Прочитај ми чланак

Радницима Крушика књижице оверене до избора

0

Књижице радницима Крушика оверене су у петак и то до априла наредне године, потврдио је председник синдиката „Независност“ у тој фабрици Драган Живковић.

Он је подсетио да су средином прошле недеље сва четири синдиката одржала заједничку конференцију за новинаре на којој су још једном указали на проблем неуплаћених доприноса за ПИО и здравствени фонд, због чега претходних пет месеци радници нису могли да се лече а међу најугроженијима били су они са хроничним обољењима, који су морали да плаћају терапију.

После тог јавног иступа синдикалних представника, истога дана реаговао је председник државе Александар Вучић. Огласивши се са изложбе наоружања и војне опреме „Партнер 2021“, обећао је решење и књижице су три дана касније биле оверене па ће запослени моћи да користе здравствене услуге – све до избора наредне године.

Укупно дуговање за здравствени фонд износило је, према ранијим рачуницама синдиката, око 170 милиона динара, а проблем су остали неуплаћени ПИО доприноси.

У синдикатима кажу и да је до уплате бар за здравство могло да дође и раније јер су се већ месецима обраћали кабинету председника, премијерке, Министарству одбране и министарки Дарији Кисић Тепавчевић, али да помака није било све док нису сазвали конференцију за медије.

У синдикатима након последњег смањења броја запослених, када 11 радника није добило продужење уговора о раду, а још 13 је отишло из фирме по другим основима, верују да нових отпуштања неће бити.

Рачуна се, кажу, на природни одлив којим би се до краја 2023. број људи са садашњих 2.500 спустио на 2.000, док пословодство тврди да је оптимални број око 1.600 са колико је фабрика радила 2016. упркос повећаном обиму посла из уговора које је тада склопила.

Ипак, обавезе Крушика према радницима нису једини терет фабрике. Током последњих неколико година, нагомилали су се и дугови према добављачима и држави што уз вишак запослених сада оптерећује производњу.

Старији радници, који нису желели да им се објаве имена, тврде да је од периода који се поклапа са почетком сарадње Крушика и фирме ГИМ, почело нередовно измиривање обавеза али и истовремено нагли пријем нових радника. „По списковима које су достављали локални политичари, без конкурса, долазило је у појединим периодима и по 150 нових људи, смештани су на таван, у гардеробу, није се знало шта ће радити ни да ли то умеју. Тако смо у једном тренутку премашили 3.000 запослених у фабрици“, тврди један од радника Крушика.