Прочитај ми чланак

Рама раскринкао Вучића: Отворени Балкан је уклањање граница Албаније и Косова

0

Отворени Балкан није само пут будућности за просперитет албанске нације као европске, која има своју припадност у уједињеној Европи, већ је то и нова, већа прилика, на путу ка признању Косова од стране Србије, оценио је Еди Рама. Управо се Отвореним Балканом „коначно уклања граница између Албаније и Косова“, тврди албански премијер, те да они који су то „бесно обећали“ да учине, до сада нису ни могли без ове иницијативе.

 

На Фејсбуку се огласио чиме је заправо прекинуо тишину, од када су крајем јула у Скопљу – он, Александар Вучић и Зоран Заев, потписали меморандуме о сарадњи, а досадашњу иницијативу о економској сарадњи три земље, познату као Мини Шенген, преименовали у „Отворени Балкан“, преноси КоССев.

Иницијатива се, међутим, нашла под оштрицом критика косовске власти и албанске опозиције, којима се практично понавља иста оптужба о наводној хегемонији Србије и пристајању Едија Раме на такав однос.

Онима који у њему виде „издајника“, поручио је да је управо он био први који је „усред Београда гласно говорио о признању Косова од стране Србије“, те да су сви, као он – „увек и било где“, на страним језицима „бранили признање Косова“, данас би Косово било међународно „много више поштовано“.

Време не стоји и мир се не добија ратом, тврди даље, а Косово је добило рат захваљујући „непобедивом“ савезу Сједињених Држава са највећим европским силама.

„Без тог савеза нема ни слободе, ни држављанства, ни мира за становнике Косова“, додао је албански премијер.

Онима који га критикују, Рама поставља реторичко питање да ли Косово може да задобије трајни мир и може ли албанска нација да напредује ако захлади односе са САД, Немачком, Француском или самом Европском унијом?

„Постављам ово питање јер сам проживео причу са терена у првом лицу, до те мере да је један косовски лидер Меркеловој и Макрону рекао у очи: ‘Нисам пасао траву за ово’ и тако изгубио историјску прилику да уклони визе за Косово“, написао је Рама у објави на Фејсбуку.

Може ли Косово да задобије мир и да процвета, као и Албанци у целини, претварајући дијалог са Србијом у „монолог“ који Србији заправо „не квари посао“, такође поставља питање Рама, додајући да то заправо „иритира“ дугогодишње албанске савезнике, „којима се, због свих кривица косовских монолога, Србија чини све невинијом, док се Косово чини све мање разумним?“

Наглашава да већ осам година такође је он лично сведок све „краћој путањи“ поштовања и стрпљења са запада према званичној Приштини, што га погађа.

Рама је на крају поручио да могу да наставе са критикама на његов рачун, али и да нико на Косову и у Албанији не очекује да било он, или нова владајућа већина у Албанији одустане од дДипломатске борбе за мир и економски и друштвени просперитет на Отвореном Балкану – укључујући признање Србије од стране Косова, што се ради мудро, раме уз раме са незаменљивим стратешким савезницима Албаније и Косова, а не са ‘цветом’ наводног дигиталног патриотизма“.

„Време ће говорити више и боље“, поручио је Рама.