Прочитај ми чланак

Радуловић: Вучић искористио заразу да преузме сву власт у држави (ВИДЕО)

0

Председник покрета Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић оценио је данас, у уторак 17. марта, да је Устав Србије "озбиљно прекршен" када је на основу заједничке одлуке председника Републике, премијерке и председнице скупштине уведено ванредно стање у циљу спречавања ширења корона вируса.

Наводећи да је епидемија корона вируса озбиљна ствар, Радуловић је упитао због чега се прибегло уводјењу ванредног стања када како је навео, Србија за те потребе има закон по ком Влада и министарства имају све надлежности да спроводе неопходне мере у циљу заштите становништва.

„Ми се сада налазимо потпуно ван Устава. Власт је практично концентрисана код једног човека а један човек не може да заустави епидемију, то могу само институције које раде у складу са Уставом и законон“, рекао је Радуловић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Оценио је да би посланици „морали“ да буду у скупштини након што је „на противуставан“ начин уведено ванредно стање у Србији.

„Скупштина може да се састаје а ако постоји опасност од вируса, могуће је организовати тестирање посланика. Чак и у време Првог светског рата Народна скупштина је функционисала. Ниједна друга земља није изашла ван уставних оквира у борби са корона вирусом а у Србији се прибегло флагрантном кршењу Устава“, оценио је лидер ДЈБ.

Радуловић је позвао председника Србије Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и председницу парламента Мају Гојковић да хитно одговоре на питање ко је и на основу чега одлучио да скупштина није у могућности да се састане и зашто то образложење није део одлуке о уводјењу ванредног стања.

„Да ли је основ за немогућност да се састане Народна скупштина правне природе, конкретно да ли је то Наредба о забрани јавних окупљања, као што је објављено у појединим медијима или је у питању нека друга фактичка немогућност да се скупштина састане“, упитао је Радуловић.

Он је председницу парламента Мају Гојковић упитао да ли зна да „одлука једног министарства о забрани јавних окупљања не може да буде јача од Устава, суспендује Народну скупштину и одузме јој Уставом дате надлежности“.

„Због чега председница Народне скупштине није у складу са чланом 200. став 8. Устава у Уставом прописаном року, на дневни ред скупштине ставила потврдјивање Одлуке о проглашењу ванредног стања, коју су донели председница скупштине, председник Републике и председница Владе, с обзиром да је у складу са чланом 106. Устава Народна скупштина у заседању после проглашења ванредног стања“, упитао је лидер ДЈБ.