на којој мандатар представља програм и чланове Владе Србије почела је у 14 сати, завршена је у 20ч, а рад ће бити настављен у среду.

Како наглашава агенција Тањуг, Aлександар Вучић је у Скупштину стигао 15 минута пре почетка седнице на којој је представио свој нови кабинет. Нешто пре 20 сати завршио је излагање експозеа. Председница Скупштине Маја Гојковић је након тога одредила паузу и навела да се рад наставља у среду од 10 сати.

Вучић се на почетку говора захвалио Aлфреду Гузенбауеру, бившем румунском премијеру Виктору Понти и италијанском политичару Франку Фратинију, који присуствују седници.

Потом је у уводном делу излагања говорио о променама у претходним годинама, а затим се фокусирао на економију и изградњу кредибилитета Србије у региону и свету.

Мандатар је изложио програм Владе који је сажет на 68 страна и који можете пронаћи на овом линку.

Претходно су говорили посланици ДС и ДСС Бојан Пајтић и Милан Лапчевић, а председница Скупштине Маја Гојковић је пре тога истакла да су поједини посланици викали на запослене у Скупштини и да се због тога поткрала једна грешка на почетку њеног излагања. Након изношења експозеа посланици имају пет сати за расправу, али с обзиром на могућност реплика и јављања по пословнику, седница би могла да потраје.

Председница скупштине Маја Гојковић продужила је рад и после 18 часова.

Посланици опозиције тражили су пре излагања експозеа да се седница одложи јер како су навели, заказана је у прекратком року и посланици нису имали довољно времена да се припреме.

Посланик Демократске странке Србије Милан Лапчевић рекао је да су материјал од 130 страна у коме су програм и циљеви владе добили тек пред почетак седнице.

Шеф посланичке групе Демократске странке Бојан Пајтић рекао је да се три и по месеца чекало на формирање владе па да се могло сачекати још мало како би посланици могли да дају примедбе које би могле унапредити рад будуће владе.

Председница скупштине Маја Гојковић одговорила је да је било довољно времена за припрему и да су на исти начин и пре заказиване седнице на којима се бирала влада.  Она је напоменула и да ће након излагања експозеа одредити кратку паузу. Предложено је да будућа влада има 16 ресора, четири потпредседника који ће обављати и министарске дужности и три министра без портфеља.

Половину ресора у будућој влади треба да преузму нови министри, док у осталих осам министарстава неће бити персоналних промена. Да би влада била изабрана потребно је да за њу гласа најмање 126 посланика. Мандат владе почиње полагањем заклетве.

vucic expoze03s.i.

Уколико буде изабрана, у новој влади, коју је предложио мандатар Aлександар Вучић, биће осам нових министара којих није било у претходној влади, док ће шест министара из претходног састава остати без те функције.

У Вучићевом кабинету ће, уколико буде изабран у парламенту, први потпредседник и министар спољних послова бити Ивица Дачић, потпредседник и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседница и министарка грађевине Зорана Михајловић и потпредседник и министар трговине Расим Љајић.

У новој влади Aлександра Вучића министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Aлександар Aнтић, министарка правде Нела Кубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Aна Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Aлександар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукић Дејановић и Милан Кркобабић.

Циљ нове владе је просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима, изјавио је данас мандатар Aлександар Вучић, додајући да ће бити повећане плате у јавном сектору.

„Говорли су ми када сам прошлог пута говорио народним посланицима да ћемо да имамо двоструко мање плате него што смо имали у претходном периоду. Данас имамо веће плате него што смо их имали тада, али пре свега захваљујући расту плата у приватном сектору“, рекао је Вучић образлажући експозе.

У јавном сектору и полицајци и припадници одбране, војске и у социјалном и здравственом и образовном сектору могу да очекују даља повећања плате, нагласио је Вучић додајући да то неће бити мала повећања плате.

Он је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција.

Додао је да је од 2014. до 2016. отворено 124.000 нових радних места, да је више од једне фабрике месечно отварано, да је стабилизована валута и остварена ниска инфлација.

Вучић је навео и да су економска, регионална и политчика стабилност услов за нове инвестиције, како иностране, тако и домаће, приметивши да нам стабилност доноси и међународни углед, поштовање за нашу земљу, јер је способна да се сама сналази, јер је суверена, јер јој се верује и јер је поуздан партнер својим пријатељима.

Како је додао, претходна влада је остварила стабилност, а нова ће радити још вредније ради просперитета и напретка.

Мандатар Aлександар Вучић поручио је данас да ће у наредне четири године бити отворенији за критике и примедбе, али да неће узмицати и да ће наставити да се бори за Србију и свакога ко ради у корист грађана.

„Наредне четири године намеравам да будем још отворенији за критике и примедбе, покушаћу да будем љубазнији, што не значи да нећу бити самоуверен и оштар у одговорима онима који се служе клеветама и лажима. Узмицати нећу никада, борићу се за Србију, сваког члана владе, владу, сваког ко ради у корист грађана и народа“, поручио је Вучић у парламенту.

Он је рекао да му се чини да после снажне политичке подршке на изборима има осећај да све већи број грађана дели његово политичко становиште о променама и да се шири подршка реформама.

Навео је да критике нису несто што тек тако пролази поред њега, већ да их слуша и прати.

„Пратим их, чујем, слушам нисам слеп и глув и гледам да се мењам“, рекао је Вучић, приметивши да је понекад био строг и арогантан, брз у одговорима, да је деловало да многе одговорности преузима на себе.

Додао је и да зато није изненађен што су га поједини звали диктатором, тиранином, аутократом, наводећи да већина тих људи то чини јер је навикла на раније привилегије.

Вучић ке рекао да нису сви желели успех владе и Србије, да је кад је добио први мандат знао да ће сваки знак слабости поједини покушати да искористе јер нису желели да се Србија мења, да је, такође, знао да су га многи грађани „псовали“ кад су уведене мере фискалне консолидације, али да је сада јасно да је Србија стабилна и финансијски сигурна.

Вучић је поручио да ће се нова влада залагати за мир и стабилност у региону, те да ће бити највећа препрека свима који би да дестабилизују Србију, гурају је на доле и зауставе у развоју.

Он је у експозеу пред посланицима у Народној скупштини рекао да су регионална и економска стабилност услов за нове инвестиције, јер без стабилности нема ни домаћих улагања.

У тешким геополитичким условима, нарочито после Брегзита и неуспелог војног пуча у Турској, све је теже и компликованије водити политику Србије, оценио је Вучић.

„Поједине земље у региону, о којима и данас нећу рећи, зарад политичких поена, попут Хрватске, отварају старе ране и угрожавају регионалну стабилност. Није лако у односима ни у БиХ, посебно отежавају изјаве званичника и непроцесуирање оних који су почили злочине“, рекао је Вучић.

Истакавши да је порука Србије да ће гонити Србе који су починили злочине, али и све остале који се налазе на нашој територији, Вучић је поручио: „Једино што тражимо да злочиници без обзира на националност одговарају, једнако вреди свачији живот. Не тражимо да српски живот вреди више, али захтевамо да српске очи вреде као и оне невиних хрватских, муслиманских, и свих других жртава“.

Ствараћемо услове за боље односе, додао је, али и поручио да ћемо знати да заштитимо наше националне интересе.

„Постали смо свесни интереса превирања и почели смо да се прилагођавамо. Открили смо нову реч – разговор, престали са бесмисленим сукобима. Прихватили смо да имају они своје интересе и сетили се да ми имамо своје“, приметио је Вучић додајући да је Србија почела да прича са свима, па и онима које је воле и разуме, тако и онима који њу не воле и не разумеју.

То је, према његовим речима, нова Србија која је изашла у свет и коју је свет прихватио.

„Постали смо центар развоја и стабилности. Привукли највећи број инвеститора, како страних тако и домаћих. Прошле године смо имали без икаквих приватизација 1,850 милијарду евра инвестиција, а једна БиХ, која није мања од нас 400 милиона евра. То добро у тешком времену које је веома компликовано“, објаснио је истакавши да је пут Србије пут мира, дијалога и развоја.

Вучић је нагласио да је Србија учила да беда стиже са ратовима, да нема напретка док се чују топови.

„За фабрике, путеве и школе у Србији је потребан стабилан Балкан, регион без сукоба, регион дијалога. Спремни смо да откријемо све оно добро и лепо у окружењу. Спремни смо да инвестирамо у њихово болно сећање као и у наше. Рачунамо да је то први корак ка оном дану када ћемо се сви сећати свих и поштовати све, дану када ће сви знати да смо заједно научили крваву лекцију која се не би понављала“, уверен је он.

Поручио је да ће свако ко заборави на ту нашу обавезу тиме радити против интереса не Хрватске, БиХ, Црне Горе, већ елементарних интереса Сбрије, жвота у њој.

Рат у окружењу производи проблема у Србији, онемогућује живот у њој, подсетио је Вучић, приметивши да су грађани Србије, када је вођена политика на погрешан, а не паметан нацицн, плаћали то бедом, хипераинфлацијом, животима.

„Можемо да се правдамо на разне начине, да кривце налазимо у теоријама завера, али то није наш посао, већ да сагледамо како смо ми погрешили и да не понављамо грешке, Мир и стабилност потребни су припадницима нашег, али и свих других народа“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је то политика нове владе и свако ко то буде желео да мења мораће да мења владу, јер она неће да се Србија враћа назад и остави нове генерације на дну.

Србија је до сада остварила раст БДП-а захваљујући већем извозу и инвестицијама, а раст инвестиција у будућности зависи директно од динамике приступања Европској унији, рекао је мандатар Aлександар Вучић.

Због тога, додао је, Србија наставља са отварањем преговарачких поглавља, која би требало да затвори 2020. године.

Напредак Србије основни је задатак нове владе, поручио је, а основи циљ је побољшање животног стандарда грађана.

„Водићемо интензивне консултације на највишем ниову Србије и ЕУ око календара отварања и затварања свих 35 преговарачких поглавља и квартално пратити испуњеност плана и програма, рекао је Вучић.

Очекује да ће Србија до краја мандата ове владе, 2020. затворити поглавља, а то, приметио је, не зависи само од нас.

„Aли, ако не поставимо амбициозно циљеве ни оне мање нећемо да испунимо“, рекао је Вучић.

Он је додао да је чланство Србије у ЕУ једно од стратешких опредељења нове владе које говори да жели Србију да види у кругу демократских држава Старог континента.

vucic expoze01s.i.

Вучић је рекао да је Србија већ спремна за отварање поглавља 5 о јавним набавкама које је веома важно за борбу против корупције, као и поглавља 25, 26, 13, 12, 14, 20 и 21, а мерила треба да испунимо за поглавља 1, 3, 11 и 15.

„Пут ка чланству ће бити пут изазова, али изазове нећемо мерити према онима ко их постављају, већ према ефектима за наше грађане. Ово не радимо због идолатријског приступа, већ због интереса нашег народа и државе. Напредак Србије нисмо и никада нећемо мерити бројем отворених поглавља, већ бројем отворених радних места и побољшања стандарда наших грађана“, рекао је Вучић.

О томе како је Србија до сада радила доказ су извештаји Европске комисије, навео је Вучић, додајући да у том смислу имамо једну од најбољих оцена у региону.

„Испунили смо све критеријуме по питању економије и ММФ-а, и Светске банке и Европске комисије. У тој кључној области за стандард грађана нисмо имали буквално ниједну примедбу“, рекао је Вучих.

Премијер је навео да је у 2015. у Србију стигло укупно 2,11 милијарди инвестиција, а од тога је 72,4 одсто из ЕУ, односно 1,53 милијарде.

„О томе би сви требало да поведу рачуна“, рекао је он.

Покривеност извоза увозом у 2015. години је била 77,18 одсто, док је у августу 2012. била 59,68 одсто, а највише су инвестиције из ЕУ које су те производе поново извозиле у земље ЕУ.

У извозу главни спољнотрговински партнери су у 2015. биле су из ЕУ – Италија са 1,946 милијарди евра уз раст 0,7 одсто у односу на 2014, затим Немачка 1,5 милијарди уз раст од 13 одсто, Румунија, Хрватска…

Код увоза главни парнтери су били Немачка 2,31 милијарди уз раст од 11 одсто, Италија 1,7 милијарди евра, затим Мађарска, Пољска…

Највећи суфицит у трговини Србија бележи са БиХ, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит имамо у трговини са Кином због увоза мобилних телефона и лап топова, као и Русијом због увоза нафте и гаса.

Вучић је подсетио да је у овој години Србија добила велику инвестицију кинеског Хестила у Железару Смедерево, а очекује, како је рекао већи прилив инвестиција из ЕУ.

„Очекујемо још инвестиција из ЕУ и Русије, а ми обезбеђујемо уређеност и унапређење амбијента за улагање“, рекао је он.

Влада Републике Србије наставиће да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, која доприноси бољем позиционирању Србије на регионалном, европском и ширем међународном плану, поручио је данас мандатар за састав нове Владе Aлександар Вучић.

Вучић је у експозеу истакао да ће фокус, као и у претходном периоду, бити на јачању међународног положаја и угледа Републике Србије.

Како је објаснио усмерићемо се на интензивирање билатералног дијалога и сарадњу на мултилатералном плану са земљама широм света, како би се остварила континуирана и ефикасна промоција и реализација спољнополитичких приоритета и интереса Србије, пре свега с циљем убрзане интеграције у ЕУ и очувања територијалног интегритета и суверенитета земље.

Један од приоритета Владе биће афирмација Србије као стожера регионалне сарадње, конструктивног, снажно посвећеног и активно ангажованог на унапређењу односа у региону.

Од посебног значаја, како је додао, биће и шестомесечно председавање Србије Организацијом за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ), које је наша земља преузела 1. јула ове године од Руске Федерације.

Како је објаснио, то поседује изразит економски потенцијал, нарочито у областима енергетике и транспорта.

„Не треба сумњати да ће, без обзира на бројне изазове и тренутну нимало једноставну ситуацију у региону, Влада Србије наставити са искреним напорима како би промовисала добру вољу и здраве односе са свим земљама и владама у региону, засноване на узајамном поштовању и опредељењу за заједничку европску будућност“, рекао је Вучић.

Како је истакао, развоју добросуседских односа и сарадње придаје се посебна пажња.

Додао је да се нада да ће европске институције, државе чланице ЕУ и остали међународни актери препознати напоре на решавању преосталих отворених питања и стварању боље атмосфере у регионалним оквирима.

„Влада Србије ће наставити да се ангажује на очувању права и интереса српског народа у региону, у складу с нормама међународног права. У том контексту, наставиће да развија најближе односе с Републиком Српском, у складу с Дејтонским споразумом“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је даљи напредак на путу европских интеграција стратешки циљ од приоритетног значаја за Владу Србије и да се пут ка чланству у ЕУ сагледава као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије.

Када је реч о Косову и Метохији одбрана суверенитета и територијалног интегритета земље такође ће бити у фокусу активности Владе Србије.

„То подразумева ангажман на спречавању нових признања једнострано проглашене независности Косова и његовог чланства у међународним организацијама које излазе из оквира Договора о регионалном представљању и сарадњи из 2012“, рекао је Вучић.

Како је навео у експозеу, Србија ће својим ангажманом у међународним организацијама и мултилатералним форумима наставити да, у мери својих могућности, даје допринос очувању међународног мира и безбедности, између осталог и ангажовањем представника Србије у мировним операцијама УН и у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

rНова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света, поручио је данас премијер Aлександар Вучић, најављујући да ће покушати да умрежи српску привреду са пословним људима у свету, уз обећање да ће се бринути много више о нашима у расејању.

Он је у експозеу пред народним посланицима указао да се из наше земље, у последње време много мање људи одлучило на емиграцију него у окружењу, наводећи као примере Хрватску, али и Румунију и друге државе.

„Нажалост, припадамо народима који имају бројну дијаспору, народу који се вековима и деценијама селио и на другим просторима започињао нови живот. Највише нас боли што су минулих деценија отишле читаве генерације најобразованијих. Отуда ми данас имамо широм света врхунске лекаре, инжењере, научнике, професоре универзитета, успешне пословне људе, врхунске мајсторе, вредне раднике и готово да нема занимања која на најбољи начин не обављају наши људи“, објаснио је он.

Централно питање нове Владе, у овој области, како је навео, јесте економија, те ће покушати да српску привреду умрежи с нашим пословним људима у свету и да их позове на сарадњу.

„Волео бих да, попут Кинеза, Јевреја, Пољака и других народа који имају своју дијаспору, наши људи учествују у инвестицијама или да помогну да страни инвеститори дођу у Србију. Ми желимо сарадњу на обострану корист и корист држава у којима наши људи живе. Желимо да уместо да финансијски помажете своје ближње, помогнете да им отворимо радна места, да се запосле, и ми ћемо понудити такве пројекте“, најавио је он.

Вучић је рекао да зна да је за многе и даље велики проблем да реше питање држављанства Србије, те обећао да ће влада то хитно променити и да више нико неће моћи да каже да смо земља која најтеже решава то питање.

„Очекујем да ћемо потписати међудржавне споразуме о регулисању здравствено-пензионог осигурања, који ће омогућити многим нашим људима да пензионерске дане проводе у Србији“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће се Влада и даље посебно бавити Србима у региону и трудити се да реши и остале њихове нагомилане проблеме, а радићеи на низу других важних питања.

„Србија већ има потписане међудржавне споразуме са земљама у региону којима се регулише положај и права Срба. Инсистираћемо да се ти споразуми доследно спроводе и да право сваког Србина у региону буде заштићено. Проблеми у региону су нагомилани“, подвукао је он.

Вучић је истакао да радећи на побољшању односа, влада намерава да уједно ради и на сигурности и будућности сваког припадника наше нације који у тим земљама живе.

Србија ће као матица и убудуће радити на очувању идентитета Срба у дијаспори, улагањем у рад, у рад њихових културних удружења, у учење српског језика и дипломатском борбом за њихов правни статус“, рекао је .

Вучић и додао да ће влада једнако водити рачуна о нашим људима у Србији и било где у свету.

Истовремено, додао је, захвалан је на свему што наша дијаспора чини и што ће учинити за своју отаџбину, уз обећање да ће држава убудуће много више бринути о проблемима наших људи у расејању.

Најавио је издвајање много више средстава за очување идентитета Срба у расејању него до сада.

Подсећа да након добијене сагласности Европске инвестиционе банке на тендерску документацију за прву фазу изградње Клиничког центра Србије, објављен је тендер и извођач започиње радове овог лета – после десет година након одобравања кредита.

Процењена инвестициона вредност радова је 96,1 милиона евра, обухвата реконструкцију и изградњу 86.000 метара квадратних, а рок извршења радова је 31 месец.

„Транспарентним и квалитетно спровеђеним поступком јавне набавке добијена је повољнија понуда од процењене вредности за око 20 милиона евра, односно изабрана је понуда која износи 75,46 милиона евра“, рекао је Вучић.

Он је додао да је нова влада спремна и способна да грађанима Србије у предвиђеном року обезбеди реализацију овог пројекта, баш као што је успела да обезбеди завршетак радова на новом Клиничком центру у Нишу до краја ове године.

Србија је, наставља он, набавила гама-нож, који се сматра „златним стандардом“ у неурохирургији, почео је са радом 2. новембра прошле године, а до 16. маја ове године обављено је више од 368 операција.

За седам година, од 2008. до 2015, за лечење 801 пацијента из Србије на клиникама у Турској, РФЗО је издвојио 4.699.000 евра, колико је отприлике и коштала набавка гама-ножа.

„Осим што се пружа највиши ниво лечења нашим грађанима, постали смо регионални центар за ову врсту интервенције“, закључио је мандатар.

Мандатар Aлександар Вучић изјавио је да је телекомуникациону инфраструктуру у Србији потребно системски уредити обзиром на то да се сматра да це инвестиције у сектор електронских комуникација бити један од најзнацајнијих подстицаја раста БДП-а, смањења стопе незапослености и модернизације друштва.

То је потребно учинити како што се тиче регулаторног оквира, тако и области инвестиција како би Србија могла да достигне земље ЕУ у брзинама протока интернета, рекао је Вучић.

Дигитална агенда за Европу предвида да до краја 2020. године 100 одсто популације ЕУ има широкопојасни приступ, са брзинама вецим од 30 мегабита у секунди односно да 50 одсто популације има приступ до врло брзих широкопојасних прикључака.

У 2015. години 78 одсто свих домаћинстава у ЕУ имало је широкопојасни приступ интернету, а у Србији свега 56 одсто домаћинстава.

До 2020. Србија треба да достигне и изједнаци се са нивоом ЕУ према приступу широкопојасном интернету како је дефинисано у Дигиталној агенди за Републику Србију.

У Србији постоје изградене мреже оптицких система које нису довољно искоришцене, па је неопходно обезбедити услове за њихово стављање у функцију, рекао је Вучић.

Закон о широкопојасном приступу налази се у фази припреме, а усвајање се оцекује у цетвртом кварталу 2016. године. У току је израда акционог плана за консолидацију комуникационе инфраструктуре у власништву јавног сектора.

У 2016. је предвидено повезивање установа образовања и културе на Aкадемску мрежу Републике Србије, као и припрема плана за успостављање јединствене националне телекомуникационе мреже (ЈНТМ).

Изградња приступних широкопојасних мрежа у општинама широм земље запоцеце у последњем кварталу 2016. и трајаће две године.

Што се тиче туризма, Вучих је истакао да смо у последњих неколико година већ смо много тога урадили на промовисању Србије као туристичке дестинације и постигли одличне резултате, а да постоје потенцијали за отварање нових радних места у тој области.

„Туризам је управо још једна могућност за отварање нових радних места која данас у Србији није довољно искоришћена. Србија има дивну климу, природне лепоте, богату историју и значајан туристички потенцијал, који је могуће значајније искористити, и ја ћу бити први који ће вам рећи да туризам нисмо у потпуности пласирали на најбољи могући начин и зато треба да гледамо у будућност и видимо како можемо да претворимо овај сектор у нешто што ствара још више посла за нашу земљу“, истакао је мандатар.

У том смислу додао је да је жеља владе да током сваке наредне године њеног мандата имамо годишњи раст броја страних посетилаца од више од 10 одсто“,

Подсетио је да данас у овом сектору ради 32.000 људи, а индиректно генерише још 48.000 радних места за грађане.

Од 2012. године до данас број долазака страних туриста повећан је за 40 одсто, а у првих шест месеци ове године било је 1,3 милиона туриста који су дошли у Србију што је пораст од 12,7 одсто у односу на исти период 2015. године.

Од почетка године за ваучере за одмор у неком од туристичких места у Србији пријавило се око 38.000 грађана, а у 2015. их је користило нешто више од 14.000, рекао је .

„Такође у у 2015. години смо остварили рекордан девизни прилив од туризма, који је износио 945 милиона евра, а у односу на претходну годину, забележен је раст од 9,5 одсто“, навео је мандатар.

Како је истакао Вучић, важно је да боље дефинишемо приоритете и посебно издвоијимо области у којима можемо привући туристе.

Он је казао да су најмање до сада искоришћени потенцијали Дунава, а да ће се уложити још новца у Гоубац, велико Градиште али и друге општине како би привукли туристе посебно из Aустрије, Чешске, Словачке.

Такође, потребно је ојачати планинске и бањске потенцијале у земљи, навео је.

Вучић је навео да у сектору ИТ-а постоје велики потенцијали и могућости за нова радна места.

У склопу сектора малих и средњих предузећа, технологија и ИТ индустрија у

Србији расту великом брзином, подвукао је.

„Тренутно постоји преко 2.200 ИТ компанија у Србији,које запошљавају више од 19.000 људи, а тај број расте скоро 10 одсто на годишњем нивоу.Можда делује да је 19.000 радних места мало, ове фирме доприносе с преко 43 милијарде динара (350 милиона евра) годишње, када је реч о приходима које Србија остварује од извоза“, рекао је

vucic gojkovic

Вредност извоза у овој области има динамичан растући тренд, што може да буде главни потенцијал за запошљавање наших младих људи у тој перспективној индустрији.

У протекле две године, преко 6.500 младих прошло је обуку кроз специјализоване програме у ИТ и другим секторима.

Ови програми су младе људе обучили вештинама које су им потребне не само да би попунили празнину на тржишту рада већ и да би добили добро плаћен посао у својој локалној заједници, истакао је Вучић.

Он је као пример навео Зорану Лазаревић која је дипломирала на факултету у Нишу, и није могла да нађе посао као наставник музике.

На шестомесечном програму обуке из информационих и комуникационих технологија Зорана и неколико десетина других студената у Нишу и Новом Саду, стекли су напредне ИТ вештине.

„Зорана је напорно радила и успела да заврши програм као један од најбољих учесника. Убрзо је добила добро плаћен посао у локалној ИТ компанији, и потом освојила награду од 30.000 долара за најбољу „старт-ап“ идеју на такмичењу у иностранству. Сада планира да покрене свој ИТ бизнис“, рекао је он.

Вучић је додао да је план да се у наредним годинама информатика уведе као градиво за основне школе, као што се то ради у земљама ЕУ и у свим скандинавским земљама, поручио је Вучић.

„Да бисмо обезбедили ефикасну реформу наставног плана, уско ћемо сарађивати с Националним саветом за образовање и постарати се да наставни план у српским школама утре пут ка добро плаћеним радним местима за младе у ИТ сектору“, навео је мандатар.

Мандатар за састав нове владе Aлександар Вучић је изјавио данас да се у Србији никада више није градила саобраћајна инфраструктура и најавио да ће до краја мандата нове владе бити завршена градња аутопутева у Србији на коридорима 10 и 11, али и обновљено укупно 1.100 км путева широм земље.

Вучић је казао да ће грађани моћи да иду аутопутем од Хоргоша и Шида до бугарске и македонске границе на Коридору 10, али и аутопутем од Београда до Чачка и Пожега на Коридору 11.

„Када смо у претходном мандату преузели инфраструктурне пројекте, затекли смо само проблеме: лоше планирање, пројекти, нерешене имовинскоправне односе, пенале за неповучене кредите, кашњења… Почели смо предано да решавамо сваки од ових проблема“, казао је Вучић додајућ да се више неће трпети извођачи који не могу да поштују рокове.

Србија је у 2015. повећала улагања у капиталне пројекте на 2,9 одсто БДП-а, а у наредном периоду планира још више да повећамо ту врсту потрошње и још више подстакнемо раст БДП-а.

„У наредне четири године не само да ћемо завршити пројекте које смо започели, већ ћемо улагати у изградњу нових путева и ауто-путева и унапредићемо стање наше железничке инфраструктуре. У протекле две године смо изградили 84 километра ауто-путева, што је више него у последњих 30 година. У многим стварима каснимо за европским просеком, али у градњи путева он је већи од европског“, навео је Вучић.

Aуто-пут између Љига и Прељине дужине 40,3 километра, на Коридору 11, биће отворен за саобраћај до краја ове године.

„У овој години настављамо истим темпом. Убрзаћемо изградњу Коридора 10, на оба крака, и ка Македонији и ка Бугарској. До краја године имаћемо додатних 37,6 километара ауто-пута на Коридору 10. То обухвата следеће деонице на правцу ка Бугарској (Е-80): Просек–Банцарево, тунел Банцарево, Чифлик–Станицење, паралелни пут Бела Паланка – Пирот Запад и Пирот Исток – Димитровград. Укључујући већ завршену деоницу Грабовница–Грделица на Јужном краку Коридора 10, свеукупно ћемо имати додатна 84 километра нових аутопутева само у 2016“, навео је он.

Према његовим речима, до средине 2018. изградићемо још 106 километара аутопута на Коридору 10 чиме ће комплетни правци ка Македонији и Бугарској бити пуштени у саобраћај.

„Закључили смо уговор и ускоро почињемо са радовима на деоници Сурчин – Обреновац, дугој 17,6 километара. До краја 2017. завршицемо 50,2 километра ауто-пута од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига на Коридору 11.Такође, на истом путном правцу ћемо наћи начин да финансирамо изградњу деонице Прељина–Пожега, дужине 31 километар“, каже Вучић.

Он је рекао да Србија планира да изгради преосталих 20,5 километара ауто-пута од Остружничког моста до петље Бубањ поток комплетирамо сектор Б обилазнице око Београда, али и да наставимо са радовима све до Винче и Панчева, чиме ће се реализација овог дугоочекиваног пројекта привести крају.

„Завршетком стратешке мреже ауто-путева стећи ћемо конкурентску предност у овом делу Европе. То ће нам, такође, омогућити да пружимо подршку малим и средњим предузећима, а власници малих фирми у руралним деловима земље имаће прилику да своје производе пласирају широм света“, истакао је он.

Планирана је изградња аутопута Ниш–Мердаре (77 километара) – пројекат који це допринети томе да Србија постане регионални лидер у саобрацајној инфраструктури.

„Циљ нам је да запоцнемо са изградњом прве фазе овог пројекта од Ниша до Плочника (40 километара) у 2018. години. Aуто-пута Појате–Прељина (Моравски коридор, дужине 111 километара). Завршићемо изградњу моста преко Дрине од Љубовије до Братунца. Овај пројекат, запоцет у октобру 2015, бице са свим приступним путевима завршен до новембра 2017.Такође, Жежељев мост у Новом Саду биће отворен за саобраћај у првој половини наредне године“, истакао је Вучић.

Он каже да ће у вредности од око 49,2 милијарде динара (око 400 милиона евра) бити рехабилитовано 158 километара путева до лета ове године, а до јесени започети радове на додатних 67 километара, а до 2019. биће обновљено укупно 1.100 километара путева.

„Ове године крећемо са изградњом пруге Београд–Будимпешта, радовима на деоници Стара Пазова – Нови Сад, која це се финансирати из руског зајма. Први пут у историји, Србија це постати део европске мреже брзих пруга, са двоструким колосеком, на којима це се достизати брзина до 200 км/х“, навео је Вучић.

Он ситиче да ће бити настављена друга фаза реконструкције железничке станице Београд – Центар (Прокоп), а биће саграђен и интегрисани железнички контролни центар и први интермодални терминал у Батајници, крајем 2018.

Мандатар је у еспозео навео да ће до средине 2017. Влада настојати да уведе приватног партнера на аеродром Никола Тесла.

Он је додао да је аеродром раније вредео 50 милиона евра док би сада за концесиони уговор на 25 година могао да буде понуђен по цени већој од 300 милиона евра.

Запослени у јавној управи мораће да предузму одговорност, а Влада ће морати да се фокусира на бољу организацију посла и бољу структуру запослених, поручио је данас мандатар за састав нове Владе Aлександар Вучић.

Говорећи о реформи администрације Вучић је у експозеу истакао да је у претходне три и по године државна управа смањена за више од 13 одсто.

Он је додао да посао државе могу да унапреде само дисциплиновани и мотивисани службеници-професионалци, а да ће пуном применом Закона о управном поступку кроз годину дана посао у држави постати много већа одговорност.

Како се наводи у експозеу до тада ће се појачати механизми управљања људским ресурсима и контроле како би свако у пуној мери и преузео ту одговорност.

Већ припремамо и мере којима ћемо унапредити квалитет и мотивисаност запослених, задржавати оне најквалитетније и у које смо највише уложили, рекао је Вучић, констатујући да добри чиновници, којих има много, морају да поставе стандарде дисциплине, професионалности и љубазности у раду за све.

Сходно повећању буџетских средстава, како се наводи, повећаваће се и улагања у стручно усавршавање запослених.

Уз подршку европских фондова и њихово знање и искуство, до средине мандата ове владе успоставићемо и Aкадемију за јавну управу, а затим градити њен капацитет да припрема и обучава кадрова за модерну, европску Србију, рекао је Вучић.

Биће размотрена и расподела надлежности и одговорности између републике и локала како би се добиле фискално одговорне јединице локалне самоуправе, способне да привлаче инвестиције и обезбеђују свој друштвено-економски развој.

Ипак, како је закључио Вучић, измена прописа није довољна, већ ће читава Влада морати озбиљно да засуче рукаве и произведе промену која ће донети нов квалитет за будућност.