Прочитај ми чланак

РАМА ИЗНЕНАЂЕН: Фасцинантно како вас провоцира независно Косово

0

rama

„Велика Албанија је застарели мит који нема везе са нама“, рекао је у ексклузивном интервјуу за Б92 албански премијер Еди Рама.

„Наш пројекат је Велика Европа са Србијом и Албанијом. Велика Албанија је застарели мит који нема везе са нама“, рекао је Рама.

Рама је додао и да не посотоји ниједан доказ да се заступа политика такозване Велике Албаније.

„Покажете ми макар један доказ за то у мојој каријери или каријери било ког албанског политичара који би поткрепио да се залаже за Велику Албанију“.

Албански премијер рекао је да је изненађен да некога у Србији може да испровоцира став да је Косово независна држава.

„Мени је фацинантно како вас то може испровоцирати. То није нешто што сам ја сањао. То је реалност. Многе државе са којима Србија сарађује су признале Косово као независну државу“, рекао је Рама.

Он је додао да то није вређање, нити богохуљење већ реалност.

„Било би добро и да Србија ту реалност призна“, рекао је Рама

Рама, који је први албански политичар који борави у Србији после 68. година, каже да је убеђен како Албанија и Србија могу да отоврено ново поглавље у међусобним односима

„Ја сам зато овде. Јасно је да се не морамо и не можемо сложити о свему. Изнео сам неке ствари око којих постоје несагласице. Наравно, треба узети у обзир и српске ставове“, каже Рама.

На питање шта ће поручити грађанима током посете Прешевској долини – да су грађани Србије или нешто друго, Рама је рекао да Албанија поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

„Ми у потпуности поштујемо суверенитет и територијални интегритет Србије. Желео бих да идемо даље, руку под руку за бољу будућност наше деце и учинићемо све како бисмо спречили патње наше деце. Хајде да оставимо прошлост за нама, да схватимо да је наша будућност у Европи и тако дамо пример новим генерацијама да смо зрели и да можемо да превладамо наше разлике. Можда не око свега, али да можемо. Ми нисмо непријатељи. Наши непријатељи су јавни дуг, незапосленост, изолација…“, рекао је Рама.

(Б92)