Прочитај ми чланак

ПУТИН ВРАЋА СРПСКО БЛАГО: Доноси фреске из династије Карађорђевића

0

putin2PARADOKS Kako Rusija zarađuje od sankcija

Председник Русије Владимир Путин ће 16. октобра, приликом посете Београду, донети српске иконе и благо које је до сада чувано у руским манастирима, а које се везује за династију Карађорђевић, сазнаје Курир.

НЕ СМЕТА НАМ ДОЛАЗАК ПУТИНА

Ернст Рајхел, специјални изасланик за југоисточну Европу, Турску и ЕФТА у Министарству спољних послова Немачке, после састанка са премијером Вучићем изјавио је да се очекује да се Србија прикључи позицијама Уније.
A у вези са предстојећом посетом руског председника Србији, Рајхел је казао следеће:
– Путин није део санкција које је ЕУ увела, тако да се не поставља питање српског става.
Поштујемо да желите добре односе са Русијом.

 Један од најмоћнијих политичара света у Конаку кнеза Милоша отвориће и изложбу посвећену руско-српским односима „Руско-српски световни и духовни односи од 14. до 19. века“.

– Гост из Русије са собом доноси и наше благо, углавном оно које је припадало династији Карађорђевић, а које је чувано у њиховим архивама.

Тим поводом у Конаку кнеза Милоша у току су радови, простор се сређује и улепшава јер до 16. октобра све мора бити цакум-пакум – открива извор Курира.

Шеф Кремља у Београд долази на прославу 70 година од ослобођења Београда од фашизма, а том приликом присуствоваће и велелепној војној паради.

Како за Курир најављује министар одбране Братислав Гашић, војни дефиле највероватније ће увеличати и светски позната руска акробатска летећа група Стрижи (ласте), која лети авионима „миг 29“.-

Волео бих да као гост дође група Стрижи, то би било феноменално да се види уз све оно што ће приказати и српски пилоти, који су такође врхунски обучени.

Осим њих, нико неће доћи, јер је то војна парада Војске Србије – каже Гашић и додаје да ће укупно парадирати 3.000 војника.

– Задње ће бити оно што смо у претходном периоду освојили од нових ствари, опреме, попут беспилотних летелица, ракетни системи, све оно што можемо да прикажемо ми ћемо приказати – каже Гашић.

vojska-vojna-parada-foto-fonet-dragan-antonic-1412196518-577548

Фото: Драган Антонић

ДЕФИЛЕ: Војска вежба за параду

Последња велика војна парада одржана је 1985. и желимо да се 16. октобра покаже колико је војска у последње две и по године напредовала, каже министар Братислав Гашић.

ВОЈНО НЕУТРАЛНИ

На питање да ли ће из Брисела стићи критике да се Србија приближава Русији, министар одбране је рекао да је Србија изабрала и донела скупштинску одлуку да је војно неутрална држава.

Министар одбране, Братислав Гашић, каже да су припреме за војну параду, којој ће присуствовати и Владимир Путин, председник Русије, у току и да ће у њој учествовати сви родови Војске.

Као највероватнија локација приказивања спомиње се  плато испред Палате Србија.

– Врше се извиђања локације испред Палате Србија, јер желимо да Београђанима тог дана омогућимо да нормално функционишу, а да из свих крајева Србије грађани могу да дођу – рекао је Гашић за РТС.

Министар одбране је нагласио да ће на војну параду, поводом обележавања 70 година од ослобађања Београда и 100 година од Првог светског рата, бити позвани сви савезници српске и тада југословенске војске из Првог и Другог светског рата.

Он је нагласио да ће бити присутне и све заставе држава које су учесвовале у одбрани или ослобођању  Београда током оба светска рата.

С врхом државе

Како сазнаје Курир, јединице војске 24 сата дневно тренирају за овај свечани дан.

Подсетимо, тог дана у посету Београду долази и први човек Руске Федерације, и поред присуства војној паради, састаће се с премијером Србије Александром Вучићем, као и с председником Србије Томиславом Николићем.

Путин ће у Србију допутовати луксузним авионом „иљушин“, а кроз ваздушни простор Србије пратиће га српски „мигови 29“.

(Курир, Агенције)