Прочитај ми чланак

РАДЕТА (СРС) ОТКРИВА: Борис Тадић је крив за настанак Напредне странке

0

Није одбацила могућност формирања постизборне коалиције са, између осталих, СНС, СПС, Шапићем, Бастаћем и ДСС. Неће са Ђиласом, ЛДП, Дверима, ДЈБ и ДС.

Одговорност за настанак Српске напредне странке је на Борису Тадићу и Микију Ракићу, који су их уз помоћ страних амбасада и направили. И то сви у Србији знају.

Овако је на питање грађанина да ли се она и Војислав Шешељ осећају одговорнима јер су „изродили“ СНС, одговорила Вјерица Радета из Српске радикалне странке. Она је учествовала у рубрици Данаса „Интервју на мрежи“, у којој саговорници одговарају на питања читалаца са Фејсбука.

Избори и коалиције

Радета је још коментарисала и београдске изборе и могућност сарадње са другим странкама.

„Што се тиче београдских избора и евентуалних коалиција, сачекаћемо да се избори заврше, видећемо ко располаже са колико мандата, па ћемо разговарати. Али, знамо са ким сигурно нећемо“, навела је функционерка СРС.

Она је додала да СРС сигурно у коалицију неће ићи да „странкама окупљених око Ђиласа, са Дверима и њиховим партнером Радуловићем, са ЛДП и са Шутановцем, који је пре више година рекао да његова странка неће никада са радикалима“.

Иако није таксативно набројала ко долази у обзир за сарадњу, на списку остају, између осталих, и – СНС, Александар Шапић, Марко Бастаћ, ДСС и СПС.

Функционерка радикала још је на питање када ће озваничити коалицију са СНС, рекла да су са њима у коалицији у шест општина у Београду и у великом броју општина у целој Србији. Додала је и да су радикали у коалицији на Новом Београду са Шапићем, у Старом граду са Бастаћем, у две општине Западној Бачкој са Мађарима, у неким општинама са социјалистима.

“Углавном смо мање – више задовољни са коалицијама”, навела је она.

Грађани су махом постављали питања о односу радикала и напредњака, односно да ли је СРС „тиха“ подршка владајућој странци. Вјерица Радета рекла је да су радикали увек најоштрија опозиција били, а такви су и сада, као и да једини у парламенту озбиљно критикују власт.

Радету су питали и да прокоментарише изјаву из Скупштине када је рекла да Вучић болује од шизофреније.

„Било је разних изјава у то време, не сећам се сваке појединачно, али се и не одричем ни једне”, одговорила је она. “Иначе, планирам да објавим моје скупштинске говоре, па ће бити свима доступни“.

Такође су је питали и да ли СРС остаје при ставу да куће Томислава Николића треба порушити, а она је одговорила да су у питању виле и да ће их радикали порушити чим добију прилику за то, на пример, ако буду изабрани на београским изборима.

Паљење застава и Хаг

Други блок питања био је у вези са Хашким трибуналом и паљењем застава других држава. Радета је на питање зашто нико из СРС није процесуиран за паљење застава, што је кажњиво и по српском закону, рекла да „веровали или не, вођен је кривични поступак и против Немање Шаровића и Миљана Дамјановића због паљења лажне државе Косово”.

На питање да ли радикали сами шију заставе других држава које пале или их купују и по којој цени, председница Извршног одбора СРС је рекла: „Имамо на лагеру заставе које планирамо да палимо и не морате да бринете о томе.”

Што се Хага тиче, један читалац је питао када ће „као храбра и одана Српкиња, одана својој земљи и верна идеологији коју заступа” да се преда Трибуналу.

“Не плашим се ја Хашког трибунала, али ми не пада на памет да се предам тој антисрпској творевини”, рекла је она. „Поговото што не постоји правни основ за тако нешто, што је правоснажно утврдио Виши суд у Београду.”

Функционерка СРС је рекла и да Хашки трибунал као такав више не постоји, али постоји нешто што се зове резидуални механизам, који фактички има исту улогу коју је имао и Трибунал. Додала је да је лично не интересују њихови даљи потези, осим што ће их увек критиковати због антисрпског деловања.

На директно питање када ће у Хаг, одговорила је: “С обзиром да сам на Интерполовој црвеној потерници, не могу да путујем ван граница Србије, па ни у Холандију.”

Вјерица Радета дала је и своје виђење међународне политике. На питање о границама Србије, рекла је да „границе Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица јесу западне границе Велике Србије”.

“Уверена сам да ће тај политички циљ СРС бити остварен мирним путем када се промене међународне околности”, додала је она. „СРС се залаже да Србија никада не уђе у ЕУ и уверени смо и да неће (нити ће ЕУ постојати у догледно време, нити ће тамо хтети да нас приме нити ће то прихватити већина на том евентуалном референдуму)”.

Грађани су још Радету питали грешком и око гађања ципелом у Скупштини, а заправо је то учинила Гордана Поп Лазић. Даље их је занимало и да ли „баца чини на нашег великог вођу“, на шта је одговорила да не верује у бацање чини, мада би понекад добро дошле.