Прочитај ми чланак

„РАПОРТ“ НАКОН ПОСЕТЕ БЕОГРАДУ Ердоган одржао лекцију Изетбеговићу, Вучић има …

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је лекцију бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу о потреби смиривања тензија у БиХ, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Како откривају одлично обавештени извори, ненајављена Изетбеговићева посета Турској одиграла се на позив турског председника који је, како кажу, бошњачком лидеру желео да у четири ока пренесе утиске с његове недавне дводневне посете Србији, као и разговора које је о проблемима у регији водио с председником Србије Александром Вучићем.

– Најкраће речено, Ердоган је Изетбеговићу пренео да је са Вучићем договорио да ће Србија и Турска учинити све што је у њиховој моћи како би се стабилизовале прилике на Балкану, посебно у БиХ. С обзиром да је Турска показала спремност за велика економска улагања у Србији, стабилне политичке прилике у региону од суштинског су значаја за обе стране. Предуслов за такву стабилност су побољшање нарушених односа између Срба и Бошњака, посебно у БиХ, и то је Ердоган отворено рекао Изетбеговићу. Од бошњачког члана Председништва БиХ се очекује да ублажи запаљиву реторику према РС док ће, с друге стране, Вучић то исто да тражи од Додика када је у питању БиХ – тврде извори “ЕуроБлица” из дипломатских кругова.

Оданост која штети

Политички аналитичар Неџад Латић, који иначе важи за одличног познаваоца прилика у бошњачком политичком врху, за “ЕуроБлиц” оцењује да изненадни одлазак Изетбеговића на “поклоњење” Ердогану представља очигледан пораз политике коју у БиХ води лидер највеће бошњачке странке.

– Недавна посета турског председника Србији, као и пријатељски тонови који су се могли чути између Ердогана и Вучића не могу се посматрати одвојено од много озбиљнијих геостратешких дешавања. Свима је видљиво приближавање интереса Москве и Анкаре, као и приближавање Русије с бројним другим муслиманским државама – каже Латић.

Он сматра да Ердоганова посета Србији иде у смеру глобалних кретања иза којих стоје Русија и Турска, односно да верује да оно што су недавно договорили Вучић и Ердоган, а тиче се БиХ, једино може да користи званичној Бањалуци.

– Бакир Изетбеговић је, једноставно, недорастао играч у тој утакмици. Његова оданост Ердогану једино му може наштетити. Убеђен сам да ће из свега тога највише профитирати Милорад Додик, који рачуна на подршку Москве – закључује Латић.

Кога слушати?

Политички аналитичар Жељко Цвијановић такође сматра да је Ердоган позвао Изетбеговића на “рапорт” како би бошњачког лидера, према његовим речима, укључио у “нову геополитичку реалност” на Балкану.

Међутим, Цвијановић тврди да ће Изетбеговићева послушност према турском председнику ускоро бити стављена под америчку лупу.

– Одговор на питање кога ће послушати Бакир – Ердогана или америчку амбасадорку у БиХ Морин Кормак – садржан је у томе колико је турски лидер био уверљив цртајући Изетбеговићу нову геополитичку мапу света – каже Цвијановић.

Фантомска посета

Иако се турски председник Реџеп Тајип Ердоган преко Твитера и објављеним фотографијама на друштвеним мрежама јавно похвалио својим прекјучерашњим састанком с бошњачким чланом Председништва БиХ, на званичној интернет презентацији Председништва БиХ није објављено ниједно слово о Изетбеговићевој посети страној држави и састанку с њеним председником.

На званичној страници СДА такође није објављено то да се њихов лидер састао са председником Турске.